Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi během pandemie kupovali byty, chaty i horské apartmány: Jak se hnuly ceny nemovitostí?

Autor: ula - 
5. prosince 2020
05:15

Pokud se chcete na nějaký čas zabydlet v centru Prahy za příznivou cenu, máte dobrou příležitost. Ceny nájmů u bytů, které majitelé pronajímali cizincům, srazila pandemie zhruba o třetinu. Navíc už se není třeba obávat, že budete muset byt opustit po pár měsících. Podle realitního makléře Jana Chundely se nemovitosti prodávají kupodivu stále dobře. Lidé nechtějí mít peníze na účtech a chtějí investovat. Lákají je i nízké úrokové sazby, nebo kvůli pandemii prodat dražší byt a koupit si levnější. Jak je to nyní s cenami nemovitostí?

Jan Chundela se profesi realitního makléře věnuje tři roky. V první vlně pandemie koronaviru poskytoval zdarma byty zdravotnímu personálu a musel svoji práci radikálně změnit. Začal více pracovat online, protože lidé stále sháněli vlastní bydlení. A jak řekl Blesk Zprávám, za tento rok, který tolik poznamenala pandemie covidu-19, prodal Chundela nejvíce nemovitostí za celou svoji kariéru.

Přesto se podle makléře trh s nemovitostmi v mnoha ohledech změnil. Když z Česka zmizeli cizinci, byty, které jim majitelé pronajímali v rámci Airbnb, najednou zely prázdnotou a ceny nájmu šly rychlým tempem dolů. V centru Prahy jste si tak mohli, a podle Chundely stále můžete, pronajmout byt za 10 tisíc korun.

Bydlení v centru Prahy stále k mání

„V centru Prahy se díky úbytku turistů uvolnila řada bytů a majitelé se rozhodli je pronajmout za nízké ceny. Jenže udělali tu chybu, že si mysleli, že celá tahle situace potrvá pár měsíců, takže měli v plánu, že byt se pronajme na krátkou dobu. To ale zájemce odradilo, báli se, že je majitelé brzy zase vyhodí,“ vysvětlil Blesk Zprávám Chundela.

Pokud si nyní chcete vyzkoušet, jaké to je bydlet v centru Prahy za nízký nájem, máte podle makléře jedinečnou možnost. „Nyní už majitelé ví, že tahle situace jen tak neskončí a cizinci se nevrátí. Lidem radím, pokud chtějí bydlet v centru, tak mají možnost pronajmout si byt za relativně nízkou cenu, ale zase nemohou počítat s tím, že za tuto cenu tam budou bydlet např. čtyři roky,“ vzkazuje Chundela potencionálním zájemcům o pronájem bytu v centru hlavního města.

Ceny nájmů zejména v centru hlavního města tedy klesly. Ale pokud někdo čekal, že pandemie požene ceny nemovitostí směrem dolů, tak se zmýlil.

„Zájem o byty pořád je, ne sice tolik v centru Prahy, ale hlavně v širším centru. Navíc hypotéky spadly, banky nabízí nízké úrokové sazby, lidé si tedy půjčují. Také velice pomohlo, že se zrušila 4% daň z nabytí nemovitosti. Ti, co peníze mají peníze na účtech, tak je raději investují do nemovitostí, protože mají strach, že peníze na účtě ztratí svoji hodnotu,“ říká Chundela, který nechce predikovat, jak se bude trh s nemovitostmi dále vyvíjet. Doba je nejistá.

Zájem o chalupy i apartmány na horách

V první vlně pandemie byl o nákup vlastního bydlení stále zájem. „Prodal jsem v tomto roce nejvíce nemovitostí a pozemků za celou svou kariéru, slyším i od kolegů, že se jim daří,“ přiznává Chundela. Svoji roli v tom podle něj hrálo i to, že lidé byli doma, měli čas si nemovitosti vyhledávat a řešit je. Stejně tak nepolevoval zájem o osobní prohlídky, samozřejmě za přísných hygienických opatření.

Jan Chundela potvrzuje, že v první vlně vzrostl zájem o chaty a chalupy. „A nejen to, prodávaly se např. i apartmány na horách, lidé chtěli mít něco mimo velká města,“ uvedl.

Je vhodný čas na prodej nemovitostí?

„Pokud potřebuje člověk něco prodat, ať neváhá. Ceny neklesají, poptávka je,“ myslí si Chundela.

Podle něj ale mají samozřejmě problémy zejména rizikové profese, které se budou muset zbavit dražších nemovitostí a tím pádem jich bude v nabídce více. 

„Jeden můj klient, majitel baru, prodává rozestavěný dům. Kvůli pandemii si bohužel uvědomil, že si vzal příliš velké sousto a nyní potřebuje dům prodat, “ řekl realitní makléř.

Na druhou stranu by si lidé měli dávat pozor, pokud chtějí koupit nemovitost na investici v regionech, které neznají. „Ne každá nemovitost je z investičního hlediska vhodná a doporučuji se poradit s odborníkem.“ říká Chundela.

Virtuální prohlídky na vzestupu

Češi chtějí i nemovitosti v zahraničí, zájem je například o Chorvatsko. „V této oblíbené lokalitě jsem byl a podařilo se mi tam pro mé klienty získat pár zajímavých nemovitostí,“ říká Chundela. Ačkoliv je problematické cestovat, bude možné si nemovitost prohlédnout na internetu i díky 3D technologii a videoprohlídkám. 

Pandemie totiž výrazně zasáhla do práce realitních makléřů a podle Chundely jich řada bude muset svou profesi přehodnotit a díky tomu na realitním trhu zůstane více profesionálních makléřů.

„Někteří realitní makléři to neradi slyší, ale myslím, že ti, co si takto přivydělávali k jiné práci, skončí. Technologie jdou kupředu, schůzky se začínají řeší online, dělají se virtuální prohlídky, zlepšila se i administrativa, nyní se podepisují smlouvy po internetu. Lidé v branži se zkrátka budou muset více otáčet,“ uzavírá realitní makléř.

 

Covid_19 ( 5. prosince 2020 11:21 )

dobrý čas na nákup nemovitosti končil tak kolem roku 2015, to byl slušný výběr a slušné ceny. Dnes je to přebrané nebo za velmi vysoké ceny. Nabídková cena na internetu dnes většinou neodpovídá skutečné prodejní ceně

NovyZakon ( 5. prosince 2020 10:19 )

Jistě, chytrolíne. Zafixovat si to můžeš třeba na 100 let - do památníčku. Až budeš číst také poslední stranu nějaké smlouvy, dozvíš se, že v případě náhlé krize se fixace ruší. Potom dostaneš na výběr - doplatit dluh domdvou měsíců nebo prodej nemovitosti. Jsi naivní trouba -)

Michal Snobl ( 5. prosince 2020 09:28 )

Jo banky potřebuji peníze. Tak šup do koupi nemovitosti hlavně za účelem pronajímání a zisku. Hlavně na ty pronájmy by to chtělo kontrolu zda odvádí řádně daně. Hlavně těm který tam ubytují deset dělníků do kolébek.To se pak vydělává šmejdum, za člověka čtyřku měsíčně.

1xTomasx1 ( 5. prosince 2020 08:17 )

Jo to je důvod všech důvodů koupit reality kvuli nízké úrokové sazbě. Při dnešních cenách bytu si člověk vezme hypotéku na 30let a úroková sazba je s fixací na 3,nebo 5 let. A co těch zbývajících 25 let pane realitní experte? Šroubujete ceny nemovitostí i v době, kdy by prokazatelně měli klesat.

Zobrazit celou diskusi