Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolaps registrace na očkování, rychle došla i nová várka termínů: Ráno ho dostaly jen 3000 seniorů

Aktualizováno -
15. ledna 2021
19:00
Autor: ČTK, ula, trm, jko, jt - 
15. ledna 2021
07:45

Lidé starší 80 let se od pátku mohou začít registrovat na očkování proti covidu-19. Registr se rozjel v 8:00 a obratem přišly potíže. Zatímco samotná registrace v prvním kroku fungovala bez problémů, na ověřovací PIN kódy lidé čekali desítky minut. Rezervace termínů byla pro řadu lidí nedostupná, stejně jako v počátku linka 1221. Nakonec se s konkrétním termínem dostalo v první vlně jen na tři tisíce seniorů. Podle ministra zdravotnictví se jich registrovalo asi 78 tisíc. Další termíny se v rezervačním systému uvolnily odpoledne, ale v 15:30 byly zase pryč. Večer vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla oznámil 109 500 registrací a 8791 lidí s rezervovaným termínem.

Přihlašování je možné přes internet na webech registrace.mzcr.cz nebo crs.uzis.cz nebo přes telefonní linku 1221. Pokud přístup k internetu nemají, může je hlásit i někdo blízký nebo pomůže praktický lékař. Od příštího týdne by se mohla spustit také registrace v lékárnách.

Po vstupu na web musí zájemce o očkování zadat své telefonní číslo, na které mu přijde kód pro vstup do další části registrace. Toto dvojí ověření má zabránit tomu, aby systém napadly automatické počítačové programy. Po jeho vyplnění pak zadá jméno, rodné číslo, adresu trvalého bydliště, název a kód zdravotní pojišťovny, telefonní číslo a volitelně e-mailovou adresu. Vybrat také může preferované očkovací centrum, které nemusí odpovídat jeho trvalému bydlišti.

Registrace samotná probíhala od spuštění bez potíží, problémy se ale objevily ve chvíli, kdy si člověk chtěl vybrat termín očkování. Ten nebylo asi 15 minut možné zobrazit vůbec, desítky minut se čekalo na ověřovací PIN.

Poslední fáze před infarktem, aneb Hodina skvěle stráveného času Poslední fáze před infarktem, aneb Hodina skvěle stráveného času | Blesk/Martin Skýpala

Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75 000 lidí. V 8:35 čekalo na odeslání u mobilních operátorů 40 000 SMS zpráv s PIN kódem pro registraci, podle Chytré karantény by už SMS zprávy měly chodit rychleji.

Server iDnes upozornil na další problém – systém zřejmě „neumí“ validovat kratší rodná čísla – starší lidé mají za lomítkem jen tři číslice.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se registrovalo asi 78 tisíc lidí, SMS zpráv s potvrzujícím PIN kódem odešlo 300 tisíc.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že systém měl jen krátký výpadek. „Ten systém zaprvé nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen. Pokud jsou operátoři přetíženi jako na silvestra – na to se musíte zeptat jich, my nejsme operátoři. Systém funguje, je o to velký zájem. Ani s rodným číslem není problém, to je zase dezinformace,“ tvrdí premiér.

Babiš tvrdí, že SMS Zpráv bylo jako na silvestra, podle údajů operátorů jich ale v prvních minutách roku 2021 odešlo mnohonásbně víc a bez problémů. Síť O2 registrovala 8,3 milionů zpráv, Vodafone zhruba tři miliony a T-Mobile dokonce 11,5 milionu SMS.

Očkovací centra o registracích neví?

A šéf KDU-ČSL Marian Jurečka upozornil na ještě závažnější problém. Podle něj je možné, že očkovací centra nejsou na registr vůbec napojená. „Z informací z terénu mám info, že data z registračního systému nejsou napojena na očkovací centra! Ověřoval jsem si, že jsou očkovací centra v regionech, která mají volnou kapacitu pro příští dny,“ šokoval na twitteru. 

Jurečkovy informace potvrdila olomoucká nemocnice, kde je jedno z očkovacích center. „Ze systému nám nechodí výpisy. Na naší straně systému se nám nepropisují klienti, kteří by se měli přijít nechat se očkovat, takže z centrálního rezervačního systému neumíme vzít data. Proto v tuto chvíli neočkujeme. Ale jsme připravení, jen co se to rozjede. Je to spíš dotaz na zřizovatele systému, komunikujeme s nimi, ale netušíme, v čem je chyba. Není to náš systém,“ uvedl pro Blesk mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla nebyl schopen říct, kde je problém. „Já opravdu nevím úplně všechno. Sedí tam spousta lidí, kteří se tomu věnují a hlídají, jestli všechno funguje. Ale nemůžu hned reagovat, když ani nevím, co přesně funguje,“ reagoval Dzurilla.

Později Dzurilla Blesku řekl, že všechna očkovací místa mají možnost se připojit a že dostala metodický pokyn.„Dostaneme je do naší aplikace, která bude řešit i logistiku. Když je tam vidíme, tak je možnost se rezervovat. Máme připravené rozhraní, aby se všichni připojovali, tzn. když vznikne očkovací místo, musí se připojit. Když je (místo) připojeno, dává své kapacity. My je vidíme přes rezervační systém a už se tam lidé mohou objednávat,“ doplnil.

Termíny došly, lidé zuří. Odpoledne přibyly další

Za první hodinu se registrovalo 44 tisíc lidí, s rezervací termínu k podání vakcíny ale uspěly jen dva tisíce z nich. Projekt Chytrá karanténa později upřesnil, že termín dostaly tři tisíce lidí, dalších 65 tisíc musí čekat. Vladimír Dzurilla pak večer uvedl, že se k očkování zatím registrovalo 109 500 lidí a 8791 jich má termín.

Hlášení o naplnění kapacit bylo v angličtině. Hlášení o naplnění kapacit bylo v angličtině. | reprofoto Facebook

Naplnění termínů za jedinou hodinu rozzuřilo řadu lidí. I Martina z Prahy, který chtěl rezervovat termín pro svou babičku (84). Nedostalo se na ni, i když se do registrace pustil hned po startu. „Do registrace jsem se pustil hned v 8 ráno, ale u druhého pin se zhroutil systém a viděl jsem pak už jen to „nashle později“.  Po další cca půlhodině dorazilo druhé pin. Registrační systém ale nefungoval, takže nechápu, jak se mohly termíny vyčerpat. Každopádně to zkusím zase. Nejhorší ale je, že nedorazilo žádné potvrzení ani do mailu, takže ani nevím jistě, jestli tam opravdu byla zaregistrována, případně jestli mám celý proces znovu opakovat za pár dní, jak radí ministerstvo,“ popsal Blesk Zprávám Martin.

A totožnou zkušenost má i Ladislav ze Zlína, ani po několika pokusech se mu termín pro devadesátiletou babičku nepovedlo rezervovat. „Zkoušel jsem registrovat babičku, kód na registraci mi přišel až na několikátý pokus, při rezervaci místa mi systém minimálně třikrát spadl. Celé to trvalo hodinu, ne několik minut, jak tvrdil pan ministr. A po hodině mi to ukázalo, že kapacita je zaplněná. Jsem z toho zklamaný. Nedovedu si představit, že by tohle dělala babička sama,“ popsal svou zkušenost.

Video  Pokus o registraci do systému a následnou rezervaci očkování skončil neúspěšně. Termíny již byly rozebrány  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

Blatný: Na seniory se dostane 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na twitteru uklidňuje že na seniory se dostane. Proč ale bylo volných tak málo, ale nevysvětlil.

„Na očkování se mohou přihlásit lidé nad 80 let kdykoliv. Třeba i za týden. A to bez obav, že by přišli o svoji prioritu. Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně,“ napsal ministr na twitter.

V rezervačním systému pro očkování starších 80 let proti covidu-19 byly odpoledne uvolněny další termíny na několika desítkách různých očkovacích míst. Rychle ale zmizely.

Čekání v pořadníku

Většina lidí nezískala termín hned kvůli omezené kapacitě center. Budou ale zařazeni do pořadníku podle času přihlášení, a až centrum termíny pro očkování vypíše, budou pomocí SMS upozorněni, že si je mohou rezervovat. Pak jim systém přidělí rovnou i druhé datum, 21 dnů po první vakcinaci.

V příštím týdnu ministerstvo zdravotnictví plánuje umožnit přihlašování do registračního systému také všem zdravotníkům. Spolu se seniory nad 80 let a dalšími, kteří obývají domovy důchodců a domovy se zvláštním režimem určené lidem s Alzheimerovou nemocí a dalšími demencemi, patří do prioritní skupiny 1A. Dohromady je v ní asi 838 000 lidí, podle vakcinační strategie mají být očkováni v lednu a v únoru.

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo do středy podle premiéra Andreje Babiše přes 169 000 dávek, z nich 71 000 toto úterý, a podobný objem dávek se očekává příští týden. Dalších 8400 dávek přišlo od firmy Moderna. Očkováno bylo také do středy 70 680 lidí, data jsou zveřejňována jednou týdně ve čtvrtek. O dodávkách vakcíny ministerstvo pravidelně na webu neinformuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 16. ledna 2021 15:54 )

A naopak!!!

dynaty ( 16. ledna 2021 13:21 )

Covid 19 že ty miluješ pohádky?

hulmihosoudruhu ( 16. ledna 2021 12:22 )

Levicová pakáž se na pravicové vlády vymlouvá již 20 let.

dynaty ( 16. ledna 2021 12:22 )

doplňuji: do r.2O2O, než přišel covid

hulmihosoudruhu ( 16. ledna 2021 12:12 )

Levácká pakáž vždy musí mít třídního nepřítele. I kdyby si ho měla namalovat na hajzlpapír.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa