Příběh jejího mateřství je v podstatě příběhem o zázraku, který nezařídily nadpřirozené síly, nýbrž šikovnost a odbornost předních českých specialistů. „Žena trpěla od narození Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser syndromem, tedy úplnou absencí dělohy,“ vysvětluje přednosta Kliniky transplantační chirurgie Institutu Klinické a Experimentální medicíny (IKEM) Jiří Froněk.

Doc. MUDr. Jiří Froněk, Ph.D., přednosta Kliniky transplantační chirurgie pražského IKEM
Autor: IKEM

Noční můra maminek

„Jedná se o vrozenou vývojovou anomálii, kdy se žena narodí s chybějící dělohou. Stává se, že se u takto narozených žen objeví i jiné anomálie. Například že se narodí s chybějící ledvinou či s defektem pochvy,“ uvedl pro Blesk.cz Froněk.

Syndrom ale podle Froňka neohrožuje přímo na zdraví, tudíž může být dlouhá léta skrytý a bez jakýchkoliv příznaků. „Některé dívky na něj přijdou až s příchodem puberty, kdy si uvědomí, že nezačaly menstruovat. Gynekolog pak v rámci vyšetření odhalí příčinu,“ podotýká Froněk. Nejzávažnějším projevem tohoto syndromu je znemožnění těhotenství.

Do doby, než byly učiněny první průkopnické krůčky v oblasti transplantace dělohy se takto narozené ženy nemohly stát maminkami. „Dnes to díky transplantaci možné je, a to formou asistované reprodukce, přičemž miminko je biologickým potomkem maminky i tatínka. Syndrom totiž na funkci vaječníků vliv nemá,“ sdělil Froněk. Podle něho se s tímto handicapem narodí zhruba jedna holčička ze 4000 až 4500 porodů.

Komplexní péče

V důsledku této anomálie, potažmo jiných příčin, v rámci kterých mohou ženy o dělohu přijít, se začaly provádět transplantace dělohy – a to od mrtvých i žijících dárkyň. Novopečená maminka, která transplantaci prodělala před několika roky, měla štěstí. „Děloha byla od žijící dárkyně, její příbuzné,“ upřesňuje Froněk.

Jakmile žena otěhotněla, okamžitě si ji ambulantně převzal tým specialistů z porodnice U Apolináře. „Staráme se běžně o mnohé pacienty po nejrůznějších transplantacích. Toto byl nicméně první porod pacientky po transplantaci dělohy u nás,“ vysvětlil Blesk.cz Jaromír Mašata, vedoucí lékař operačních sálů Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kde žena v lednu rodila.

Podle Mašaty byla po celou dobu těhotenství nezbytná vysoce specializovaná a komplexní péče, v rámci níž nejen lékaři z porodnice a odborníci z IKEMu, ale také specialisté jiných odborností z celé VFN dohlíželi na správné funkce všech nezbytných orgánů rodičky i na správný vývoj miminka. „Člověk v případě takového těhotenství musí myslet opravdu na vše. Protože každé těhotenství představuje pro tělo nastávající maminky zátěž, nicméně po transplantaci mohou nastat větší komplikace,“ podotkl Mašata.

Na svět holčička přišla císařským řezem v 36. týdnu těhotenství, což bývá standardní u žen po transplantaci dělohy. „Spontánní porod bohužel možný není, protože děloha není propojena nervy se zbytkem těla. Rodička nevnímá těhotenské bolesti, necítí stahy,“ dodal Mašata.

Porod je úspěchem transplantace

Těhotenství proběhlo bez výraznějších problémů. Hospitalizace maminky byla nutná akorát v posledních dnech – tedy krátce před císařským řezem. „Ten díky týmu odborníků proběhl zcela bez komplikací jako u běžných operantek. Na svět přišla zdravá holčička s porodní váhou 2115 gramů,“ sdělil vedoucí lékař operačních sálů porodnice U Apolináře.

„Osobně si myslím, že pro každou ženu je těhotenství splněný sen. Ale pokud je ženě řečeno, že nikdy nemůže mít děti, věřím, že její splněné těhotenství je pro ní vůbec to nejvíc, co si může přát. Jinak by transplantaci nepodstupovala,“ myslí si Mašata. „Úspěšný porod zdravého dítěte je završením celého procesu transplantace,“ doplnil Froněk.

Věděli jste, že...

… transplantace dělohy je nejmladší orgánovou transplantací? Poprvé byla uskutečněna v roce 2000 v Saúdské Arábii. V roce 2016 úspěšně transplantovali dělohu i čeští odborníci z IKEMu. O tři roky později proběhl v motolské nemocnici první úspěšný porod ženy s transplantovanou dělohou. Celkem se takto v Evropě narodilo už 18 dětí, z toho tři v České republice zásluhou lékařů z IKEM, kteří jako jediní v Čechách tuto transplantaci provádí.

Video
Video se připravuje ...

Záběry z transplantace dělohy, kterou uskutečnili odborníci z pražského IKEMu. Blesk TV

Fotogalerie
30 fotografií