Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nakaženého taxikáře (53) v nemocnici vytrhli ze spárů smrti: Sám dýchá, dokáže se i posadit! Kdy bude moci domů?

Autor: luv, pom - 
20. dubna 2020
18:39

Nakazil se koronavirem a kvůli dalším zdravotním obtížím se dostal až na pokraj smrti. Pak se ale pražský taxikář (53) dostal do péče lékařů Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), jako vůbec první pacient v Česku dostal experimentální lék Remdesivir a jeho stav se neskutečně zlepšil. Z mimotělního oběhu ho přepojili na plicní ventilaci, teď už ale dýchá sám. Podle mluvčí VFN rehabilituje a už se dokonce dokáže na posteli sám posadit. 

Stále lepší zprávy přicházejí z Všeobecné fakultní nemocnice, kde nakaženého taxikáře 14. března přijali takřka na pokraji smrti na Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM). „Stav pana taxikáře je zatím ještě vážný, ale není už v nejpřímějším ohrožení života, je odpojen od umělé plicní ventilace. Sám komunikuje, je schopen se posadit na posteli, rehabilituje,“ řekla Blesk.cz v pondělí mluvčí VFN Marie Heřmánková. „Po té dlouhé těžké nemoci, kdy ležel, je potřeba znovu uvést svaly do provozu,“ dodala.

O propuštění domů nemůže být řeč, kdy k tomu dojde, zatím není jasné. „Pokud by už neležel na KARIM, kde stále ještě je, byl by přeložen jen v rámci VFN na jiné oddělení na doléčení,“ dodala mluvčí.

Už minulý týden komentoval stav taxikáře jeho ošetřující lékař a vedoucí kliniky Martin Balík. „Jeho zdravotní stav je uspokojivý, řekl bych optimální k tomu, čeho jsme mohli dosáhnout,“ uvedl pro Blesk.cz. Taxikář je vůbec první pacient, kterému byl v Česku po deset dní podáván experimentální lék Remdesivir, jeho léčba skončila 2. dubna.

Antivirotikum vyvinula americká firma Gilead Sciences, jejíž tým vedl český virolog Tomáš Cihlář. Jak lék zabral, nechtěl Balík příliš komentovat, přesto Remdesivir pochválil: „Pacient neměl vedlejší účinky, které by zásadně ovlivnily jeho stonání. Více říct nemohu, protože jsem vázaný mlčenlivostí pro firmu Gilead Sciences, pro niž účinky léku monitoruji.“

Dojemné díky

Taxikář, kterého nejprve v první polovině března přijali do Thomayerovy nemocnice se zápalem plic a u nějž se nákaza koronavirem potvrdila až po několika dnech, už v úterý poděkoval všem svým zachráncům v dojemném videu, které VFN zveřejnila na sociálních sítích. 

„Tihle lidé jsou andělé, opravdu andělé, obdivuji, jak riskují. Dennodenně tu nastavují svůj krk, přitom vědí, jak je to nakažlivé, jdou do toho, prostě se nebojí, třeba mají rodiny, děti doma, a dělají svou práci stejně a dál pomáhají lidem. Těm lidem, kteří pomáhají, bych chtěl vzkázat, že jim hrozně děkuji všem, moc si vážím, že mě z toho dostali, že to dokázali, že to nevzdali, že jsem prostě tady, za to jsem moc šťastný. Moc jim děkuji všem,” řekl se slzami v očích.

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům.  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

holahej ( 21. dubna 2020 07:52 )

Taxikář měl horečku už několik dní předem a kdyby ho včas testovali, jak upozorňoval, nerozšířila by se nákaza po Thomayerce a neumírali by další lidi. Ležel na normálním pokoji s ostatními a nikdo k němu nikdo nepřistupoval v ochranném obleku jako k infekčnímu. Tupá a arogantní doktorka jednoznačně selhala v diagnostice.

Jana JJ ( 21. dubna 2020 02:31 )

Takhle tlustý člověk musel mít potíže při dýchání i bez koronaviru, obzvlášť vleže.

Jolanda ( 20. dubna 2020 21:45 )

Lidi jsou fakt blbí neumí počítat ani do 2, první taxikář hospitalizován 7.3. na Bulovce, byl dnes propuštěn. Druhý taxikář hospitalizován 10.3. paradoxně mu odmítala plicařka v TN udělat testy a vysmívala se, do VFN převezen 14.3.

viteli ( 20. dubna 2020 21:02 )

Po tom prvním nakaženém taxikáři, kterého z nemocnice Na Františku hned poslali na Bulovku a trasovali jeho zákazníky, už byla brána na zřetel i domácí nákaza bez cestovatelské anamnezy do zahraničí,
O to horší je arogantní a diletatnské chování plicní doktorky z Thomayerovy nemocnice v případě nakaženého taxikáře č. 2, která mu 4 dny odmítala udělat testy, až taxikáři selhalo srdce, pak ho v bezvědomí převezli do VFN a navíc se nákaza rozšířila v Thomayerce a umírali lidi, protože taxikář neměl režim infekčního. Ve VFN ho shrábli hrobníkovi z lopaty, těm patří díky.

naraznik ( 20. dubna 2020 20:16 )

Tady je jasný důkaz jak nova lže. V poledne slíbili rozhovor s propuštěným taxikářem,tak ho udělali.Ale asi jim nedošlo že fotky a videa s ,,tím taxikářem" jsou všude,tak to holt natočili s jiným taxikářem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa