Při regionálním srovnání za Prahou následují Bratislava (11,9 roku), Mnichov (11,8 roku), Vídeň (8,7 roku), Varšava (8,5 roku) a Berlín (osm let). „V Mnichově potřebují na koupi průměrného nového bytu o dvě roční mzdy méně, ve Vídni dokonce o pět. Tam se totiž nová výstavba povoluje mnohem rychleji než u nás. V Mnichově nebo Vídni se v přepočtu na tisíc obyvatel dlouhodobě povoluje dvakrát až třikrát tolik bytů než v Praze,“ uvedl šéf Central Group Dušan Kunovský.

Podle analýzy Central Group úřady za posledních pět let v Praze povolily 3,4 bytu na 1000 obyvatel. Z vybraných měst v regionu to bylo výrazně nejméně. Následují Berlín (6,5 bytu), Mnichov (7,5 bytu), Bratislava (8,4 bytu), Vídeň (8,7 bytu) a Varšava (13,1 bytu).

K meziročnímu zvýšení dostupnosti bydlení o 0,2 procentního bodu podle Kunovského přispělo to, že mzdy rostly proti cenám bytů o něco rychleji. Cena průměrného bytu o rozloze 70 metrů čtverečních vzrostla meziročně o 4,6 procenta na 7,95 milionu korun. U průměrné mzdy Central Group vychází z údajů ministerstva práce a sociálních věcí o mzdách a platech podle profesí. Podle nich byla na konci září průměrná hrubá měsíční mzda v Praze 48 052 korun. To je o 6,2 procenta více než před rokem.

Cena za metr čtvereční

Podle společných statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci září meziročně vzrostla o 3,2 procenta na 110 117 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 nové byty v Praze zdražily o 98 procent. Jednou z hlavních příčin vysokých cen je podle odborníků nízká nabídka. Jako další příčiny zdražování odborníci zmiňují rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů, vysoké daňové zatížení nebo zbytečně přísné technické předpisy.

„Předpokládáme, že v příštím roce by měly ceny nových bytů stagnovat. Dílčím způsobem mohou zlevnit pouze předražené projekty na špatných místech. V Praze se totiž nových bytů povoluje stále nedostatek. Loni se sice po dlouhé době povolilo přes pět tisíc bytů v bytových domech, ale potřeba je minimálně dvojnásobná. Letos navíc počet povolení opět dramaticky klesl,“ doplnil Kunovský.

Vliv současné krize je podle něj patrný na struktuře poptávky. Podstatně ubylo zahraničních kupujících a také nákupů bytů za účelem jejich krátkodobého pronájmu v širším centru Prahy. „Na druhé straně ale stejně tak vzrostl počet kupujících, kteří hledají bezpečnou investici v nejisté době a chtějí své úspory výhodně uložit a ochránit je před možnou vyšší inflací a devalvací české koruny,“ dodal Kunovský.