Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš číhal za vilou, Moniku hnal s obří pomlázkou. Čílí ho Češi, co kašlou na opatření

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
12. dubna 2020
18:27
Autor: simao, kso - 
12. dubna 2020
17:18

Premiér Andrej Babiš (ANO) si počíhal v Průhonicích na svou manželku Moniku a na zahradě svého domu ji s předstihem vyšupal na Boží hod velikonoční. Čechům na nedělním videu vzkázal, že nejlepší je být doma, zalitoval pak, že někteří spoluobčané pravidla nastavená vládou nerespektují a policie řeší stovky prohřešků.

„Čau lidi, je velikonoční neděle, krásný den, nejhezčí ze všech čtyřech dnů o svátcích a to je ta pomlázka, má dva metry, ale samozřejmě pokud jste doma s rodinou, tak ty dva metry neplatí. Ale platí všude jinde, prosím vás. Všude jinde. A nejlepší je být doma. Já si to strašně užívám s rodinou, pro mě je to vzácné,“ uvedl ve videu premiér Andrej Babiš (ANO).

„Má to něco do sebe tyto Velikonoce a já myslím, že si je budeme všichni pamatovat, a je důležité, abychom skutečně dodrželi ta opatření, o kterých rozhodli hlavně epidemiologové a následně vláda. Prodloužili jsme nouzový stav, bohužel někde to nedodržují někteří naši spoluobčané,“ posteskl si.

Babiš tak poukázal na to, že vláda, která se znovu sejde v úterý, tento týden po jednání ve Sněmovně prodloužila stav nouze - do 30. dubna. Původně sice Babišův kabinet navrhoval 11. května, ale poslanci byli v úterý ve Sněmovně proti.

„Pokud to teď pokazíme, tak to bude mít velice negativní důsledky a samozřejmě jak to proběhlo, to se dozvíme za 7 až 10 dnů,“ varoval Babiš, který značnou část od vyhlášení stavu nouze doma nebydlel. A to kvůli karanténě, ve které po návratu ze Španělska skončila jeho dcera Vivien.

Chytrá karanténa a vývoj léku

„Pokračujeme v opatřeních, abychom zamezili šíření epidemie. Pokračuje projekt chytrá karanténa,“ informoval.

Dle premiéra se nyní již nečeká na testování na koronavirus. „Kapacita je dnes deset a půl tisíce testů denně,“ uvedl premiér. „Projekt je složitý pro ajťáky, je složitý pro naše hygieniky. Na minulém zasedání vláda konečně rozhodla, že dostanou peníze navíc, asi sto padesát milionů,“ podotkl s tím, že peníze dostanou pražské hygienické stanice a tři státní zdravotní ústavy.

Ve videu mluvil i o léku remdesivir. „Jsou informace ze světa, že má až 68procentní účinnost,“ uvedl. „Bude se u nás používat i lék favipiravir a pracuje se na vakcínách,“ podotkl Babiš. Favipiravir je lék na chřipku z Japonska, u kterého byla prokázána účinnost především při lehčích formách onemocnění covid-19. Česko s Japonci dohodlo jeho dodání.

„Musíme společně pracovat na vývoji léku, na vakcíně. Ještě ten vir vůbec neznáme, údajně má osm kmenů ani pořádně nevíme, jak se chová,“ pokračoval Babiš a doplnil: „Mluvilo se o čtrnáctidenní karanténě, ale potom se zjistilo, že někteří byli pozitivní i 24 dní. To je ještě otázka pro naše vědce.“ Odborníky pochválil například za vývoj plicního ventilátoru.

Babiš vedle toho tvrdí, že náležitou pozornost věnuje vláda i seniorům. „Naše vláda zavezla do všech krajů dvacet tisíc testů,“ upozornil premiér s tím, že je povinnost testovat zaměstnance domovů pro seniory, protože většina případů nákazy přišla právě od nich.

Apeloval dál i na to, aby lidé dodržovali nařízení. „Včera jsem byl hodinu a půl na kole a viděl jsem, že lidé nemají roušky na kole. To je chyba, protože když má člověk tu zátěž, tak potom ten aerosol bude na několik metrů. Byla by škoda to celé pokazit,“ uvedl..

Dohoda pro DPP a DPČ se prý rýsuje

„My jsme vyřešili úkol OSVČ, to všichni vědí. Myslím, že máme ještě za úkol vyřešit, že majitel s.r.o. je jediný zaměstnanec a nemá nárok na žádné z těch opatření,“ řekl Babiš. Pětadvacítka - až 25 tisíc pro živnostníky - přitom byla ve Sněmovně schválena také v úterý.

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) čelila nejprve kritice, že pravidla pro získání příspěvku byla příliš přísná, návrh přepracovala, aby na 500 korun za den dosáhlo více lidí.

Podle Babiše je nyní důležité, aby se systém nezneužíval. „Kolegové ve vládě řeší dohodu o pracovní činnosti, DPČ a DPP. Tam samozřejmě o nich není přehled, protože ne všichni platí sociální a zdravotní (pojištění). Bude k tomu nějaká diskuse, kolegové z vlády tvrdí, že nevědí, kdo to je,“ uvedl premiér.

Obavy o automobilový průmysl

Na minulé vládě se také rozhodlo o založení nové Národní ekonomické rady vlády (NERV). „Je to šestnáct expertů,“ podotkl premiér.

„Musíme přemýšlet, co se stane po tom. Je jasné, že to bude mít obrovské dopady na naši ekonomiku. Vyvážíme 87 % do Evropské unie,“ upozornil Babiš a dodal: „Musíme si promyslet, na čem jsme závislí.“

Premiér pak vyjádřil obavu o automobilový průmysl. Pokračoval tím, že bychom se měli zaměřit na stavebnictví. Zmínil stavení bytových jednotek pro zdravotní sestry, které považuje za jednu z nejdůležitějších profesí. Zdravotnictví je podle něj naprostá priorita. „Musíme sledovat, co se děje v okolních státech. Myslím si, že je velká šance investovat do našeho cestovního ruchu,“ dodal.

Na závěr se omluvil učitelům, že na ně zapomněl v předchozích projevech a zároveň jim poděkoval za jejich práci. „Mají práce více než předtím,“ řekl. „Učení online je pro ně samozřejmě velice těžké.“ Dodal, že stále platí, že průměrný plat má příští rok dosáhnout 45 000 Kč.

Video  Babiš o zrušení velikonočních tradic i uvolňování vládních opatření  - Česká televize
Video se připravuje ...

Grizelnis ( 13. dubna 2020 17:16 )

Jdi se zakopat komunisto

Grizelnis ( 13. dubna 2020 17:15 )

Stbák byl rád že udrží pomlázku v rukách...a ta boxová *** zapózovala to jsou odpadi...

juuuhele ( 13. dubna 2020 16:41 )

Jasně, on byl v Česku jako dospělý tak 5 let, napráskal lidi a šel do zahraničí, vrátil se 2 roky po revoluci. Tvl i kdyby byl u Stbáků, tak neměl potřebu někoho udávat, ten měl vymetenou cestu svým fotrem, blbe. Navíc, to, že Havel o Sametovce z Václaváku honem jel do archivu STB s několika dalšími, ti nevadí? A můžeš 2 x hádat co tam hledali? A když našli co hoooonem utajili? Jak jsi stará, tak jsi blbá. S čistým hřbetem se nahoru nikdo nedostane. NIKDO a na toho tvýho Kalouse se taky jednoho dne podívaj. Že se tak náhle nechal Kalous rozvíst, že? A nežije náhodou s tou svoji nadále? My taky víme svý.

juuuhele ( 13. dubna 2020 16:35 )

naidka souhlas, ta už neví do čeho vlízt, do ni nikdo nevleze, tak blbne.

juuuhele ( 13. dubna 2020 16:34 )

tihle....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa