Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Realitní makléř Jan popsal změnu trhu. S přáteli přenechává zdarma zdravotníkům volné byty

Autor: ula - 
22. dubna 2020
05:45

Jan Chundela (30) žije v Praze a pracuje jako realitní specialista. Před vyhlášením nouzového stavu měl plné ruce práce, někdy měl za den až osm prohlídek nemovitostí. Nyní pracuje stále, jen se více přesunul do online světa. Přiznává, že první týden karantény mu pomohl pročistit si hlavu. Zároveň spolu s přáteli založil projekt Daruj prostor, kde nabízejí zcela zdarma a bez nároku na honorář byty těm, co během krize pracují v první linii - tedy lékařům a sestrám. O svůj příběh se podělil pro seriál Blesk Zpráv Češi versus virus.

Jak vypadala Vaše práce v době před koronavirem?

Pracuji s nemovitostmi, připravuji je k prodeji, prodávám a spravuji. Samotná příprava na prodej je však širší pojem. Někdy mě majitelé osloví, že se dozvěděli, že si umíme poradit s nemovitostí, která je teprve k rekonstrukci.

Často následuje rekonstrukce, homestaging (zútulnění), dále profesionální fotografie, videoprohlídka a 3D (virtuální) prohlídka nemovitosti, která je v tomto oboru velkou budoucností. Poslední z jmenovaných se také nyní využívá naprosto u všech prodejů. Prohlídku si tak nanečisto vyzkouší zájemce doma u počítače. 

Poslední dobou toho bylo hodně a musím se přiznat, že mi první týden karantény pomohl si trochu vyčistit hlavu. Prohlídek je na jaře totiž plno. Byly dny, kdy jsem jich měl až osm po sobě. 

Když udeřila doba koronavirová, co to udělalo s Vaší prací?

Popravdě řečeno, změnil se jen styl práce. Hned od začátku jsem věděl, že se o práci bát nemusím. Právě že když je krize, majitelé raději využijí profesionála a neriskují prodej bez realitky. Využil jsem jen moderních technologií a přesunul se ještě více do světa online komunikace. Zájemci mě nyní nejčastěji oslovují přes sociální sítě.

O prodeji se s majitelem nyní dohodneme přes počítačl, používáme FaceTime, Zoom, někdy to zvládneme i po staru a jen si zavoláme, atd. Papíry jsme schopni vyřešit online. Nakonec je to úspora času, míň přejíždění a planeta si od nás může víc oddechnout.

Lidé i v této době stále řeší bydlení?

Lidé stále bydlení řeší a řešit budou. Velké změny nečekejme, jen někteří se budou muset uskromnit. Krize je nyní pro majitele bytů například v centru Prahy, kteří je využívali právě k ubytovacím službám.

Na trhu se jich nyní najednou objevily stovky, a na to trh není připraven. V nabídce jsou za skvělé ceny oproti tomu, jaké byly ceny například koncem minulého roku. Nejdou nyní pronajmout dlouhodobě, protože jich je mnoho, a také se nájemci někdy právem bojí, že jakmile se situace na trhu uklidní, cenu jim razantně zvednou. V tomto případě to bude některé bolet. Pokud si na ně půjčili, tak někteří neutáhnou splátku a budou prodávat. Každopádně se jim sníží zisky.

Pronajímáte byty zdravotníkům a sestřičkám. Jak Vás to napadlo?

Jako první, co mě zaujalo, bylo právě, když nabídnul jeden majitel bytu po Airbnb, že má více volných bytů a klidně je nabídne lidem v první linii. Podruhé, co mě přesvědčilo, když kolega makléř nabídl svůj byt na Vinohradech pro zdravotní personál.

To gesto se mi moc líbilo a uvědomil jsem si, že mám volný byt také u nemocnice, který bych mohl personálu nabídnout. Přijdu sice o několik tisíc na nájmu, ale popravdě mám tento byt na investici – pronájmy, ale již nám vydělal dost, tak jsem chtěl něco vrátit společnosti. Vydělal jak tím, že nám nájemci měsíčně platili, tak i jeho hodnota za pět let od koupi výrazně vzrostla (cca jednou tolik).

Máte z toho nějaký zisk?

Daruj prostor je projekt, ze kterého ani jeden z nás, kdo na tom pracujeme, nemá. Myslím po finanční stránce. Je to gesto, dobrý skutek, snaha pomoci a krok, jak být v dnešní nelehké době solidární.

Jan se sestřičkou, které zdarma poskytl byt. Jan se sestřičkou, které zdarma poskytl byt. | Daruj prostor, archiv Jan Chundely

Kolik zájemců o bydlení se Vám hlásilo?

Lidí mi napsalo mnoho, jedna paní ošetřovatelka, se kterou jsem se dohodnul, a potom lidi s různými příběhy, které mě také přesvědčily o tom, abychom založili právě projekt Daruj prostor.

Koho už se Vám podařilo ubytovat konkrétně?

Je to na začátku - ode dne, kdy jsem tuto videovýzvu (možnost pronájmu zdarma) dal na sociální sítě, uplynulo několik dní, poté jsem se spojil se zájemkyní, byli se v bytě podívat a dohodli jsme se. Je to zdravotní sestřička, nedávno se vrátila z Anglie, kde studovala a měla praxi, ale neměla vlastní ubytování, tak bydlela na ubytovně. Byt od nás tedy ráda využije k načerpání sil, jelikož je nyní, jako ostatní zdravotníci, v extrémním pracovním vytížení. Po práci ještě pomáhá u Červeného kříže.

Jak sestřička nyní zvládá své nasazení?

Sestřička to zvládá podle všeho statečně a říká, že se nebojí, v nemocnici mají prý vytrénovanou imunitu. Do styku s infekčně nemocnými přijdou velice často i mimo tuto pandemii, tak je imunita obrněná.

Jak to zvládáte Vy?

Já osobně zvládám vše až překvapivě dobře. Moc nesleduji zprávy, kde se mluví o nakažených, a spíše se orientuji na vlastní imunitu a klid. Hodně mi pomáhá můj domek v Chuchli, který je skoro na samotě, a jak jen to jde, tak venku trávím čas se psem v přírodě, cvičím a pracuji. Nařízení vlády je zmatečné a bez jasně stanovených postupů dopředu. Moc to však neřeším a zaměřuji se na to, co změnit můžu, třeba pomocí skrze projekt Daruj prostor.

Vše o projektu Daruj prostor najdete zde.

Video se připravuje ...
Další videa