V úterý dopoledne utnula mluvčí pražské policie Eva Kropáčová všechny spekulace a zároveň naděje. V oboře Hvězda v Praze 6 bylo v pondělí nalezeno tělo dívky a den nato Kropáčová potvrdila, že se jedná o pohřešovanou Ninu, kterou rodina, řada dobrovolníků i policisté hledali od pátečního odpoledne. Dívka zemřela násilnou smrtí.

Mluvčí zároveň uvedla, že neznámý muž, jenž v pátek kolem šesté večer spáchal sebevraždu ve stanici metra, byl Jan. „Dále můžeme potvrdit, že byla v průběhu včerejšího dne ověřena totožnost muže, který v průběhu pátečního dne spáchal sebevraždu. Jedná se o čtyřiatřicetiletého pohřešovaného muže,“ řekla Kropáčová a dodala, že „kriminalisté nevylučují úzkou souvislost mezi oběma případy“.

Známí jsou v šoku

Celým případem jsou šokovaní všichni lidé, kteří oba zesnulé znali. Ninu oplakává rodina i řada přátel, kteří měli oblíbenou dívku rádi, vzpomínají na ni jako na ochotnou, aktivní, přátelskou ženu s čistou duší a touhou pomáhat.

Na facebooku se vyjádřili také přátelé Honzy, které celá událost šokovala. Jana popsali jako hodného kluka, který byl vždycky po ruce, když bylo potřeba pomoct. „Do poslední chvíle jsem věřil, že zůstali v nějaké štole nebo něco takového. Pochody lidského mozku jsou nevyzpytatelné,“ uvedl jeden z jeho známých. „Byl to tichý, nenápadný, příjemný a ochotný muž. Mé jediné vysvětlení je nějaká těžká duševní porucha, snad schizofrenie,“ řekl Blesk.cz muž.

Nemoc?

Další ze známých Jana na sociální síti nepřímo uvedla, že muž mohl trpět duševní chorobou. „Nemám jiné vysvětlení než tohle: Stačí, aby měl člověk duševní nemoc a byl na delší dobu zavřený doma, zbavený všeho, co ho drží nad vodou. Pak může přijít nebezpečný zkrat. Takže tu máme další oběti lockdownu – ne přímo koronaviru, ale v přímém důsledku,“ napsala žena, která tak naznačila, že za násilnou smrtí Niny mohl stát právě Jan. Nic podobného však policisté dosud nepotvrdili. 

Na začátku letošního října Jan sdílel na svém facebooku odkaz na sbírku k projektu Terap.io, což je online platforma pro online terapii, a doplnil ho slovy: „Světový den duševního zdraví je právě dnes a v dnešní době by šla i terapie on-line! Pomoct může každý.“ 

O tom, jak může být pro některé jedince náročný lockdown, promluvil pro Blesk.cz klinický psycholog Jan Kulhánek z Psychoterapie Anděl. „Může u nich vyvolávat úzkost a napětí a vyhrocuje mezilidské vztahy. Teď zaznamenáváme velký nárůst partnerských konfliktů, znova se objevuje téma domácího násilí, lidé jsou poměrně agresivní i ve veřejném prostoru,“ uvedl.

Nezvládnutý afekt?

Pokud by se spekulace o tom, že Jan dívku zabil, potvrdily, mohlo se podle psychologa jednat spíše než o duševní chorobu o tzv. nezvládnutý afekt. „Dovedu si představit, že se mohlo stát, že proběhl nějaký konflikt a on nezvládl svůj afekt a tu dívku zabil. A když mu došlo, co se stalo, tak spáchal sebevraždu,“ popsal. „Je spousta případů nezvládnutého afektu, nebo až patického afektu, kdy se u člověka emoce tak vystupňují, že trpí porušeným vědomím. A provede něco, co může být i násilný čin, a to se může stát i u lidí, kteří vůbec netrpí duševní poruchou. Pokud jde o patický afekt, ve kterém se dostanete mimo své vědomí, tak je pak i ten čin jinak trestně posuzovaný,“ dodal Kulhánek.

Velkým problémem vyhrocujících se konfliktů v souvislosti s koronavirem je podle něj to, že lidé své starosti neřeší frustrací, ale nechávají si je pro sebe či je utápějí v alkoholu, čímž pak napětí narůstá. „Nenechme vystupňovat hádky a konflikty a snažme se je řešit zavčas, třeba i s odborníkem. Abychom se nedostali do situace, která pak nejde vzít zpátky,“ apeluje Kulhánek.

Video
Video se připravuje ...

Policisté v pondělí nalezli v oboře Hvězda lidské tělo bez známek života. Pátrali při tom po pohřešovaných Janovi a Nině. (9. listopad 2020) Václav Burian

Psycholog zároveň poukázal na současný paradox - je podle něj v rámci lockdownu kontraproduktivní, že řada psychologů musela zavřít své ordinace, ačkoliv je nyní velká poptávka po jejich službách. „Snažíme se nějakým způsobem komunikovat s vládou, aby ty limity pro psychoterapeuty uvolnila. On-line mohou pracovat jen někteří a takových lidí zase není tolik. Stejně tak pro klienty je často těžké najít si pro on-line konzultaci bezpečné soukromí,“ uvedl.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
72 fotografií