Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Václavském náměstí se opět demonstrovalo proti vládě. Někteří přišli bez roušek

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly 21. února 2021 odpoledne asi tři stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Policie zjistila porušení nařízení vlády, na místě bylo více lidí, než je povoleno, a někteří lidé neměli roušky.
Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly 21. února 2021 odpoledne asi tři stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Policie zjistila porušení nařízení vlády, na místě bylo více lidí, než je povoleno, a někteří lidé neměli roušky.  (Autor: ČTK / Deml Ondřej)
Autor: ČTK, jza - 
21. února 2021
18:34

Už druhá demonstrace proti vládě během jednoho víkendu se sešla v neděli na Václavském náměstí. Dorazily sem asi tři stovky lidí nespokojených s vládními protiepidemickými opatřeními. Na místě je také rovnou porušovali, podle policie někteří neměli roušky a také se tu sešlo více lidí, než opatření povolují. 

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odpoledne asi tři stovky lidí proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Policie zjistila porušení nařízení vlády, na místě bylo více lidí, než je povoleno, a někteří lidé neměli roušky. ČTK to řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

Přišli bez roušek

Svolavatelkou akce byla aktivistka, bývalá televizní reportérka a odpůrkyně nošení roušek Jana Peterková. Na demonstraci vyzývala k demisi vlády. „Je na rozdíl od všech ostatních zemí jedinou překážkou k svobodnému životu, za který my bojujeme,“ řekla. Účastníci většinou neměli roušky, v rukou drželi české vlajky a transparenty jako „vláda jde proti ústavě“ nebo „děti nedáme“. 

Mezi dalšími řečníky vystoupili i zástupci z iniciativy Chcípl PES nebo z občanského spolku Hnutí občanské nespokojenosti (HON). Kritizovali například schválení pandemického zákona nebo distanční výuku na školách a vyzývali ke spojení aktivistů. „Pojďme se sjednotit a táhnout za jeden provaz,“ řekli. Za týden v neděli 7. března se má na Václavském náměstí konat společná demonstrace několika spolků.

Iniciativa Chcípl PES, která bojuje proti uzavírání restaurací a dalších podniků, vyzývá k rezignaci ministra vnitra a předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka. Kritizují ho i kvůli poslední kauze kolem zakázky na dodávku antigenních testů.

Na demisi mu dali 7 dní a ty chtějí odpočítávat čísly napsanými na rouškách. „Dnes si na své roušky napíšeme číslo 7, zítra 6, v úterý 5, ve středu 4, ve čtvrtek 3, v pátek 2, v sobotu 1 a v neděli zahazují všichni, co souhlasí s naším požadavkem, své roušky, v případě, že pan Hamáček neodstoupí!“ napsali na facebooku. V sobotu také demonstrovali přímo před domem ministra Hamáčka. 

Policisté v neděli v Praze upozorňovali účastníky akce na nošení roušek. „Někteří budou následně oznámeni pro porušení pro přestupek,“ řekl ČTK mluvčí policie Jan Daněk.

Matos7 ( 21. února 2021 22:46 )

Těch vypatlanců pražských bylo 150.a zaplnily uplně celý vaclavak. Od muzea až na můstek

russoo ( 21. února 2021 22:29 )

"Policie zjistila porušení nařízení vlády, na místě bylo více lidí, než je povoleno, a někteří lidé neměli roušky."...A co udělala policie čr aby ochránila obyvatelstvo před touto svoločí? Rozehnala to setkání šmejdů? Jako to běžně dělá policie jinde např. v Německu, Dánsku, prostě v demokratických zemích! Kde policie jedná podle zákonů a šmejdy prostě rozežene! Tady ne, tady policie "monitoruje" zjistí porušování nařízení a nic se neděje!

buban ( 21. února 2021 20:12 )

Pročpak se nejde ta slavná Peterková,místo vyřvávání někde na náměstí,radši zviditelnit někam do špitálu či domovu důchodců?Jo,aha,tam by musela pracovat.Nebojte se,ručičky,vy dělat nebudete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa