Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček po krizovém štábu přiznal neklid z čísel. Přidal slova o Vánocích a Novém roce

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. prosince 2020
13:31
Autor: simao, ČTK - 
2. prosince 2020
11:15

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se po jednání krizového štábu nechal slyšet, že je pro prodloužení stavu nouze o 30 dní i proto, aby se překonal Nový rok a další záležitosti se řešily až v lednu. Dle něj bude totiž Česko ve stupni číslo 3 protiepidemického systému PES delší čas, a tak bude nouzový stav dál třeba - a to i během Vánoc. Hamáček vedle toho promluvil i o plošných antigenních testech a také o tom, proč se dle něj provádí denně méně PCR testů, než dříve.

„Ten vývoj epidemie je uspokojivý, počet nakažených stále klesá, což je samozřejmě dobrá zpráva. Neklesá tak rychle, jak bychom si možná přáli,“ uvedl dnes vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na tiskovce po jednání Ústředního krizového štábu a zmínil pondělních 5176 nových nakažených.

I proto je nadále s ohledem na další dění opatrný. „Ono to souvisí s tím, jaký je výhled do budoucna zejména vzhledem k vánočním svátkům,“ upozornil.

Čechy od čtvrtka s přesunem do 3. stupně protiepidemického systému PES čeká řada novinek.

„Je spíše nepravděpodobné, že bychom v nějaké dohledné době přecházeli ze stupně 3 do stupně 2. Tak nás pravděpodobně čeká teď nějaká doba, kdy se budeme pohybovat v té trojce a velmi pravděpodobně to zahrne i vánoční svátky. Pokud platí tato premisa, tak je třeba, aby byl prodloužen nouzový stav,“ pokračoval Hamáček.

Protiepidemický systém PES Protiepidemický systém PES | MZČR

Hamáček doufá, že nouzový stav bude prodloužen ideálně o 30 dní. „Vzhledem k tomu, v jaké části roku jsme, tak by asi bylo jednodušší prodloužit ten nouzový stav o 30 nebo 21 dní tak, abychom se dostali za Nový rok. Stoprocentně z mého pohledu ta situace na Nový rok nebude na to, abychom přepínali do nějakých mírnějších stupňů, jakkoliv bych byl rád, příjemně překvapen, ale zatím to z těch modelů nevychází. Já určitě bych podpořil těch 30, ale vnímám atmosféru v Poslanecké sněmovně, takže je to zase otázka nějakého kompromisu,“ podotkl Hamáček.

„Je pravda, že nás čekají vánoční svátky, bude tady obrovský tlak na obchodní síť, aby si lidé zajistili to, co potřebují, na Vánoce,“ pokračoval vicepremiér a dodal: „To, že mě ta čísla klidným nenechávají, je pravda, ale stále platí to, že jakkoli jsme ve 3. stupni, já bych chtěl na všechny apelovat, aby opravdu k tomu vždy přistupovali s rozmyslem a vždycky si řekli: musím jít tam a tam? Je to opravdu nutné, abych tam šel? Samozřejmě nakoupit si, to je jasné, ale při tom dalším chování s je vždycky dobré mít na paměti, že ta epidemie je stále kolem nás a čím více sociálních kontaktů, tím vyšší riziko nakažení.“

Proč se méně testuje?

Ústřední štáb dnes také řešil otázku plošného testování formou antigenních testů. „Co je zásadní je, že celý tento projekt by neměl žádným způsobem ovlivnit kapacitu testování testy PCR,“ podotkl Hamáček, dle kterého by měla být ČR nadále schopna testovat, jako doposud. „Stále ten test PCR je brán jako nejprůkaznější,“ uvedl Hamáček. Klíčovou roli budou hrát krajské nemocnice, zmínil.

Na kritiku ohledně toho, že se průběžně málo testuje a čísla nakažených se tak zdají být nižší, Hamáček reagoval slovy: „My jsme samozřejmě toto diskutovali, tam je hodně rozdíl mezi Prahou a zbytkem republiky z hlediska struktury testovaných. V Praze je hodně samoplátců, velkou část testovaných tvoří cizinci, protože potřebují z nějakých důvodů mít test, vrací se domů atd. Obecně je to asi i důsledek poklesu počtu nakažených, resp. následného trasování.“

Lidé dle něj uvádějí méně kontaktů, než v minulosti a na testování se dostávají mimo Prahu hlavně ti, kteří jsou k němu indikováni praktickým lékařem či hygienou.

mord ( 2. prosince 2020 18:36 )

Čest, soudruh Faltýnek měl úkol a súdruh Prymula také potřebuje zaopatřit rodinu to je v pořádku soudruzi však už je soudruh poradce panka oligarchy velkomožného. Všechno v pořádku soudruzi musí nějak zarobit své milióny. Makejte a Čau ON vás zachrání

e.lesanova ( 2. prosince 2020 18:24 )

Samozřejmě, tlak podnikatelů na rozvolnění je neuvěřitelný, ale zrovna období před vánocemi nevidím jako ideální...většina lidí jsou stádo, košíky věčně narvané, bude to nejspíš mela...tak se můžeme jen "modlit", aby byl covid "milosrdný", jinak nás v lednu bude čekat pecka mezi oči

mord ( 2. prosince 2020 15:34 )

Sudruhovia súdruh Hamáček má povolení od největšího panka oligarchy. tak nekušnit a všechno nouzově tak jak to ti nejvyšší soudruzi ke krádež.... čo to táram k záchraně statisíců jinak mrtvých potřebují. Jinak to nejde. Všechno zatvoriť a rúšky. nikam nechodit jenom makat navždy.Čau lidi.

xiioma ( 2. prosince 2020 15:34 )

Zákaz vycestování. Zákaz vycházení. Účelový výběr kdo a jak smí podnikat. Ignorování požadavků poslanecké sněmovny. Koblihy přijímané zrychleně přes legislativní nouzi. I tam, kde to jde jinak, zakázky dávané bez výběrových řízení.

ostuda ( 2. prosince 2020 15:07 )

ten morbidní hamáček snad už zešílel jak by rád ovládal civilizaci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa