Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Platy učitelů asi čeká změna, Plaga nesouhlasí. A novela vyřeší nedostatek pedagogů?

Autor: ČTK - 
22. ledna 2021
15:15

Poměr učitelských platů k průměrné mzdě zřejmě bude stanoven zákonem. Sněmovna dnes v rámci novely učitelského zákona schválila dílčí úpravu Pirátů, podle níž by se tyto platy měly zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. Dolní komora o tom rozhodla navzdory nesouhlasu svého školského výboru i ministra školství Roberta Plagy (za ANO).

Schvalování celé novely a všech jejích úprav poslanci nedokončili vzhledem k tomu, že to dnes nestihli ve lhůtě vyhrazené k přijímání zákonů, která končí ve středu a v pátek dvě hodiny po poledni. Projednávání novely by měla Sněmovna dokončit nejdříve příští týden ve středu.

Problém odborníků bez pedagogického vzdělání

Novela má mimo jiné umožnit, aby na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Nesouhlasí s tím pedagogické fakulty, profesní organizace a školské odbory. Proti jsou také vládní sociální demokraté, komunisté nebo lidovci. Návrh pokládají za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Piráti naopak neprosadili návrh, podle něhož by ředitelé škol mohli uznat za odborně kvalifikované i členy pedagogického sboru s alespoň desetiletou praxí. Šanci mají bakaláři z pedagogických fakult, kteří si magisterské studium dodělají během tří let.

Podle platného zákona mohou učit jen lidé s pedagogickým vzděláním. Nepedagogové s praxí proto museli školy před několika lety opustit. Výjimkou jsou případy, kdy se řediteli nedaří sehnat kvalifikovaného učitele. V takové situaci může ředitel i nyní dočasně zaměstnat člověka, který učitelské vzdělání nemá.

Příplatky pro třídní učitele

Kromě platů by podle návrhu některých poslanců měly být novelou stanoveny i příplatky třídním učitelům. Sněmovní školský výbor to ale nedoporučil a místo toho vyzval vládu, aby se třídnický příplatek zvýšil ze současných 600 korun na 1500 až 2500 korun měsíčně vyhláškou. Zvýšit by se měly i specializační příplatky pedagogů. Vyhlášku slíbil Plaga ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Mezi pedagogické pracovníky by měli nově ze zákona patřit školský logoped a školní sociální pedagog. Novela by podle doporučení výboru měla také na návrh exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) definovat náplň práce jak třídního učitele, tak uvádějícího učitele, který se bude starat o začínající pedagogy.

Video  Jak učit zpěv v době zákazu? Šéf konzervatoře zmínil fatální následky pandemické výuky.  - Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Matos7 ( 22. ledna 2021 17:13 )

I průměrný plat je pro učitele az moc. Skoro nic nedělají

bre-burda ( 22. ledna 2021 16:36 )

To opravdu někdo věří, že zvýšením platu se učitelé stanou chytřejší a schopnější? Jak naivní!

Zobrazit celou diskusi