Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Student Filip (24) prolomil registraci na očkování. Vyčerpaní ajťáci „díru“ narychlo opravili

Autor: Jan Kálal - 
15. ledna 2021
16:00

Páteční ostrý start centrálního rezervačního systému (CRS) pro očkování měl být jen pro lidi nad 80 let. Student informatiky Filip Šedivý (24) ale na twitteru ukázal, jak snadno se na webu zaregistruje i člověk jeho věku. Stačilo mu k tomu upravit kód stránek na své straně, server si data dodatečně neověřoval. Mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka pro Blesk Zprávy problém přiznal. Zároveň ale uvedl, že už by měl být opravený.

„V CRS se mi podařilo najít chybu, díky které je možné projít registračním formulářem i přesto, že rodné číslo odpovídá mému věku, tj. 24 let. PIN 2 také přišel,“ uvedl student Filip. Podělil se o video, ve kterém poměrně snadno upravuje zdrojový kód stránky například i tak, aby čestné prohlášení uvádělo, že je mu 10 a více let – a ne 80 a více.

„Znamená to jen jedno. Validace probíhá v režimu client-side, což znamená, že server pracuje již s formulářem jakožto validním a neprovádí další validace. Je to velmi nebezpečný přístup, jelikož je prakticky možné zaslat na server jakékoliv data,“ zhrozil se Filip a spolu s ním i řada dalších lidí pod jeho příspěvkem.

„Zátěžové testy byly, nic ale nenahradí ostrý provoz“

Mluvčí NAKITu Lukáš Trnka, kterého Blesk Zprávy kontaktovaly, o problému už věděl. Na adresu ajťáků nejdřív poznamenal: „Ti kluci jsou úplně vyřízení. Ale dělají na tom.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Trnka pak připustil, že šlo o chybu, která ve vývoji stránek unikla. „Byl to problém. Pokud není už vyřešený, bude každou chvíli. Nepovažuji to za kritickou chybu, kdyby šel 24letý člověk na očkování, stejně ho tam nenaočkují,“ dodal mluvčí s tím, že problém nechce ale zlehčovat. Stát se může, že to někdo obejde nějakou fintou. Zátěžové testy jsme prováděli na vysokou zátěž, nic ale nenahradí ostrý provoz,“ uvedl Trnka.

Andrejko Bures ( 15. ledna 2021 19:40 )

A to prvni misto v poctu nakazenych ctvrte v poctu umrti, to je taky OK?
Ani ten registracni system nepripravi ikdyz vedeli ze se bude ockovat. Ale blby jako ty nic nepresvedci. Ty za nima budes stat ikdyby ti chc ali do huby.

nespokojeny ( 15. ledna 2021 19:39 )

Z té Pekarové mám opravdu obavy- to je fanatička není....

Andrejko Bures ( 15. ledna 2021 19:37 )

Nebo komunisti a SPD

funebrak ( 15. ledna 2021 19:31 )

Buďme rádi, že to neřídí Pekarová s Rakušanem.

Andrejko Bures ( 15. ledna 2021 18:49 )

Odkdy Babis a jeho povaleci vedeli ze je treba vytvorit ten system? Uz rok se chovaji jako kdyby se nas tohle vsechno netykalo a vsechno hasi na posledni chvili.
Fakt nymandi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa