Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump odhodil roušku a promluvil k lidu. „Jsem imunní,“ prohlásil a zmínil „skvělou kondici“

Aktualizováno -
11. října 2020
17:37
Autor: ČTK - 
10. října 2020
20:54

Americký prezident Donald Trump se v sobotu poprvé od návratu z nemocnice do Bílého domu ukázal na veřejnosti, ke stovkám lidí promluvil z balkonu. Po prodělaném onemocnění covidu-19, kvůli kterému byl na tři dny hospitalizován, se prý cítí skvěle. Hlavní lékař Bílého domu Sean Conley posléze uvedl, že Trump už není infekční. Sám prezident v neděli v televizi Fox News prohlásil, že už nemá covid-19 a není u něj riziko přenosu koronaviru na další lidi. Šéf Bílého domu se podle agentury Reuters v pondělí chystá vrátit k předvolební kampani a na předvolební mítinky před listopadovými volbami.

Prošel jsem nejvyšším testem, s nejvyššími standardy. Jsem ve skvělé kondici. Vypadá to že jsem imunní,“ nechal se v neděli slyšet v americké televizní stanici Trump.

Hlavní lékař Bílého domu Sean Conley v sobotu uvedl, že prezident může vyjít z izolace, protože pominulo riziko nákazy dalších lidí. Z jeho prohlášení však nebylo zcela jasné, zda Trumpův test vyšel negativně.

Americký prezident Donald Trump se poprvé po nákaze koronavirem ukázal na veřejnosti (10.10.2020) Americký prezident Donald Trump se poprvé po nákaze koronavirem ukázal na veřejnosti (10.10.2020) | Reuters

„Vakcína opravdu velmi brzy,“ slíbil prezident

Americký prezident usiluje o znovuzvolení v listopadových prezidentských volbách. Podle většiny průzkumů nyní ztrácí na svého demokratického soka Joea Bidena, přičemž řada voličů nesouhlasí právě s tím, jak si jeho administrativa poradila s pandemií covidu-19, která co do absolutních čísel zasáhla USA nejsilněji na světě.

Trump z balkonu promluvil k účastníkům akce označené jako „mírumilovný protest za právo a pořádek“. Davu, z něhož před nadcházejícími prezidentskými volbami zaznívaly slogany jako „další čtyři roky“, řekl, že vakcína proti covidu-19 bude připravena „opravdu velmi brzy“.

Jak poznamenala agentura AFP, Trump si ústa a nos nezakryl rouškou. Bílý dům nezveřejnil výsledky posledního Trumpova testu na koronavirus a odmítl sdělit, zda byl zkoumaný vzorek negativní. Nebylo tedy jasné, zda prezident, který už pracuje z Oválné pracovny, je stále infekční.

Zřejmě i kvůli těmto nejasnostem Conley poté vydal prohlášení, kde napsal, že Trump v sobotu podstoupil test, podle nějž již nejsou známky toho, že by se virus v prezidentově těle „aktivně replikoval“. Trump podle něj také splňuje kritéria amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) pro bezpečné přerušení izolace a podle „momentálně uznávaných standardů“ již nepředstavuje riziko šíření koronaviru.

Ohledně Trumpova zdravotního stavu však stále panují nejasnosti, v nemocnici mu byl totiž podáván koktejl léků, z nichž se některé předepisují pacientům s těžkým průběhem covidu-19. Agentura AP poznamenává, že se Trump v sobotu objevil na pódiu s náplastmi na rukou, které mu tam pravděpodobně zůstaly po infuzi. Hovořil také jen 18 minut, ačkoliv obvykle ke svým podporovatelům promlouvá hodinu a déle.

Chce rychle zpět do volebního boje

Prezidentovo vystoupení se podle médií všeobecně považuje za návrat ke kampani před prezidentskými volbami plánovanými na 3. listopadu. Trumpův volební tým dnes oznámil, že prezident bude mít příští týden dva dodatečné předvolební mítinky; v úterý promluví ve městě Johnstown v Pensylvánii a ve středu ve městě Des Moines v Iowě.

Pozitivní test na koronavirus SARS-CoV-2 ohlásil Trump minulý týden v noci na pátek, den poté byl hospitalizován ve vojenské nemocnici a začal brát několik léků, včetně remdesiviru. Z nemocnice byl propuštěn po třech dnech, během nichž pravidelně oznamoval, že se cítí dobře.

Ve čtvrtek hlavní lékař Bílého domu Sean Conley uvedl, že prezident má léčbu spojenou s covidem-19 za sebou.

frantacizek ( 10. října 2020 22:34 )

aku zdravú barvu ten don duck chytil po té čínské chřipce. To vypadá, že mu zvedla beta karoten v těle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa