Veselá, přátelská a obětavá - tak na zesnulou Ninu vzpomínají její nejbližší. Rodina pro ni založila sbírku, aby jí mohla splnit velký sen. „Má milovaná sestra Nina nás v pátek navždy opustila. Když nám umírala babička v Dánsku, pomáhaly jsme s Ninou v tamním domově pro seniory. Ninu fungování zařízení velice oslovilo a chtěla, abychom spolu postavily domov, který by byl na podobném principu, i tady v Česku,“ vysvětlila Ninina sestra Anna ve čtvrtek na svém facebooku. Rodina chce domov za peníze ze sbírky postavit, měl by nést její jméno.

Pokud by se nám zadařilo, domov by byl sdílen se školkou, aby se mohly navzájem potkávat různé generace. Tím by se splnil Ninin sen. Sen, který nejlépe vystihuje, jaká Nina byla. Sen, který chceme šířit v co největší míře mezi co nejvíce lidí,“ uvedla Anna a přidala odkaz na sbírku

Později ho na svém facebooku zveřejnil také Ninin a Annin tatínek, dánský obchodník. „Nina byla úžasná dívka, která kolem sebe po celý svůj krátký život šířila lásku, štěstí a radost. Moje nejdražší dcera byla plná energie, lásky a všem kolem sebe dávala tak moc. Všichni Ninu milovali. Minulý pátek byl ale její život zkrácen, byla zavražděna,“ uvedl. Zmínil, že dívka byla členem křesťanské organizace YMCA, právě dokončovala magisterský titul z fyzioterapie a pracovala pro organizaci Život 90 i v nemocnici. Během koronavirové krize také nějakou dobu pomáhala v oddělení s pozitivními pacienty.

Sbírku na sociálních sítích sdílely tisíce lidí, mezi nimi zpěvák Tomáš Klus, pirátská poslankyně Olga Richterová, která se s Nininým otcem podle svých slov zná, nebo zpěvačka Renata Drössler.

12 milionů za den!

Konto se začalo rychle plnit - lidé posílají menší i větší částky a přidávají dojemné vzkazy. „Ninu jsem znala osobně. Zůstane v mých vzpomínkách navždy. Byla mi nejen vzácnou kamarádkou, ale také vzorem toho, jak by se k sobě lidé měli navzájem chovat. Ráda bych tímto se smutkem v srdci vyjádřila svou nejupřímnější soustrast její rodině a blízkým,“ uvedla jedna z dárkyň. 

Velkou měrou přispívají ale i lidé, kteří Ninu neznali, ale jež tragédie, ve kterou pátrání po dívce vyústilo, hluboce zasáhla. Za jediný den do sbírky přispěly skoro tři tisíce lidí. V pátek ráno ukazoval web sbírky částku přes 12 milionů korun, jeden z dárců totiž přislíbil 10 milionů korun. „Převod však ještě nebyl dokončen. Nejvyšší darovaná a už připsaná částka je 50 tisíc,“ řekla pro Blesk.cz za organizátora sbírky Radka Rajská.

„Bolest, kterou cítí rodina, my přátelé, i ti, co se o všem jen doslechli, ale zasáhlo je to, se nedá nějak vyjádřit. Také ale nedokážu plně popsat to překvapení a radost z téhle myšlenky a částky, kterou tu vidím jen 11 hodin od uveřejnění na facebooku. Nemám tak pochyb, že se vše podaří zrealizovat a moc ráda vypomůžu. Je to krásný odkaz na Ninu,“ shrnula krásnými slovy za všechny žena, která na Ninin sen sama poslala pět tisíc korun.

24letá studentka fyzioterapie na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy Nina v pátek zmizela, kamery ji zachytily, jak se svým známým Janem (†34) téhož dne vycházejí z jejího domu ve Stodůlkách. V pondělí její tělo našli policisté v oboře Hvězda, uvedli, že zemřela násilnou smrtí. Vyšlo také najevo, že muž už v pátek vpodvečer spáchal sebevraždu skokem pod metro. Není vyloučeno, že spolu oba případy úzce souvisejí, uvedli také policisté.

Fotogalerie
77 fotografií