Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko se přebarvuje kvůli viru. Zavřete školy, žádají odboráři pro červené okresy

Autor: ČTK - 
18. září 2020
23:00

Školští odboráři dnes vyzvali zástupce vlády a hygieniků, aby v regionech s nejvyšším rizikem nákazy covidem-19 rozhodli o uzavření škol a přechodu na distanční vzdělávání. Při výuce v rouškách jsou podle nich děti nesoustředěné a neukázněné. ČTK o tom dnes informovala mluvčí odborů Jana Kašparová.

Roušky ve výuce se nosí ve školách kvůli zhoršující se epidemické situaci ode dneška v celé ČR. Výjimkou je první stupeň základních škol, hodiny tělocviku, zpěv či hra na dechové nástroje. Epidemií nejhůře postiženým regionem v ČR je Praha. Podle primátora hlavního města Zdeňka Hřiba se proto přesune na mapě regionů podle rizika nákazy do červené barvy, kterou zatím žádný okres nemá.

Podle Kašparové se odboráři obrátili na ministra školství Roberta Plagu, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (oba za ANO) a hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou, aby zvážili zhoršující se epidemickou situaci. V regionech, kde bude na semaforu svítit červená, by se podle odborů mělo přejít na distanční vyučování a škola by měla být na nezbytnou dobu uzavřena, sdělila mluvčí.

Dobšík: Problém s rouškami ve třídě

Výuka s rouškami, která platí plošně, je podle odborářů velmi náročná. „Setkáváme se u učitelů s odezvou, že v rouškách a respirátorech je pro ně velmi složité udržet pozornost žáků i nezbytnou kázeň při výuce,“ uvedl předseda školských odborů František Dobšík.

Hřib dnes kolem poledne oznámil, že v Praze se výuka na dálku zavede od příštího týdne na středních a vysokých školách. Později ale upřesnil, že se to bude týkat pouze vysokých škol. S přechodem výuky na distanční vzdělávání na středních školách podle něj nesouhlasí hygienici.

Praha zčervenala

Na aktualizované mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 je Praha na nejhorším červeném stupni. Novou verzi zveřejnilo na webu ministerstvo zdravotnictví.

Mapa za tento týden, kde ještě Praha nebyla červená, byla zveřejněna už ve čtvrtek na tiskové konferenci. Ve druhém stupni rizika nákazy je na ní 11 regionů. Proti minulému týdnu jich přibylo pět. Oranžová je tak většina Středočeského kraje, okres Uherské Hradiště a nově Chebsko. Většina Česka je v prvním, zeleném stupni rizika. Bílých okresů bez rizika zůstalo 13, jsou to vesměs pohraniční regiony.

Video  Roušky ve třídách, ochrana pro učitele a kritika manuálu: Debata Blesku o školství  - Redakce Blesk Zpráv
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Renata Amadi ( 20. září 2020 16:20 )

Jsem jednoznacne pro distancni vyuku. Pubertaky nic neprinuti dodrzovat noseni rousek atd. Mame doma spoustu zdravotnich problemu a 90to leteho otce. Pokud se me dize ve skole nakazi, podam zalobu na stat.lude jsou dulezitejsi nez penize

gejzovic ( 19. září 2020 08:43 )

Hlavně pi--s,aby nebylo citit co placa,hlavně jim přidejte na platech aby mohli mit 2roky prazdnin,vydřiduši ne všechni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa