Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronakrize: Nemocnicím v Brně rychle ubývají stříkačky, mají jich už jen pár tisíc!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: Hynek Zdeněk - 
22. ledna 2021
14:18

Nebezpečně nízký stav injekčních jehel a stříkaček hlásí krajské nemocnice v Brně. K dispozici jich mají už jen několik tisíc. Jihomoravský kraj kritickou situaci řeší nákupem pomůcek ze skladů Evropské unie.

Pokud by stát dodal všechny avizované vakcíny, nemůžeme je aplikovat. Schází nám stříkačky i jehly. K dispozici jsou poslední tisíce kusů. Nechápu, že stát tyto základní a nezbytné pomůcky neobjednal předem,“ uvedl jihomoravský radní Jiří Hlavenka (56, Piráti).

Z Číny ne

Kraj ale nečeká. „Okamžitě jsme objednali ze skladů Evropské unie několik statisíců stříkaček a jehel. Celkově se dostaneme až na milion kusů. Cena jednoho setu přitom vyjde do 1,50 koruny. Drahá letecká doprava z Číny tudíž pro nás odpadne,“ dodal Hlavenka.

V současné době jsou do krajů distribuovány vakcíny proti covid-19 bez potřebných pomůcek, tedy bez injekcí a jehel. Nemocnice je tedy musí odebírat z vlastních zásob. Ty se ovšem právě kvůli očkování v posledních dnech výrazně ztenčily.

VIDEO: Ministr zdravotnictví přislíbil až 100 tisíc naočkovaných lidí denně. Nějak zřejmě přitom zapomněl, že jsou k tomu potřeba i stříkačky s jehlami.

Video  Blatný: Chceme očkovat 100 tisíc lidí denně. Očkovacím centrem i O2 arena?  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 22. ledna 2021 16:31 )

nedodali prováděcí předpis a změnili stříkačky i jehly, protože chtějí vydolovat 6 dávek, s tím fakt nikdo nepočítal, stát zase zaspal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa