Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr vyrazil na pláž během karantény a má padáka: „Byl jsem idiot,“ omlouvá se

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. července 2020
21:08

Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark ve čtvrtek 2. července oznámil svou rezignaci, neustál kritiku spojenou s tím, jak se on, jeho resort a vláda celkově staví ke koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Novozélanďané v Clarka ztratili důvěru už letos v dubnu, kdy porušil karanténní opatření a vyjel si s rodinou na pláž. Svou chybu veřejně uznal, označil se za idiota a nabídl premiérce Jacindě Ardernové rezignaci. Vzhledem ke krizi kolem koronaviru ale tehdy odvolán nebyl. Svého postu se vzdal až o dva měsíce později, informovala stanice BBC.

Po svém přestupku byl pouze sesazen v rámci vládní hierarchie a přišel o svou druhou funkci, kterou zastával na ministerstvu financí. Clark nyní prohlásil, že nemůže pokračovat na svém postu, protože by odváděl pozornost od boje proti koronaviru. Ardernová jeho rezignaci přijala.

Nový Zéland vyhlásil zákaz vycházení ve středu 25. března, ale Clark hned následující víkend odvezl rodinu na pláž vzdálenou 20 kilometrů od bydliště. Přiznal se k tomu Ardernové, když byl kritizován za jiný prohřešek. Minulý týden totiž vyjel ve své dodávce, na níž má vlastní fotografii, k cyklistické stezce, kde ho někdo vyfotografoval.

„Lidé se mohou jít ven nadýchat čerstvého vzduchu a pokud je to potřeba odjet i na menší vzdálenost, ale požádali jsme, aby se vyhýbali aktivitám spojeným s větším rizikem zranění. Ministr se tím měl řídit,“ řekla premiérka.

Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark porušil karanténu. Na archivním snímku se vášnivý sportovec Clark projíždí na kole. Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark porušil karanténu. Na archivním snímku se vášnivý sportovec Clark projíždí na kole. | Facebook Davida Clarka

Nový Zéland je v boji proti koronaviru velmi úspěšný a před časem se země dokonce pyšnila tím, že nemá žádné další případy. Tento status Novému Zélandu ale dlouho nevydržel a pár případů se znovu vyskytlo. Celkově země registruje 1530 infikovaných, 22 pacientů nemoci podlehlo. Nárůst dalších nakažených je velmi mírný, za posledních 24 hodin byly potvrzeny dva případy.

Clark: Přijímám zodpovědnost za rozhodnutí ministerstva

Už na začátku června vláda Ardernové odvolala všechny přijaté restrikce, pod palbou kritiky je ale premiérka za uzavření hranic a za karanténní zařízení. Nový Zéland vyčlenil několik budov pro pacienty s koronavirem, došlo ale k tomu, že dva z nich karanténu opustili bez toho, aby byli testováni.

Pacienti dostali „propustku“ na pohřeb známého, který viru podlehl, později se ukázalo, že jejich testy na covid-19 jsou stále pozitivní.

„Přijímám plnou zodpovědnost za rozhodnutí, která byla přijata v době, kdy jsem byl ministrem zdravotnictví,“ reagoval na veškerou kritiku Clark. Politik během karantény hned dvakrát porušil restrikce, nejdříve si s rodinou vyjel na pláž a pak vyrazil do hor na kolo. V čele ministerstva zdravotnictví až do zářijových voleb stane ministr školství Chris Hipkins.

„V době, kdy po Novozélanďanech požadujeme historické oběti, jsem svůj tým zklamal. Byl jsem idiot a chápu, že se na mě lidé zlobí,“ řekl ke svým prohřeškům Clark.

Za podobný prohřešek mimochodem v neděli odstoupila šéfka sektoru zdravotnictví skotské vlády Catherine Calderwoodová. Porušila doporučení zdržovat se doma, které sama vydala pro obyvatele, a dva víkendy vyjela do svého venkovského domu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa