Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi vzali kvůli testům útokem i ordinace: Specialisté odhalili 50 tisíc pozitivních lidí

Autor: ula - 
17. ledna 2021
05:15

Už před měsícem, 16. prosince loňského roku, bylo v Česku spuštěno plošné antigenní testování. Zájem nechat se zdarma otestovat před vánočními svátky byl obrovský, odběrová místa musela navyšovat kapacity a někde byla místa zaplněna až do ledna. Veřejnost se může nechat testovat v síti antigenních odběrových center, ale také u svých praktických lékařů, ambulantních specialistů, např. zubařů. Tuto síť rozjela iniciativa Lékaři pomáhají Česku.

Praktičtí lékaři avizovali, že jejich účast při plošném antigenním testování bude dobrovolná. Iniciativa Lékaři pomáhají Česku se rozhodla, že zbuduje síť ambulantních specialistů, kde se mohou pacienti také otestovat. Do pondělí 11. 1. bylo podle webu Ministerstva zdravotnictví ČR provedeno 1 037 481 antigenních testů.

Podle stomatologa MUDr. Radka Mounajjeda, jednoho ze zakladatelů, je zapojeno do testování ve svých ordinacích 1200 lékařů, podle iniciativy zejména zubařů. Navíc se stále přidávají další lékaři. A lidé testy u svých specialistů využívají, podle údajů, které poskytl iniciativě Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. „My jako ambulantní specialisté a ordinace různých typů se podílíme na tvorbě téměř 40 % antigenních testů z celého počtu,“ řekl Mounajjed.

Přes 50 tisíc pozitivních testů

„Podle naší databáze provedli specialisté zapojení do naší iniciativy 875 tisíc testů, na celkovém záchytu pozitivních se podílejí z 23 až 28 procent,“ uvedl dále stomatolog. Z 875 tisíců antigenních testů v ordinacích bylo přes 52 tisíc pozitivních výsledků, 26 tisíc lidí nemělo žádné příznaky.

„Lidé mnohdy vnímají možnost jít se nechat otestovat u svého specialisty jako bezpečnější variantu, než vyrazit na odběrové místo,“ myslí si lékař s tím, že počet provedených testů v ordinacích každým dnem stoupá.

Podle Mounajjeda možnost nechat otestovat pacienty přímo v ordinaci chrání i samotné lékaře. Pokud máte pozitivní výsledek, lékař vás odešle na PCR test, kdy už musíte zamířit na odběrové místo. To vnímají někteří lidé jako problém, protože ne vždy mají poblíž svého praktika či specialisty místo, kam by mohli jít hned.

Praktičtí lékaři a specialisté navíc testují pouze ty pacienty, kteří jsou u nich zaregistrovaní. Pokud se tedy rozhodnete nechat se otestovat u svého praktika, je třeba se informovat, zda antigenní testy provádí, a nechodit za ním předem do ordinace, až po předchozí domluvě.

Seznam specialistů, u kterých můžete absolvovat antigenní test, najdete zde.

Video  Antigenní testování: Ústřední vojenská nemocnice Praha  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

rapid15 ( 17. ledna 2021 13:28 )

Jinými slovy, víc jak 1/4 lidí má v sobě koronavirus, aniž by o tom věděli.

marmat ( 17. ledna 2021 10:41 )

Titulek nečtěte rozspalí, a ani trochu "pod vlivem"
Budete myslet, že se TO -NĚCO právě odehrává.....
Pak si pomyslíte...lidi blbnou i v neděli!
Pak kliknete a ouha......začíná to celé už před 1 měsícem !
čili titulek: "za poslední měsíc 50.ooo pozitivních testů " by byla
MEGA-NUDA

panda82 ( 17. ledna 2021 10:27 )

To hlavně napište Klausovi , co nabádá lidi, že je to zbytečné a pošlete je na Staromák, stejně se tam nevejdou, chytráci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa