Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oslava na Karlově mostě: Prymula se nestačí divit, Kalousek si rýpl do „hlupáka“ i Feriho

Autor: Sabina Dračková - 
2. července 2020
05:00

Posezení na Karlově mostě u půlkilometrového stolu se v úterý zúčastnily zhruba dva tisíce lidí. Mezi nimi i politici - mj. poslanec Dominik Feri a jeho stranická šéfka Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či Miroslava Němcová (ODS). Vládní koronavirová nařízení zřejmě neporušili, nad akcí se ale podivují lidé na internetu i epidemiolog Roman Prymula, který apeluje na používání zdravého rozumu. Kritický byl ke svému kolegovi Ferimu i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Feri kritiku odráží.

Záměrem organizátorů bylo symbolicky ukončit koronavirovou dobu a ukázat oživení historického centra Prahy. A přítomní se podle snímků i videí z akce dobře bavili. „Piknik na Karlově mostě, neuvěřitelný,“ komentoval akci nadšeně poslanec Dominik Feri (TOP 09). Tahle oslava v srdci Prahy, nad Vltavou a s Pražským hradem jak na dlani však našla i kritiky. Zdaleka ne všichni nadšení sdíleli, podivují se i odborníci. 

Prymula: Takové akce by se dělat nemusely

Pozitivně akci nehodnotí ani hlavní postava českého boje proti koronaviru. „Já si opravdu myslím, že tam, kde to není nezbytné, tak takové hromadné akce bychom dělat nemuseli,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv epidemiolog Roman Prymula. Připomněl, že Praha sice zatím není v takové situaci jako třeba Karviná, ale stále je druhým největším ohniskem v zemi. „Měla by se tam dodržovat trochu přísnější pravidla než jinde,“ myslí si.

„To pustil magistrát?“ zněla také Prymulova překvapená reakce. Nad tím, že tímto způsobem chtěla Praha symbolicky ukončit koronavirovou dobu, se pousmál. „To je teda dobré, že jsme ji symbolicky ukončili, tak snad už nepřijde no,“ doufá epidemiolog.

Prymula, dnes vládní zmocněnec, dříve mj. náměstek ministra Adama Vojtěcha (za ANO) a původně i šéf Ústředního krizového štábu, se snaží najít i jisté pochopení.

„Dovedu si představit, že lidé chtějí něco dělat, že chtějí ukázat, jak jsou schopni se oprostit od těch událostí, co tady v nedávné době byly, ale myslím, že situace není natolik příznivá, abychom toto dělat museli,“ dodal s tím, že apeluje na zdravý rozum. Lidé by se podle něj měli chovat dle vlastního uvážení, ale s vědomím toho, že riziko tady stále je. Například fotbaloví fanoušci na stadionu Slávie podle Prymuly zvládli situaci i během oslav vytouženého ligového titulu dobře.

Před hromadnými akcemi Prymula opatrně varuje i v souvislosti s povolením prodloužené otevírací doby hospod a barů. Noční návštěvy jednotlivců v několika podnicích mohou koronaviru v šíření pomoci. Sám ale říká, že to lidé neradi slyší, a má pochopení pro to, že se chtějí bavit.

Na mostě i Němcová a Pekarová Adamová

Netradiční hostinu na Karlově mostě pořádal kavárník, autor projektu veřejně přístupných pian či šachových stolků a herec Ondřej Kobza ve spolupráci s radnicí Prahy 1.

Na unikátní akci, která se podle starosty Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) už nikdy nebude opakovat, zavítala i poslankyně, bývalá šéfka Sněmovny a kandidátka v podzimních senátních volbách Miroslava Němcová (ODS) či jediná žena mezi předsedy sněmovních stran Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

A „posvěcená“ byla akce zřejmě i z magistrátu. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ji komentoval pozitivně. Líbí se mu, že Karlův most nepatří jen zahraničním turistům. 

„Odliv turistů z Prahy má nyní i pozitivní vliv na to, že město opět slouží k původnímu účelu – tedy k tomu, aby v něm trávili čas především obyvatelé města. V hlavní turistické sezoně by konání takové akce nebylo prakticky proveditelné. Věřím, že si hostinu na Karlově mostě užije co nejvíce Pražanů, ale i turistů z celé České republiky, které nyní lákáme do Prahy,“ řekl pro web iDnes.cz.

Jednohubky a dezinfekce

Ještě před akcí organizátoři mysleli na bezpečnost. Kvůli hygienickým a organizačním důvodům se zájemci o hostinu měli předem registrovat přes aplikaci goout.cz pod akcí Prostřený Karlův most. Počet míst byl omezený na dva tisíce. Podle České televize, která natáčela přímo na místě, byl stůl rozdělený na sekce a k dispozici byla dezinfekce.

 

Jídlo organizátoři nepřipravovali, spoléhali na to, že si účastníci přinesou vlastní. „Může přijít kdokoliv, jen musí něco přinést. Třeba upečte bábovku, připravte jednohubky, přineste růži do vázy. Anebo jenom ve večerce kupte hroznové víno. Jde o akt důvěry, že každý něco přinese,“ psalo se v pozvánce a zároveň v ní byla žádost, aby se kvůli bezpečnosti hostiny neúčastnili lidé, kteří se necítí dobře.

Feri to schytal za promořování

Několik kritiků se objevilo i pod fotkou na twitteru poslance Feriho. Někteří se posmívali, že politik ukazuje promořování v praxi, jiní po takových akcích očekávají nárůst nakažených v hlavním městě..

„A na fotbale musíme být ob místo a řadu,“ upozornil na paradox uživatel jménem Jenda. „Je fajn, že se Praha loučí s covidem hromadnou akcí, jako by ani snad nebyla jedním z ohnisek,“ napsal další. „Politik by se měl chovat zodpovědněji. Tohle vám TOP 09 sebere pár hlasů,“ míní uživatel Petr.

Kalouseksi rýpl do Feriho i organizátorů

Mezi kritiky se o půlnoci přidal přitom i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Dobře víte, že Vás mám rád, Dominiku. Vaše fotka a Vaše nadšení však ve mně vyvolává obavy. Nefandím zbytečnému sdílení infekce a jejímu šíření,“ vzkázal svému mladšímu spolustraníkovi.

Kalousek přidal i kritiku mířenou na pořadatele: „Hlupák, který to organizoval, nese odpovědnost za počet nových nakažených. Proč chcete tu odpovědnost sdílet?“ zeptal se Kalousek Feriho. Svůj příspěvek však po několika hodinách smazal.

Účast svého kolegy na sousedském setkání kvůli obavám ze šíření koronavirové nákazy kritizoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Svůj komentář později smazal. (1. 7. 2020) Účast svého kolegy na sousedském setkání kvůli obavám ze šíření koronavirové nákazy kritizoval předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Svůj komentář později smazal. (1. 7. 2020) | Twitter Dominika Feriho

Feri pochybení odmítá: Ať tedy změní pravidla

Blesk Zprávy požádaly o reakci na kritiku samotného Feriho. Ten se hájil: „Bavíme se o akci, kde bylo pár stovek lidí na 500 metrů dlouhém mostě, nikoliv stísněných na malém prostoru.“

Feri, který na hostině seděl společně se svojí přítelkyní a přáteli, mj. mluvčím ODS Václavem Smolkou, také reagoval na informaci, že epidemiolog Prymula nepovažuje konání hromadných akcí za šťastné.

„Pokud pan Prymula pokládá něco za nešťastné, nechť přizpůsobí pravidla tak, aby se konaly jen akce, které shledává šťastnými,“ vzkázal poslanec vládnímu zmocněnci pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.

„Bylo to krásné,“ říká Němcová a doufá, že bez rizika

Další účastnice oslavy Miroslava Němcová se pak prý řídila tím, že byla akce úřadem povolená. „Já jsem se tam byla podívat, bylo to strašně krásné. Dívala jsem se na ty lidi po těch třech měsících, kdy byli doma. Touží být spolu, radovali se v těch nádherných kulisách,“ popsala poslankyně ODS pro Blesk Zprávy pro ni příjemný podvečer.

Okamžitě však také dodala reakci na kritiku a obavy: „Já doufám, že to žádné riziko nebude. Hygiena uvolňuje ta opatření,“ zmínila a připomněla, že v Praze může být už nyní plná tramvaj lidí bez roušek. „Ta plná tramvaj je podle mě nebezpečnější, než když sedí lidi na Karlově mostě pod širým nebem,“ zhodnotila Němcová.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 3. července 2020 12:20 )

Poprvé v životě souhlasím s Kalouskem. A on, p.o.s.e.r.a, svůj snad v životě jediný rozumný názor, zbaběle smaže .

jajanene ( 3. července 2020 11:15 )

Kašpar Feri s pozdně důchodovou Němcovou a vyšinutou Pekarovou, to je soubor našich poslanců, kteří nevědí, jak se zviditelnit. Ten chlapec by měl jít někde rozdělat oheň a křepčit tam s ovázaným hadrem kolem beder, opékat špekáčky a necpat se mezi ty, kteří o něčem rozhodují. Němcová by už měla zakotvit v paneláku ve Žďáře nad Sázavou, nebo ústavu pro pomatené a ta třetí, škoda mluvit. A ten blbec, jak ho Kalousek správně nazval, co to vymyslel, to chce rozšírit do celého světa, zkrátka nová epidemie...

montevideo ( 3. července 2020 11:15 )

Doufám, že neuvěřitelná blbost osob jménem Feri, Němcová a Pekarová si voliči vybaví ve volbách a pokud by je napadlo dát hlas jejich stranám, dají si pár facek.

montevideo ( 3. července 2020 10:30 )

Slovinci viděli ty ***y z Karlova mostu a usoudili, že retardovaný musí být celý národ.

marmat ( 3. července 2020 09:41 )

Když TOHLE uviděl/vyhodnotil Svět, hodil brzdu výletům....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa