Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékař odhalil dosud neznámý příznak koronaviru: Takhle vypadá „covidový jazyk“

Autor: ula - 
27. ledna 2021
05:15

Seznam příznaků, které doprovázejí covid-19, se zřejmě bude prodlužovat. Epidemiolog Tim Spector z Londýna zveřejnil na svém twitteru další z možných symptomů nového typu koronaviru: „covidový jazyk“. Spector, jehož tým jako první upozornil na ztrátu čichu a chuti, popisuje, že u nakažených se objevily na jazyku vředy, vyrážka nebo skvrny.

Epidemiolog, profesor Tim Spector z King´s College v Londýně uvedl, že se zvýšil počet pacientů s covidem-19, kteří trpí nepříjemnými přiznaky zejména v ústech a hlavně na jazyku. „Covidový jazyk“ se podle něj projevuje vyrážkou, vředy nebo bledě zbarveným či červeným povlakem.

„Jeden z pěti pacientů mívá méně známé příznaky koronaviru, které se zatím nedostaly na oficiální seznam PHE (Public Heatlh England), jako např. kožní vyrážka. Počet pacientů, kteří mají „covidový jazyk“, tedy podivné vředy na jazyku, stoupá. Pokud máte tento příznak, případně vás navíc bolí hlava, nebo jste unavení, zůstaňte raději doma,“ napsal Spector na svůj twitter.

Profesorův tweet okamžitě vyvolal řadu reakcí. Lidé, kteří koronavirus prodělali nebo jím právě prochází, začali zveřejňovat fotografie, které dávají profesorovi za pravdu.

Příznaky covidu-19, které se objevují v dutině ústní, zatím nejsou uvedeny v seznamu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ani u Světové zdravotnické organizace (WHO). Oficiálními a nejčastějšími příznaky je stále horečka, suchý kašel a únava, mezi další příznaky patří ztráta chuti a čichu, bolesti hlavy, mezi méně obvyklé příznaky pak patří bolest v krku, ucpaný nos, zarudnutí očí, průjem, nebo kožní vyrážka na těle.

Puchýře v ústech i bolavé zuby

Jak se ukazuje, projevy v ústech by mohly být symptomem, u kterého by lidé měli vyhledat lékařskou pomoc, případně se nechat otestovat, pokud se u nich vyskytnou další známé projevy, jako je právě např. kašel nebo horečka. Studie naznačují, že ústa mohou být vůči koronaviru zranitelná, lékaři již popsali, že se u pacientů s covidem-19 objevily puchýře nebo otoky přímo v ústech. New York Times zveřejnil článek, kde pacienti popisovali, že jejich onemocnění provázely bolesti zubů, citlivé dásně, v krajních případech vypozorovali i vypadávání zubů. 

Jak řekl portálu Daily Mail mluvčí Britské asociace zubařů Damien Walmsley, skvrny na jazyku jsou obvykle známkou toho, že člověk je vyčerpaný a jeho imunitní systém se právě potýká s nějakým problémem v těle a nemusí to být zrovna covid-19. Skvrny se také objevují u lidí, kteří zrovna užívají antibiotika nebo používají inhalátory na astma.

Znepokojivé jsou podle Walmsleyho členité bílé skvrny na jazyku. Pokud tento problém přetrvává déle jak tři týdny, měli byste svůj stav konzultovat se svým praktickým lékařem.

Video  „Virus nemá hodinky, může vás infikovat během sekund,“ imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

pojidacpsu ( 27. ledna 2021 13:53 )

takovej jazyk ma polovina ceskych zen a neni to tim virem ale tim ze delaji oral

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa