Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Respirátory po zrušení DPH zlevňují. Řetězce lákají na akce, kus vyjde na 10 korun

Autor: ČTK - 
3. února 2021
09:59

Respirátory třídy FFP2 a vyšší, na které se ode dneška na dva měsíce nevztahuje daň z přidané hodnoty (DPH) 21 procent, některé internetové obchody a lékárny zlevnily. Někteří prodejci snížili cenu i víc, než kdyby jen odečetli daň. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Snížením daně chce vláda zlepšit dostupnost respirátorů třídy FFP2 jako ochranného prostředku proti nákaze novým koronavirem. Zvažuje je povinně zavést v obchodech nebo veřejné dopravě, kde je zatím jen doporučuje.

Například největší internetový obchod Alza.cz prodával minulý týden sadu deseti respirátorů FFP2 za 309 korun, dnes ráno stejný výrobek nabízí za 272 Kč. E-shop Prozdravotniky.cz dosud za deset respirátorů stejné třídy chtěl 350 korun bez DPH, nyní je možné je v něm koupit za 300 korun. Slevu až o polovinu hlásí web Vistex.cz.

Zhruba o pětinu zlevnila respirátory FFP2 jedna z lékáren v pražském Hloubětíně. V úterý odpoledne tam jeden kus stál 49 korun, dnes ráno o deset korun méně.

Balení tří respirátorů FFP2 za 29,90 koruny ode dneška nabízí prodejní řetězec Lidl. Podobný zájem, jaký tím vyvolal na Slovensku, ale dnes ráno zpravodajové ČTK v Praze nezaznamenali. Před obchodem řetězce v pražské Koněvově ulici čekalo před otevřením méně než deset lidí a někteří z nich si přišli jen pro svačinu. Ani v bohnickém Lidlu fronta před 08:00 nebyla. Zákazníci i personál si ale o změně ceny povídali a mnozí lidé si respirátory koupili. Fronty se netvořily ani u Lidlu v Karlíně. Zájem ovšem o respirátory FFP2 v balení po třech kusech byl. Z pěti lidí ve frontě je v košíku měli všichni, obvykle po třech baleních. Podobně tomu bylo v Lidlu nedaleko vlakového nádraží v Libni.

Vláda o dočasném zrušení DPH u respirátorů rozhodla v pondělí, podobný krok už dříve učinilo Rakousko. Na výrobce a prodejce opakovaně apelovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), aby zrušení daně promítli do ceny. Povinné jsou v Česku respirátory minimálně třídy FFP2 nebo KN95 nyní zatím pro žáky a instruktory v autoškolách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa