Po studentce medicíny nezbyly jen slzy a smutek, ale také její velké přání, a tím i odkaz – postavit rodinný domov důchodců. Nině život už nikdo nevrátí, ale její myšlenka díky rodině a přátelům, kteří sbírku iniciovali, nezemřela. „Když Nině a její sestře Aničce umírala v Dánsku babička, pomáhaly v tamním domově pro seniory, kde byla umístěna. Ninu fungování zařízení oslovilo a chtěla postavit domov důchodců, který by fungoval na podobném principu, i tady v Česku,“ popsali její nejbližší. Domov by měl být sdílen se školkou, aby se mohly potkávat různé generace.

Sbírka byla zahájena ve čtvrtek 12. listopadu a zvedla obrovskou vlnu solidarity. Podle webových stránek Darujme.cz, kde sbírka probíhá, konto už o den později ukazovalo přes 12 milionů korun!

Za obrovské navýšení částky mohl především jeden z dárců, který už v den vyhlášení sbírky slíbil 10 milionů korun. „Hned v tu chvíli jsme pomocí SMS u dárce ověřili, zda je dar reálný. Přišla nám odpověď, že ano, že s ním můžeme počítat. Brali jsme to jako potvrzení, že transakce proběhne,“ řekla pro Blesk.cz za Darujme.cz Adéla Vojáčková. Podle Radky Rajské z Rotary Clubu, jenž je organizátorem sbírky, nebylo jisté, jestli se příspěvek na účet skutečně připíše. „Musí se počkat, jestli úhrada proběhne, nebo ne. Je to ve statusu přislíbeno. Nemůžeme zatím říct, přijali jsme deset milionů. Některé platby jsou hned, jiné trvá vyřídit déle,“ upřesnila den po zahájení sbírky Blesku. 

Jenže dny plynuly a slíbená částka stále nebyla připsaná na účtě. Organizátor sbírky se s anonymním dárcem několikrát pokusil spojit přes e-mail a telefon, který musel při vyplňování formuláře k daru uvést, bohužel ale marně. „Transakce bohužel neproběhla,“ řekla Blesku Rajská. V úterý 24. listopadu pak Darujme.cz desetimilionovou částku z konta definitivně smazalo.

„Z principu věříme každému dárci, že ten dar, který ve formuláři zadá, chce opravdu poslat. Může se ale z různých důvodů stát, že ho dárce nepošle, zapomene na něj nebo se cokoliv stane, částka se potom ve widgetu, který je vidět na stránkách, odečte. Zpravidla to bývá po 14 dnech, ale může to být i dříve,“ dodala Vojáčková s tím, že větší dary, například statisícové, Darujme.cz vždy ověřuje. Za dva týdny, ke středečnímu ránu, na konto na Ninin domov důchodců přispělo 5100 dárců, kteří poslali celkem přes čtyři miliony korun. Nejštědřejší z nich daroval 50 tisíc korun.

Poděkování

Doufám, že se tam nahoře Nina dívá a vidí, kolik lidí na ni myslí a chce podpořit splnění jejího snu. Chceme poděkovat z celého srdce každému, kdo přispěl či přispěje. Moc si projevené důvěry vážíme,“ poděkovala za rodinu zesnulé Niny její sestra Anna.

Nina H. zemřela násilnou smrtí v pátek 6. listopadu. Její kamarád Jan (†34), s nímž podle kamerových záznamů ve stejný den odcházela ze svého bytu, skočil o několik hodin později ve stanici Vltavská pod metro. Tělo Niny našla policie v neděli v pražské oboře Hvězda. Policisté uvedli, že není vyloučeno, že spolu oba případy úzce souvisejí, později potvrdili, že Nina byla zavražděna. Obviněn dosud nikdo nebyl, vyšetřování pokračuje.

Video
Video se připravuje ...

Policisté našli Ninino tělo 9. listopadu v Oboře Hvězda. Václav Burian

Fotogalerie
73 fotografií