Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové tu ohrožují demokratický život, bouří milovník Prahy z europarlamentu

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
14. dubna 2018
14:30

Češi, to je energie, ambice, ale také pivo. To je první reakce místopředsedy největší frakce Evropského parlamentu a bývalého irského ministra pro evropské záležitosti Dary Murphyho, na dotaz, co si vybaví, když se řekne Česko. V druhé části rozhovoru pro Blesk Zprávy ale také řekl, jak vidí mezinárodní reakci na otravu agenta Sergeje Skripala nebo nastínil, jak by mohly vypadat volby do europarlamentu příští rok.

Když se řekne Česká republika. Co se vám jako první vybaví?

Musím říct, že miluji Prahu. Pocházím ze země, která také oslavuje produkci jídla a piva a tak dále. Ale zejména je to energie této země, ty ambice, lidé… Možná je to vidět především v hlavních městech. Musíme zajistit, aby Češi zůstali optimističtí a pozitivní směrem k budoucnosti své země uvnitř evropské rodiny. Ta má své chyby, ale ta alternativa je opravdu velmi pochmurná.

Proto, když se podívám na Česko, tak upřímně řečeno vidím zemi, která toho v rámci EU mnoho dokázala. A musím v tomto bodě zdůraznit, že to byly především strany proevropské, které říkají pravdu Čechům a starají se, aby vylepšily jejich životy, spíše než strany, které je straší a přicházejí s populistickými řečmi.

Dara Murphy byl v letech 2014 až 2017 irským ministrem pro evropské záležitosti a ochranu dat. Na snímku v roce 2016 na jednom z mezinárodních jednání. Dara Murphy byl v letech 2014 až 2017 irským ministrem pro evropské záležitosti a ochranu dat. Na snímku v roce 2016 na jednom z mezinárodních jednání. | Profimedia

Jak jako bývalý ministr pro evropské záležitosti vidíte českou zahraniční politiku? Jeden hlas přichází z vlády jiný od prezidenta... Vidíte ji jako jednotnou, nebo je to ze strany Česka chaotické?

To mi jako politikovi na návštěvě ani jako místopředsedovi EPP nepřísluší. Různé politické hlasy máte občas v řadě zemí. Ale musíme jasně říct, že to, co konzistentně vidíme od Ruska, je hrozba demokratickému životu v Evropě i celosvětově. A úspěch EU spočívá v tom, že jsme jednotní a velmi rozhodní. Všichni zkušení politici napříč kontinentem, ať už premiéři nebo prezidenti, musejí být velmi neoblomní v tom, že nebudeme tolerovat vměšování nebo agresi, přiznanou, nebo nepřiznanou, proti lidem demokratické Evropy, zbytku Evropy.

Vím, že tři diplomaté byli od vás vyhoštěni. To se dělo po celém kontinentu. Nebudu ale komentovat tu rozdílnost názorů mezi českými politiky. Musíme dát Rusům jasně najevo, že netolerujeme v žádné podobě jejich aktivity v mnoha oblastech v posledních letech. To samozřejmě zahrnuje i jejich počínání na Ukrajině.

Jste také místopředseda Evropské lidové strany (EPP) a manažer kampaně. Řeší se také tzv. Spitzenkandidáti (lídři) pro volby v roce 2019. Je to životaschopný model a nejlepší varianta pro tyto volby, nebo by to mělo být jinak?

Osobně si myslím, že nejlepší by bylo, kdyby Evropané volili přímo prezidenta svého kontinentu. Ale od toho jsme ještě daleko. Předtím jsme měli v podstatě skupiny demokraticky zvolených politiků, které se sešly a dohodly se, kdo bude předsedou Komise. K čemu jsme se postupně posunuli, je, že ještě před volbami všechny frakce vyberou ze svých členů lídra kampaně.

Tím myslím někoho, kdo přijede do České republiky i ostatních zemí a vysvětlí lidem a novinářům v debatách se svými oponenty, jaká je jeho vize pro Evropu a zodpoví otázky ohledně pocitů lidí, přidá svůj pohled na specificky české problémy pro dobu svého předsednictví.

Zadruhé, chápu, že lidé budou volit podle národních problémů a svých osobností, ale ve větší míře by si v této souvislosti uvědomovali, že mají také určitý vliv. Spitzenkandidát té frakce, která se stane nejsilnější, se pak stane předsedou Komise. Já se těším, že se vrátím sem zpátky třeba k vám s naším lídrem, a budeme se ptát, jaká je vize pro Evropu a Českou republiku. Lepší, než aby se něco rozhodovalo za zavřenými dveřmi.

Celý rozhovor najdete ve videu:

marais ( 15. dubna 2018 08:26 )

Demokratický život ohrožuje kapitalismus! Tenhle milovník PRAHY ať raději zaleze!

plwer ( 15. dubna 2018 00:56 )

To budou i příznivci Erdogana, právě volá s Kremlem

marmat ( 14. dubna 2018 23:53 )

Proruské dětinské "DISKUTÉRY" zde níže platí kdo ???

marmat ( 14. dubna 2018 23:51 )

Aristo ...to vypadá jako slohovka ze 4.A.....no mohl jste zakrnět, ale stejně nám dejte odkaz na svou fotku !

marmat ( 14. dubna 2018 23:49 )

Pokud bude Rusko tak příšerně lhát o ČEMKOLIV a celému Světu...měl by se zhačít chovat Zeman konečně jinak...svobodně a ČESKY !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa