Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jimmy (30) šel do baru a zle na to doplatil. V USA přibylo 50 tisíc nových případů nákazy

Aktualizováno -
2. července 2020
13:10
Autor: ČTK - 
2. července 2020
06:53

13:10Denní počet nových případů koronavirové nákazy ve Spojených státech ve středu překonal hranici 50 tisíc, což je nejvíce od začátku pandemie. Vyplývá to ze statistik vedených Univerzitou Johnse Hopkinse. Řada států vzhledem k novému nárůstu infikovaných zastavuje uvolňování restrikcí nebo je dokonce opět zpřísňuje v čele s nejlidnatější Kalifornií, jež je nyní ohniskem pandemie v USA. Prezident Donald Trump se v reakci na nový rozmach nákazy poprvé vyjádřil pro nošení roušek na veřejnosti, ačkoliv si ji dosud sám odmítal nasadit. USA jsou pandemií nejhůře zasaženou zemí na světě. Evidují téměř 2,7 milionu nakažených a na 128 tisíc obětí nemoci covid-19. O tom, jak kritická situace v USA je, svědčí i příběh Jimmyho Florese (30) z Arizony. Zašel si do přeplněného baru, nakazil se koronavirem a skončil na přístrojích.

„Bylo to krátce před znovu otevřením, a abych byl upřímný o covid jsme se moc nestarali,“ řekl Flores v rozhovoru pro stanici CNN. Muž pochází z arizonského města Scottsdale. Američan i s přáteli vyrazil do místního baru, kde podle něj bylo „něco mezi 300 až 500 lidmi“. „Bar byl úplně přecpaný, nic moc nás nezajímalo, jen jsme si užívali života během těžké doby,“ vysvětlil Flores.

Navštěva baru byla chyba

Návštěva baru se mu ale vymstila, o dva dny později na sobě pocítil první příznaky koronaviru, dostal horečku 39,4 stupně. „Bylo to hrozné, hned jsem věděl, že je něco špatně,“ o pár dní později se nechal testovat na covid-19, výsledky byly pozitivní. „Pak se dostavil i kašel a během 24 hodin jsem skoro nemohl dýchat,“ Flores doplnil, že před nemocí byl velmi aktivní, pravidelně chodil cvičit a neměl žádné zdravotní obtíže.

„Nemyslel jsem si, že bych mohl chytit virus tak, jak se to stalo, a že bych týden po nakažení byl v takovém stavu. Když jsem se rozhodl jít do nemocnice, rozhodl jsem se také zveřejnit to, co se mi stalo. Protože vím, že jsem udělal chybu, když jsem šel do baru,“ přiznal Američan.

Floresův příběh není ojedinělý a počty nových případů covidu-19 prudce stouply během uplynulého týdne, kdy byly denní rekordy několikrát překonány. USA, v nichž žijí čtyři procenta světové populace, evidují zhruba čtvrtinu všech celosvětově hlášených případů covidu-19 a zemřelých, píše Reuters. Na světě se přitom od prosince, kdy byl nový koronavirus identifikován v Číně, nakazilo více než 10,6 milionu lidí a více než polovina milionu zemřela.

Koronavirus ve Spojených státech. Koronavirus ve Spojených státech. | ČTK / AP / Matt York

Největší nárůsty nových případů nyní hlásí také Arizona, Florida a Texas, které jsou podle Reuters mezi 14 státy, v nichž se během června počet nakažených více než zdvojnásobil. Texas ve středu opět překonal s 8076 pozitivními nálezy SARS-CoV-2 svůj dosavadní rekord, Jižní Karolína zase ohlásila dosud největší počet zemřelých za 24 hodin. Zatím nejvyšší počet nových nákaz hlásí rovněž Aljaška, Severní Karolína, Tennesee či Georgia.

Opětovné zavedení restrikcí

Čtyřicetimilionová Kalifornie, která je nejlidnatějším státem USA, ve středu podle CNN zaznamenala druhou nejvyšší denní bilanci za dobu pandemie, když se nákaza za 24 hodin potvrdila u dalších 6367 lidí. Jenom v okrese Los Angeles počet lidí s koronavirem narostl během středy o 2002 na 105 507, oznámily podle Reuters úřady desetimilionového územního celku.

Kalifornie vzhledem k nynější situaci nařídila uzavření barů a vnitřních prostor restauraci v 19 okresech, což se dotkne 70 procent místních obyvatel. Vedení státu Indiana zastavilo proces postupného uvolňování restrikcí a Nové Mexiko prodlužuje stav zdravotní nouze do poloviny července. Město New York, jež bylo ohniskem nákazy na začátku pandemie v USA, preventivně zakáže servírování jídla uvnitř restaurací. Město Miami Beach na Floridě zavede noční zákaz vycházení.

V Kalifornii stoupl počet o 50 procent

Počet potvrzených případů koronavirové nákazy se v Kalifornii zvýšil o 50 procent během posledních dvou týdnů a počet hospitalizovaných s covidem-19 vzrostl o 43 procent.

Epidemie sílí také ve státě Arizona a dalších státech na jihu a západě USA. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu upozornila, že pandemie se ve světě nadále zhoršuje, a zvláště ve Spojených státech. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) evidují USA 2 683 894 nakažených, přičemž nejvíce případů má okres Los Angeles, a zemřelo 128 044 lidí s covidem-19.

Prezident a rouška: Vypadám jako Osamělý jezdec

Donald Trump, který po měsíce odmítal nosit roušku, ačkoliv to doporučuje americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ve středu prohlásil, že její používání podporuje. Sám si ji údajně několikrát nasadil a vzal by si ji, kdyby byl s více lidmi v uzavřené místnosti. Média poznamenávají, že dosud nebyl spatřen s maskou na obličeji.

Trump rovněž prohlásil, že se mu líbí, jak v roušce vypadá. „Byla to tmavě černá maska a myslím, že jsem vypadal OK. Vypadal jsem jako Osamělý jezdec“ řekl prezident s odkazem na postavu z amerického westernu. Podle agentury AP přitom v minulosti prohlásil, že roušku nenosí, protože by vypadal směšně a odmítal ji používat, protože nechtěl vypadat znepokojený zdravotní situací a chtěl se více soustředit na znovuotevírání americké ekonomiky. Na konci května rovněž sdílel příspěvek na twitteru od novináře Brita Huma, který se posmíval Bidenově vzezření v tmavě černé roušce při oslavách Dne obětí války.

Nošení roušek se stalo ve značně rozdělené společnosti politickým tématem. Zatímco v začátcích pandemie od něj úřady odrazovaly, později svůj názor obrátily a začaly ho doporučovat. Proti nošení obličejových masek se však začali ozývat konzervativci, kteří příkaz nošení masek na obličej považovali za narušení osobní svobody. Podle Politico však bude pro postoj konzervativců rozhodující názor jejich lídra, tedy Trumpa. Prezidentovo středeční prohlášení by proto mohlo být začátkem veřejné kampaně, která zachrání mnoho životů, domnívá se Politico.

Koronavirus v USA

USA jsou nejhůře zasaženou zemí na světě. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) dosud zaznamenaly 2 686 582 lidí s koronavirem, komplikacím spojeným s covidem-19 tam podlehlo 128 062 osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

illyria ( 2. července 2020 11:36 )

Jasně, mají to z barů... Jak jinak... Jistě se nikdo nenakazil při "demonstrací", líbání nohou atd... Jako kdyby se ty sochy mstily .-)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa