Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymulu má nahradit Smejkal. Babiš uvažuje o lékaři z IKEM, ten o tom neví

Aktualizováno -
21. února 2021
21:44
Autor: Mii, ČTK - 
21. února 2021
20:41

Epidemiologa Romana Prymulu, který se rozhodl stáhnout z veřejného života poté, co vyrazil na fotbalový zápas Slavie, má nahradit nový odborník. Premiér Andrej Babiš (ANO) zvažuje, že by jím mohl být epidemiolog Petr Smejkal z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze, ten však o nápadu neví. Informoval o tom server CNN Prima News.

Prymula působil jako Babišův poradce, to by se s novým epidemiologem nemělo opakovat. Rolí čerstvé tváře - jak plánuje premiér - má být vysvětlování opatření směrem k Čechům. Sám Babiš totiž uznává, že lidé už vládě nevěří, je třeba, aby se covidové komunikace chytil někdo jiný.

„V Maďarsku mají paní Cecilii, ta je každý týden v televizi. (Cecilie i Müllerovou – pozn. red.) Není role premiéra ani ministra, aby vyprávěli o epidemii. Po zkušenostech, kdy nevíme, jak se vir vyvine, jsem velice zdrženlivý. Bylo by skvělé, kdybychom měli novou tvář, která by mluvila jako expert a které by lidé věřili,“ řekl podle CNN Prima News Babiš.

Do jisté míry se to dařilo Prymulovi, ten se však zařekl, že už veřejně komunikovat nebude. „Potřebujeme nějakou novou tvář na epidemiologická opatření, jako byl pan Prymula. Pan Smejkal by byl dobrá tvář,“ míní premiér. Ideální by podle něj bylo, kdyby se lékař připojil k radě vlády pro zdravotní rizika.

Epidemiologa ovšem nikdo nekontaktoval, o ničem neví. „Slyším to poprvé. To je můj komentář,“ uvedl pro server.

Jméno Smejkala se v souvislosti s různými možnými funkcemi objevuje opakovaně. Na konci ledna se o něm hovořilo i jako zvažovaném nástupci ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Epidemiolog ale dosud zůstává nezávislým odborníkem, který se pouze vyjadřuje k průběhu epidemie v Česku.

Návrat školáků zatím nejistý

Premiér také zopakoval, že řešením situace v Česku je jenom očkování. V  rámci Evropské unie podle svých slov požádal, zda by Česká republika mohla dostat dodávky vakcíny dříve, než jak vyplývá z harmonogramu. Česko by je následně zemím, které by o ně byly nyní kráceny, vrátilo. „Zatím na tom bohužel není konsenzus,“ řekl premiér.

Hovořil rovněž o nákupu antigenních testů pro školáky. Stát by je měl koupit přímo od výrobce, je přesvědčen. Uvítal by, kdyby byl zveřejněn zápis z jednání výběrové komise.

Testy mají pomoci vrátit děti do škol. Babiš dnes neřekl, zda se školy 1. března skutečně otevřou pro maturanty, jak bylo v plánu. Poznamenal, že by si to přál. „Uvidíme, jestli to budeme schopni splnit,“ poznamenal. Očekává, že ministr zdravotnicí Jan Blatný (za ANO) přijde v pondělí na vládu s nějakým návrhem. V sobotu Babiš řekl, že návrat dětí do škol je možný jen za příznivé epidemické situace, tu současnou označil za katastrofální.

Video  Klausovo „totální sobectví“. Epidemiolog o exprezidentovi bez roušky, „čipování“ a nedůvěře lidí  - Blesk
Video se připravuje ...

adeso ( 22. února 2021 11:56 )

Landu???

fico ( 22. února 2021 06:32 )

panika hňupe

DanY67 ( 22. února 2021 06:30 )

Proč ten Babiš tak zavádí a lze hrůza děs.

Pohybovenadany ( 22. února 2021 05:54 )

Tu postavu Pinocchia už máme . To je ten chlap z Uhrofertu. Veliký kamarád teď s madarama. Ať se ho někdo zeptá , kam dal tu cervenou kšiltovku !

Pohybovenadany ( 22. února 2021 00:25 )

Nová loutka do maňáskového divadla ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa