Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rozpočet se schodkem 300 miliard i ošetřovné Zeman podepíše. „Opozice výrazně selhala.“

Autor: sab - 
19. dubna 2020
18:35

Zcela určitě se to dalo čekat, řekl v neděli v pořadu Prezidentský Pressklub na rádiu Frekvence 1 prezident Miloš Zeman k plánu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na další zvýšení schodku rozpočtu. Konkrétně z 200 na 300 miliard, jak uvedla v České televizi. Prezident kromě tohoto zákona podepíše i zákon o navýšení ošetřovného ze 60 na 80 procent. V souvislosti s tím kritizoval opozici za to, že je podle něj v této době málo aktivní. Řekl přímo, že opozice výrazně selhala.

S ministryní financí Schillerovou se má prezident potkat na začátku května. Šetřit je podle prezidenta potřeba, avšak návrh zákona podepíše. Podle něj se dalo čekat, že bude potřeba rozpočet ještě navýšit.

Alena Schillerová (za ANO) má v plánu na pondělním jednání vlády kvůli dopadům šíření koronaviru navrhnout další zvýšení schodku státního rozpočtu pro letošní rok na 300 miliard korun. Řekla to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. 

Na konci března Sněmovna kvůli pandemii schválila zvýšení letošního schodku na 200 miliard korun, z původně plánovaných 40 miliard korun. Na tom, že to pro tuzemskou ekonomiku nebude zásadní problém, se ekonomové a analytici shodují. Bude to podle nich ale zřejmě znamenat budoucí zvýšení daní nebo nedostatek peněz na potřebné reformy. Domnívají se také, že ještě nejde o konečné číslo.

Prezident: Opozice jenom poštěkává

Prezident přislíbil, že podepíše kromě zákona o státním rozpočtu určitě i zákon o ošetřovném. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje jeho navýšení z 60 procent základního přijmu na 80 procent.

To už ale dříve navrhovala ve Sněmovně i opozice, mluvila o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i zástupci KDU-ČSL. Ministryně k tomu ale dala nesouhlasné stanovisko. Prezident opozici za tuto aktivitu nijak nepochválil.

„Opozice jenom postěkává a bohužel sama nepředložila, a je mi to líto, žádný seriozní alternativní program, ať už se týká zdravotnictví nebo ať už se týká ekonomiky. Já si myslím, že naše opozice výrazně selhala a nemá cenu ji komentovat,“ řekl na Frekvenci 1 prezident.

Nošení roušky prezidentovi podle jeho slov problém nedělá. Co se týče toho, jak to zvládají Češi, je Zeman optimistický. Podle něj mohou vidět světlo na konci tunelu. Prezident připomněl, že v porovnání s jinými státy je na tom Česko v boji s koronavirem velice dobře. 

Prezident v neděli také podepsal vládní návrh zákona o některých opatřeních při splácení úvěrů a umožnil tak moratorium. Lidé i firmy budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo na šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení si budou moci vybrat, o přerušení ale musí požádat.

hejhej ( 20. dubna 2020 19:09 )

Kde byla opozice před měsícem ?????? Byli zalezlí a vyčkávali a nyí budou jenom štěkat.
Ta potetovaná, promuslimská následnovnice Kaluska Pakarová vypouští s huby jednu blbost za druhou, stejně jako odesáci Fiala a Stanjura.Ke STANU a pirátům je zbytečné se vyjadřovat, ti by jenom zakládali komise a udávat do Bruselu.

motola ( 20. dubna 2020 11:29 )

opozice selhala!! taky nic neumí jen krás­t,udá­vat,kř­ivár­ny,lži­,pom­luvy! vedení opozice je na urovni Grety Fiala,­Staj­nura,­Němco­vá,Pe­karo­vá,Ka­lousek­,Bar­tošek­,Raku­šan,Far­ský,Bar­toš,Mi­chálek atd co jméno to tragedie politiky.

PPP150W ( 20. dubna 2020 06:34 )

To já vím, ale to musíte napsat tomu nademnou.

PPP150W ( 19. dubna 2020 21:06 )

No, když jste "nemocnou" tak pěkně obohatil o svůj názor, mohl byste nyní uvést ten svůj a nějakými pádnými a nepopiratelnými argumenty vyvrátit ten její. Jinak je váš komentář jen snůškou blbin bez jakéhokoli vztahu k tematu.

e.lesanova ( 19. dubna 2020 20:44 )

nemocna... máte zcela odpovídající nick ,,,takovou snůšku blbostí může zplodit skutečně jen nemocný na hlavu ... Nejste ta bedna sádla alias Filipová z Kolovče? Co má taky pořád málo a všichni ostatní za to můžou???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa