Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jehly k očkování si měly sehnat nemocnice, tvrdí Blatného strategie. Nikdo jim to ale neřekl

Autor: ČTK - 
13. ledna 2021
13:14

Materiál pro očkování proti covidu-19 si podle strategie očkování měly především zajistit nemocnice. Vyplývá to z verze národní vakcinační strategie zveřejněné k 22. prosinci.  Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové je standardní, že materiál si nakupují očkující subjekty samy. Další miliony stříkaček a jehel mají přijít ze společné objednávky Evropské unie, dodávka z Číny zatím nedorazila. Objednávka Správy státních hmotných rezerv (SSHR) má dorazit na konci ledna. Server iROZHLAS v úterý uvedl, že některé nemocnice by nemusely mít materiálu dostatek.

Nebyli jsme informováni o tom, že bychom měli dostávat materiál k očkování od dodavatele vakcíny, takže jsme se už v polovině prosince předzásobili podle pokynů ministerstva,“ řekl v České televizi ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Podle něj jde o speciální malé injekce, kterých nemocnice běžně tolik nepoužívá, další se ale dají doobjednávat. Situaci v dalších pražských nemocnicích ČTK zjišťuje.

Spotřební materiál určený k provedení očkování si nakupují standardně poskytovatelé, kteří provádějí očkování, a to z běžné distribuce. Stát připravuje rezervy pro případ, že by byl na trhu akutní nedostatek materiálu, který by bránil provádění očkování,“ sdělila mluvčí.

„V první řadě jsou poskytovatelé zdravotní péče vyzýváni k zabezpečení dostatečných zásob jehel, stříkaček a dalšího materiálu vlastními mechanismy, tedy od svých standardních dodavatelů,“ píše se ve strategii. Kvůli situaci na trhu a celosvětové poptávce ale může podle strategie hrozit, že na trhu především na jaře nebude materiálu dostatek.

Objednávaly i státní rezervy

Kvůli tomu se ministerstvo zdravotnictví zapojilo do společné objednávky Evropské komise. Už 22. prosince bylo ve strategii napsáno, že „podpis smlouvy lze očekávat v řádu dní, k dodání prvních dodávek jehel a stříkaček by pak mělo dojít v řádu několika týdnů“. Česko prostřednictvím komise objednalo osm milionů stříkaček s pevnou jehlou, 12 milionů stříkaček a 12 milionů jehel. „Takto získané zboží bude následně předáno distributorům očkovacích látek tak, aby mohlo být distribuováno přímo s dodávkami vakcín,“ píše se ve strategii. Na dotaz ČTK, kdy očekává dodávku z EU, ministerstvo zdravotnictví neodpovědělo.

Podle Peterové tendry EU začaly loni v létě a Česko se zapojilo od samého začátku. „V rámci jednoho jsme objednali dva miliony jehel a stříkaček od vítěze, čínské společnosti. Dalších 12 milionů jehel od bulharského výrobce objednáváme v těchto dnech,“ sdělila mluvčí.

Třetí možností, se kterou strategie počítá, jsou zásoby ze Státní správy hmotných rezerv (SSHR) v případě, že by došlo k výpadku ostatních dodávek. Byla pověřena nákupem asi šesti milionů stříkaček a stejného počtu jehel, které by pokryly zhruba 50 procent odhadované potřeby. Nakoupí také 800 000 stříkaček a jehel pro natažení roztoku na rozpouštění očkovací látky a 160 000 desetimililitrových balení tohoto fyziologického roztoku. Roztok podle SSHR dorazí ve čtvrtek, jehly a stříkačky na konci ledna.

beruna ( 13. ledna 2021 18:24 )

A ty nemocnice nemají samostatně myslící management? To všichni líně čekají, až jim někdo něco doporučí nebo nařídí?

istyl ( 13. ledna 2021 16:27 )

A sef krizoveho stabu doklada info, ze maji jehel na 65 dni...to necte? nebo co to je za info? k cemu takovy sef je, kdyz vypusti takovy blabol...

Maximilian ( 13. ledna 2021 15:41 )

Hlavně,že má Bureš viníka,pokud budou jehly z Číny tak kvalitní jako roušky na jaře,tak budeme doma vyrábět jehly ,Burešova firma je třída

Covid_19 ( 13. ledna 2021 14:42 )

když chcete 6 dávek místo 5, tak musíte použít jiné jehly než se běžně používají, to jim nikdo v listopadu neřekl

Covid_19 ( 13. ledna 2021 14:41 )

požadavek na speciální jehly jim vláda dala kdy? V prosinci? Proč jim nedali plány očkování v září?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa