Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakažení senioři v domově byli 10 dní bez lékaře. Pomohli záchranáři, šest důchodců skončilo v nemocnici

Aktualizováno -
16. listopadu 2020
16:38
Autor: ČTK, luv - 
16. listopadu 2020
15:25

V pražském domově pro seniory v Thákurově ulici v sobotu zasahoval tzv. létající tým záchranné služby. Vyšetřil 113 lidí, většina z nich je zřejmě nakažena koronavirem. Šest z nich dokonce skončilo kvůli zhoršenému průběhu nemoci v Ústřední vojenské nemocnici. Záchranáři uvedli, že podle jejich informací smluvní lékařka údajně odmítla kvůli covidu do zařízení v posledních 14 dnech docházet. Podle ředitelky domova Evy Kalhousové byla lékařka v zařízení naposledy 4. listopadu, péči ale podle ní rozhodně neodmítla.

„Šest osob jsme transportovali do nemocnic speciálním vozem Fénix vzhledem k nízkému okysličení krve, významným nálezům při poslechu dechu a srdečnímu selhávání. Symptomy onemocnění covid-19 vykazuje většina seniorů ubytovaných v zařízení v Thákurově ulici. O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytována žádná lékařská péče,“ sdělil ředitel záchranné služby Petr Kolouch. 

U dvou desítek dalších pacientů v domově pro seniory zahájili zdravotníci léčbu antibiotiky. „Jsme si vědomi závažnosti situace, která v domě pro seniory nastala. Chtěla bych velmi poděkovat pražským záchranářům a létajícímu krizovému týmu za jejich rychlý zásah a také pracovníkům domova za jejich práci v nelehkých podmínkách,“ uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle ředitelky nemocnice Evy Kalhousové smluvní lékařka péči neodmítla. „Máme smluvní lékařku, která k nám chodí jednou za týden. Jsme sociální zařízení a nemáme každý den lékaře,“ vysvětlila pro Blesk.cz ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové Eva Kalhousová. „Paní doktorka u nás byla naposledy ve středu 4. 11., kdy v domově ještě žádný covid-19 nebyl. Další úterý proběhlo testování na koronavirus u našich klientů. Druhý den, ve středu, paní doktorka telefonicky konzultovala výsledky. Situace se malinko začala zhoršovat v sobotu, kdy bezpříznakoví pacienti začali být neklidnější a teploty stoupaly,“ uvedla vedoucí sestra Renata Šináglová.

Právě v sobotu pak na místo dorazila letecká záchranná služba, která všech 113 pacientů zkontrolovala a několik lidí odvezla. „Dnes (v pondělí, pozn. red.) se volali záchranáři k dalším lidem. Průměrný věk klientů domova pro seniory Elišky Purkyňové je 86 let a ten stav je pro ně hrozný,“ dodala Šináglová. 

Podle Poštové se záchranáři o tom, že tam lékařka 14 dní nebyla, dozvěděli na místě od vedení domova, uvedla pro Seznam Zprávy. „Někdo ze záchranky se ptal personálu, kde je paní doktorka, a někdo řekl, že tam vůbec není a nebyla tam 14 dní, takže z toho vzniklo to nedorozumění. Není to tak, že by odmítla přijít,“ vysvětlila nedorozumění pro server zástupkyně ředitelky Alena Pakostová.

Magistrát situaci šetří

Situaci v domově nyní magistrát prošetřuje. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. V žádném jiném domově pro seniory, zřizovaném hlavním městem, se takový problém nevyskytl. Všechny jiné krizové situace, jako například náhlý výpadek personálu, se vždy podařilo velmi rychle pokrýt,“ sdělila Johnová. Vedení městských domovů pro seniory podle ní pravidelně komunikují se svým zřizovatelem, tedy magistrátem.

Týmy fungovaly již na jaře při první vlně pandemie nového koronaviru. Jejich fungování Praha obnovila na začátku října. Tým tvoří lékař, sestra, medici a spolupracující specialisté. Kromě konzultací pomáhají zdravotníci přímo v zařízeních a zajišťují pomoc se zdravotní péčí a ve spolupráci s hygienickou službou nastavují karanténní opatření. Poskytují rovněž léky, ochranné pomůcky nebo psychologickou pomoc.

d.meduna@seznam.cz ( 19. listopadu 2020 11:30 )

V tomto zařízení jsem měl babičku, která po víkendovém převozu do nemocnice včera COVIDu podlehla. Zařízení znám a vím, jak se veškerý dostupný personál a vedení snaží. V současné době padají na ústa podobně jako zdravotnický personál a lékaři v nemocnicích. Jak zde již padlo, nechť si autor prostuduje realitu a související legislativu ve vztahu k přítomnosti lékaře v těchto zařízeních, jakož i realitu, průběh a specifika tohoto onemocnění v podobných zařízeních. To, co jste napsal, pane redaktore, je snůška zavádějících a nepřesných informací, což jste v kontextu žádaného "senzačního odhalení" učinil vědomě a už ani ne jen lajdáctvím. Styďte se a v této době dvojnásob! Závěrem velký dík veškerému personálu domova za péči o mou babičku a věřte milé dámy a pánové z Thákurovy - nesmírně si Vaší práce a nasazení vážím!

David Meduna

sorgedoktor ( 18. listopadu 2020 14:36 )

Poslyste, dle sdeleni vedeni Prahy 6 a vedeni Domova pro seniory tu duchodci maji sviobodnou volbu lekare. V dusaledku toho spadji k vice lekarum.Za dane situace...takhle soudili lekare v padesatych letech..Ja bych to videl na chybu organisace lecebne preventivni pece.

sorgedoktor ( 18. listopadu 2020 11:32 )

Mame to prosim brat za stopeocentni informaci, nebo je to z druhe ruky.. ovsem ajimalomby mne, jak je ta lekarka stara..

sorgedoktor ( 18. listopadu 2020 11:28 )

...Jste v tom hrube desotientovany..Dle funcionare prislusneho vyboru duchodci maji s n a d smlouvu o lecebne preventivni peci s vice lekari / viz MF DNES/, na Netu Idnes.Za sane situace je dost obtozner se dobrat seriosni a relevantni informace. Za tak zvaneho totalitniho rezimu mel na Domov pro seniory v uvazkz prakt. lekar, vetsinou O,3 pracovniho uvazku, ssystem byl vytvoren a propracovan ptibliznhe 30 let

jintuz@post.cz ( 17. listopadu 2020 12:35 )

Mám v zařízení babičku a má COVID. V sociálních službách ve většině případů nejsou zdravotníci. Domov pro seniory je jako váš domov. Lékařská péče tam není - doporučuji si nastudovat zákon o sociálních službách, pokud se k tomuto chcete všichni vyjadřovat. Doma taky nemáte lékaře a sestru a když vaše babička něco potřebuje, tak zařizujete její převoz k lékaři nebo lékaře, který k vám dojde. Já mám v Thákurově babičku a má COVID a jsem vděčná za všechny, kteří tam teď dobrovolničí za nemocné zaměstnance a starají se nejen o naši babi. Nárok na zajištění zdravotní péče mame všichni, vy, já i má babička. Ale to neznamená, že je to v domově. Babička kromě bolesti hlavy, kterou má po úraze stále, byla vlastně bezpříznaková. Jeden den jí nebylo dobře, byla skleslá, ale to je od chvíle, co nejsou dovoleny návštěvy. Nevěřte všemu, co si na bulváru přečtete. A nedělejte zbytečné závěry nad článkem, který je možná čtený a sdílený, ale není až tak úplně pravdivý a hlavně je zavádějící. Chybí v něm informace, že v sociálních zařízeních není lékař.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa