Případ, který otřásl celým Českem, dospěl v pondělí k tragickému konci. Rodina 24letou Ninu pohřešovala od pátku, kdy se dívka nedostavila na několik srazů a nedorazila ani domů. Spolu s ní byl pohřešován i její kamarád Jan (†34), kamery je zachytily, jak společně vycházejí z Ninina domu ve Stodůlkách. Ninino tělo v pondělí odpoledne našli policisté u zídky v oboře Hvězda, později uvedli, že Jan je mužem, který v pátek vpodvečer na Vltavské spáchal sebevraždu skokem pod metro. 

Potvrdili také, že žena zemřela násilnou smrtí, a nevyloučili, že spolu oba případy úzce souvisejí. Před vstupem do obory Hvězda se od úterý začaly objevovat na zemi před fotkou zavražděné svíčky a květiny. Podle redaktora Blesku je zde pokládají i lidé, kteří Ninu vůbec neznali. Ve čtvrtek večer byl již velký kus cesty zaplněný svíčkami za mladou dívku.

Ninina rodina, která po dívce celou dobu úpěnlivě pátrala, zveřejnila v úterý dojemné prohlášení. „Rádi bychom poděkovali všem lidem, kteří se podíleli na pátrání po Nině. To obrovské množství lidí, které bylo ochotno se zapojit a spojit se, nás všechny dojalo a vážíme si každého z vás. Děkujeme! Stejně tak bychom chtěli vyjádřit díky i kriminální policii za profesionální a hlavně lidský přístup,“ uvedla rodina.

Ninu popsali jako obrovsky laskavou dívku, která celý život zasvětila pomáhání lidem. „Měli jsme 24 let to štěstí mít v rodině takové sluníčko, jako je Nina. Rozsvítila nám každý den a jsme si jistí, že všichni její přátelé to cítili stejně. To, že jsme o ni přišli, je pro nás obrovská rána, kterou nevíme, jestli kdy v životě bude možné zacelit,“ uvedli s tím, že Nina byla veselá, kreativní, chytrá a krásná. 

Velký sen

Uvedli také, že pro Ninu hodlají uspořádat sbírku, to pak skutečně udělali. „Má milovaná sestra Nina nás v pátek navždy opustila. Když nám umírala babička v Dánsku, pomáhaly jsme s Ninou v tamním domově pro seniory. Ninu fungování zařízení velice oslovilo a chtěla, abychom spolu postavily domov, který by byl na podobném principu, i tady v Česku,“ uvedla Ninina sestra Anna ve čtvrtek na svém facebooku.

„Do tohoto projektu byla velice zapálená, proto mě představa, že už jej nikdy nebude moci přivést k životu, ničí. Spolu s našimi rodiči a Nininými nejbližšími přáteli bychom tedy chtěli postavit právě takový rodinný domov důchodců, nesoucí její jméno, kde každý nalezne pochopení a lásku, kde bude neustále co dělat a kde každý najde své místo,“ vysvětlila Anna, nač peníze ze sbírky půjdou. Rodina by si přála, aby byl domov sdílen se školkou, aby se mohly různé generace potkávat. 

„Tím by se splnil Ninin sen. Sen, který nejlépe vystihuje, jaká Nina byla. Sen, který chceme šířit v co největší míře mezi co nejvíce lidí,“ uvedla a sdílela odkaz, kde mohou lidé do sbírky přispívat. „Budeme vám vděční, pokud nás podpoříte, budete tuto sbírku sdílet mezi svými přáteli nebo nám pomůžete radou, tipem, kontakty či jakýmkoliv jiným způsobem. Každý příspěvek bude cihlou k postavení snu, díky kterému bude Nina moci pomáhat ostatním, i když už není mezi námi,“ stojí v prohlášení, pod nímž je podepsaná nejen Anna, ale i rodiče obou dívek a nejbližší. 

Rodina také pro Ninu plánuje na jaře uspořádat velký festival, jehož součástí by měl být tensing („teenager singing“ - aktivita křesťanského sdružení mládeže, která doslova znamená „zpívání náctiletých“ a při níž by se měla rozvíjet celá osobnost, pozn. red.). „Tensing byl jejímu srdci velmi blízký,“ uvedl Ninin tatínek v reakci na vzpomínku, kterou na svých facebookových stránkách zveřejnilo YMCA (Young Men's Christian Association - křesťanské sdružení mládeže), jehož byla Nina členem.

Video
Video se připravuje ...

Policisté v pondělí nalezli v oboře Hvězda lidské tělo bez známek života. Pátrali při tom po pohřešovaných Janovi a Nině. (9. listopad 2020) Václav Burian

Fotogalerie
88 fotografií