Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš chce nouzový stav až do ledna. „Ať si to odhlasují sami,“ dochází opozici trpělivost

Aktualizováno -
2. prosince 2020
09:25
Autor: Jakub Veinlich - 
2. prosince 2020
05:15

Vláda bude chtít po Sněmovně opět prodloužit nouzový stav, který zatím platí do 12. prosince. A to i za situace, kdy se vývoj nákazy covid-19 v České republice den ode dne zlepšuje. Sněmovna by měla o prodloužení lhůty jednat příští týden ve středu, jak zjistily Blesk Zprávy. Premiér Andrej Babiš (ANO) pro TV Nova uvedl, že by chtěl prosadit prodloužení o 30 dní, tedy až do 11. ledna 2020. Nicméně Sněmovna dosud tak dlouhé prodloužení jeho vládě nikdy nedopřála a opozici s kabinetem už teď dochází trpělivost.

Už jen deset dní má trvat v České republice nouzový stav. Jenže ani po 12. prosinci se nemusí život v Česku vrátit postupně zpět do normálu. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) totiž hodlá prosazovat, aby vláda požádala Sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu.  „Ve chvíli, kdy jsme v úrovni rizika tři, tak toto riziko bez nouzového stavu opravdu vymahatelné není. Budeme žádat o jeho prodloužení. Neřeknu přesně čas, protože máme před sebou ještě téměř dva týdny,“ řekl v neděli po mimořádném zasedání vlády Blatný novinářům.

Vláda totiž počítá s tím, že její PES bude „štěkat“ minimálně do konce roku v rizikovém stupni číslo tři. „Ano, protože i třetí stupeň obsahuje opatření, která je možné dělat jen podle krizového zákona,“ reagoval pro Blesk Zprávy na otázku, zda podporuje prodloužení nouzového stavu také šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD. 

Jednání ve Sněmovně příští středu

Pokud bude chtít vláda prodloužení nouzového stavu skutečně žádat, zbývá jí na rozhodnutí jen pár dní. Aby stihla přijít s žádostí do Sněmovny, a to nejpozději v průběhu příštího týdne.

„7. 12.“ potvrdil premiér Andrej Babiš Blesk Zprávám termín, kdy by měla o prodloužení nouzového stavu jednat vláda. Termín pro mimořádnou schůzi Sněmovny už premiér předdojednal i s šéfem Sněmovny. „Sněmovna by měla projednat návrh 9. 12. ve 14 hodin, pokud bude souhlas,“ dodal Babiš. 

 „Ano, s panem premiérem jsem se tak předběžně dohodl a informoval dnes grémium,“ potvrdil Blesk Zprávám předdojednaný termín předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Babiš je z vývoje nervózní

Babiš rozhodnutí hájil i ve středu ráno ve Snídani s Novou. „Ten vir bohužel tady je a to včerejší číslo mě vůbec nenadchlo. My máme stále vysoká čísla, takže já jen znovu chci poprosit, že my skutečně od zítřka uvolňujeme, abychom byli opatrní. Bohužel ten vir tady je a jediné řešení je vakcína. My budeme žádat o prodloužení o 30 dnů,“ potvrdil premiér na TV Nova.

„Těch rozvolňování je strašně moc, takže pokud lidi nemusí toho hned využít a počkají si trošku, tak by bylo fajn, být opatrný. Protože já jsem z toho lehce nervózní, celkově z to ho vývoje,“ připustil premiér.

„Máme bohužel historicky nejvíce lidí, co bohužel zemřeli za posledních 10 let, takže buďme opatrní, já bych byl strašně nerad, aby se něco ještě před Vánoci změnilo. Ale toho PSA rozhodli experti, epidemiologové, my panu ministrovi Blatnému do toho mo nemluvíme, samozřejmě se ptáme, jak se ptají občané nás, ale držme si palce a pojďme skutečně disciplinovaně, je to v zájmu nás všech,“ dodal Babiš.      

Opozice zatím důvod nevidí

Vláda chce žádat o prodloužení nouzového stavu jen pár dní poté, co se otevřou všechny restaurace i obchody a podniky se službami, a co se většina žáků a studentů vrátila zpět do škol. Jenže do rizikového stupně číslo dva je podle ministra Blatného stále daleko. Tentokrát to bude mít vláda se svou žádostí zřejmě ještě těžší, než v předchozích případech.

Video  Babiš žádal ve Sněmovně o prodloužní stavu nouze. Podívejte se na celý projev premiéra  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Za sebe prostor nevidím,“ reagoval pro Blesk Zprávy šéf hnutí STAN Vít Rakušan na další možnou žádost vlády. „Zmatek pokračuje, nerespektují vlastní pravidla, není připraven systém bez toho, aby bylo nutné vyhlašovat nouzový stav. Ať si v tomto stavu odhlasuje s plnou odpovědností nouzový stav sama vládní koalice,“ dodal Rakušan.

Novému prodloužení nouzového stavu není nakloněná ani ODS. A to nejen kvůli tomu, že studenti vysokých škol mohou být stále povoláváni k práci v různých organizacích, ale také proto, že vláda stále nepředělala systém PES tak, aby se v rizikových stupních dva či jedna mohlo konat rozvolnění, a to mimo nouzový stav.

„Ta debata musí být velmi vážná, velmi důkladná a ministerstvo a vláda a musí velmi dobře zdůvodnit, kterým směrem to chtějí dál vést,“ řekl Blesk Zprávám šéf ODS Petr Fiala.

Alibismus a hluchá či slepá vláda

„Vidím jen alibistickou snahu ministerstva zdravotnictví a potažmo vlády krýt se nouzovým stavem a nezlepšovat systém PES. Za nás rozhodně nebudeme podporovat prodloužení nouzového stavu o delší dobu, než je týden,“ naznačila stanovisko opoziční TOP 09 pro Blesk Zprávy předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. „Chceme určitě dosáhnout toho, že naše připomínky a opatření budou brány na zřetel a nebude se k nim vláda stavět tak, že je hluchá, nebo slepá,“ dodala.

Piráti si chtějí počkat nejdříve na odůvodnění, které s žádostí o prodloužení nouzového stavu vláda ve Sněmovně předloží. „Stejně tak budeme chtít slyšet, jaké kroky vláda plánuje. Teď jsme naprosto nespokojení s tím, jak ani nesplnila usnesení Poslanecké sněmovny, která chtěla urychleně řešit diskriminaci maloobchodu,“ řekl Blesk Zprávám poslanec Mikuláš Ferjenčík. Piráti se rozhodnou podle toho, jaká opatření hodlá vláda použít.

Komunisté čekají na důvody

Naposledy prodloužila Poslanecká sněmovna nouzový stav do soboty 12. prosince po celodenním jednání 19. listopadu. Prošel návrh komunistů, kteří navrhovali prodloužení právě na tuto lhůtu. Dnes zatím KSČM tuší, jak se bude při příští žádosti vlády rozhodovat, straně prý zatím chybí jasné důvody a argumenty. „Podle důvodů to posoudíme a rozhodneme se, nyní k tomu stanovisko nemohu zaujmout,“ reagoval předseda strany Vojtěch Filip.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1tigrusenka ( 3. prosince 2020 04:39 )

.....protože ty žlutý *** od něho chtěj koupit tu cihelnu a on jim jí nechce prodat...

e.lesanova ( 2. prosince 2020 18:43 )

Opozice prostě trpí "postižením", že pokud chce Babiš jakkoli rozumné A, budou chtít B...Vzhledem k faktu, že se nynější rozvolnění ocitá před vánočním nákupním šílenstvím, vnímám Babišův postoj jen postojem velmi zodpovědným, covid tu prostě je a tak nemůžeme předpokládat, že se nám to v lednu nemusí vrátit i s úroky

levice-je-smegma ( 2. prosince 2020 16:30 )

Paroubkova pakáž s nekonečnými vyhlašováními nedůvěry byla lepší?

levice-je-smegma ( 2. prosince 2020 16:29 )

Na hrad Mírov!

gejzovic ( 2. prosince 2020 13:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa