Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Antigenní testování v Praze: Zájem je oproti prosinci nižší, objednat se dá prakticky za hodinu

Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
14:42

Antigenní testování bylo zejména v prosinci tématem dne prakticky po celý měsíc. Oproti tomu v lednu je zájem o toto testování výrazně nižší. Nemocnice hlásí volné termíny, mnohdy a mnohde se jde objednat nejen ze dne na den, ale i z hodiny na hodinu.

Na odběrovém místě ve Fakultní nemocnici v Motole se dnes k testům v čase po 14:00 objednaly jen čtyři osoby. Testy lze přitom podstoupit denně do 17:00. Podobně nízký zájem o antigenní testy je až do konce týdne. Obsazené jsou obvykle jen ranní termíny od 07:00 do 07:30 a zájemci se hlásí také po 16. hodině. O víkendu se k antigenním testům přihlásilo zatím 11 dobrovolníků. Volné jsou i termíny pro PCR testy. Rovněž v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze lze PCR i antigenní testy podstoupit ještě dnes, jak vyplývá ze systému určeného k objednávání.

O něco více zájemců o bezplatný antigenní test je evidováno v rezervačním systému odběrového místa na antigenní testy Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Pracoviště v ulici Ruská by v úterý odpoledne mělo navštívit asi 20 lidí. V pátek 15. ledna, kdy mělo původně populační testování končit, je plno. Antigenní testy se tu zájemcům provádí každý pracovní den od 08:00 do 20:00. Vyšší zájem je v tomto týdnu ve FNKV o PCR testy, kterými samoplátce a pacienty otestují i o víkendu.

Na dvou odběrových místech Všeobecné fakultní nemocnice se lze v běžné dny nechat otestovat od 07:30 do 17:30, a to i bez předchozí rezervace. Ta není podle informací na webu nutná ani pro podstoupení PCR testu, který v odběrovém centru v ulici Na Bojišti provedou indikovaným a za poplatek i samoplátcům.

Thomayerka má plno

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici se nyní k antigenním testům objednat nelze. Podle systému jsou termíny na následující dny plně obsazené. Testuje se denně od 07:00 do 15:00. Provoz na odběrovém místě, kam míří lidé na antigenní testy, nemocní poslaní od lékaře na testy PCR a také samoplátci, je podle zjištění ČTK výrazně klidnější než loni v prosinci. Lidé objednaní na konkrétní čas prakticky nečekají a fronty se netvoří.

Přes milion výsledků

Laboratoře od listopadu 2020 vyhodnotily přes milion antigenních testů. Za prosinec byla pozitivita antigenních testů přes pět procent, odhalily přes 26 700 nakažených. Z nich přes 10 300 bylo bez příznaků, uvedl na tiskové konferenci minulý týden ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Video  Blatný o antigenním testování: Máte pozitivní výsledek? Běžte domů, zůstaňte v izolaci.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa