Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Může za otravu Moskva? Putin se směje. „Nejdřív zjistěte, co se stalo,“ vyzval Mayovou

Autor: ČTK, ula, Darina Jíchová - 
13. března 2018
15:00

Britská premiérka Theresa Mayová označila za vysoce pravděpodobné, že za otrávení agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury je zodpovědné Rusko. Co na to říká ruský prezident Vladimir Putin? Televizi BBC na její dotaz odsekl a poté s lehkým úsměvem vyzýval Británii, ať nejdřív prošetří, co se skutečně stalo, poskytne Moskvě materiály a pak můžou jednat. 

Prezident Putin se otázce, zda za otravou Skripala a jeho dcery stojí Rusko, vyhnul. Každopádně když zazněla, neubránil se drobnému úsklebku. Stejně jako ministerstvo zahraniční na britské ultimatum nereagoval. „Poslyšte, my tady řešíme otázky zemědělství a naším cílem je vytvořit dobré podmínky pro naše lidi – vy mluvíte o nějakých neštěstích. Nejprve se dostaňte k jádru věci, pak o tom budeme diskutovat,“ vzkázal Mayové.

Putin se vyhnul otázce o Skripalovi:

Ruský velvyskanec na koberečku u Mayové

Ruského velvyslance v Londýně premiérka vyzvala, aby podal vysvětlení, jak se nervová látka dostala do Británie. Pokud Moskva případ do středy věrohodně nevysvětlí, bude to Londýn považovat podle ní za „nezákonné užití síly“ na svém území. Mayová rovněž oznámila, že Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula.

Skripal a jeho dcera Julija byli podle britské premiérky otráveni nervovou látkou Novičok, kterou v minulosti Moskva vyvinula. Proto se vláda domnívá, že je „vysoce pravděpodobné“, že Rusko je za čin zodpovědné. Zodpovědné je přitom podle ní buď přímo za otrávení Skripala a jeho dcery, a nebo za to, že dovolilo, aby se nervová látka dostala do rukou jiných.

Hlavní jsou důkazy

Mayová poslance britského parlamentu o vývoji v případu informovala po pondělním zasedání Národní bezpečnostní rady. Zdůraznila mimo jiné, že Británie je připravena proti Rusku přijmout potřebná opatření. „Nemůžeme se vrátit k běžné agendě ve vztazích s Ruskem,“ uvedla Mayová. Zároveň ale upozornila, že je nezbytné dodržet správný postup a nechat se vést důkazy.

Ruského velvyslance v Londýně Mayová vyzvala, aby podal vysvětlení k nervové látce použité při činu, kterou Sovětský svaz vyvinul na konci éry studené války. Pokud Moskva nepodá do středy věrohodné vysvětlení, bude Londýn čin považovat za „nezákonné užití síly ruským státem proti Spojenému království“. „Nebudeme tolerovat takový bezostyšný pokus o vraždu nevinných civilistů na naší půdě,“ řekla premiérka. 

Německá kancléřka Angela Merkelová včera v telefonickém rozhovoru ujistila britskou premiérku Theresu Mayovou, že bere velmi vážně obvinění Londýna, že za útokem stojí s největší pravděpodobností Rusko. Podle mluvčího Merkelové Steffena Seiberta je na Rusku, aby rychle poskytlo odpovědi na ospravedlnitelné otázky britské vlády.

Reakce Ruska: Jsou to pohádky a výmysly

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v reakci na projev Mayové uvedla, že šlo o pohádku a cirkusové představení. „Tohle byl cirkus v britském parlamentu,“ řekla mluvčí. „Závěr je očividný. Je to další informační a politická kampaň založená na provokacích,“ dodala.

Zacharovová poté Londýnu vzkázala, že místo vymýšlení nových pohádek by bylo dobré vysvětlit řadu předchozích podivných úmrtí, která se na území Británie stala. Jako případ zmínila otravu někdejšího ruského agenta Alexandra Litviněnka, nevyjasněnou smrt jednoho z nejbohatších ruských podnikatelů Borise Berezovského či předpokládanou otravu ruského podnikatele Alexandra Perepiličného.

Británie má podporu NATO, USA a Francie

S Mayovou souhlasí i americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Stejně jako britská premiérka uvedl, že je vysoce pravděpodobné, že za útokem stojí Rusko. „Shodli jsme se, že zodpovědní lidé - jak ti, kteří zločin provedli, tak ti, již ho nařídili - musí nést odpovídající důsledky,“ uvedl podle agentury Reuters šéf americké diplomacie. Podporu Británii vyslovil i francouzský prezident Emmanuel Macron a německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel nebo také NATO a Organizace pro zákaz chemických zbraní.

Rusko odmítlo britské ultimátum

Rusko nebude reagovat na ultimativní žádost Londýna o vysvětlení, kterou Moskvě adresovala premiérka Mayová, řekl v úterý ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Dodal také, že jim Mayová neposkytla přístup k informacím o případě. „Dřív než předkládat ultimáta by Británie měla dodržet své vlastní závazky vůči mezinárodnímu právu, v daném případě vůči konvenci o zákazu chemických zbraní,“ komentoval Lavrov britský požadavek.

„Jakmile se objevily pověsti o tom, že ve vztahu ke Skripalovi byla použita látka vyrobená v Rusku, okamžitě jsme oficiálně požádali o možnost látku analyzovat. Na naše absolutně zákonné požadavky jsme ale dostali negativní odpověď, odmítli nás,“ prohlásil Lavrov.

Ministr zopakoval dřívější ruská tvrzení, že Moskva ke kauze Skripala a jeho dcery nemá žádný vztah. Pokud ale Británie požádá Rusko o informace o údajně použité látce, ruská strana podle Lavrova v souladu s platnou mezinárodní konvencí „do deseti dnů“ odpoví. Zatím prý taková žádost z Londýna nepřišla.

Britská rusofobie

Ruský ministr vyzval britské úřady, aby Rusům umožnily přístup k dokumentaci o Skripalově případu. Odůvodnil to tím, že agentova dcera Julija je občankou Ruské federace. Podle agentury Interfax si dnes ruské ministerstvo zahraničí pozvalo k rozhovoru velvyslance Spojeného království v Moskvě Laurieho Bristowa, s největší pravděpodobností kvůli Skripalově kauze.

 

Hlavní ruská média naznačují, že za útok je zodpovědná Británie. Komentátor ruské státní televize Dmitrij Kiseljov v neděli ve svém pořadu řekl, že jediným, kdo z útoku může těžit, jsou Britové. Motivem Londýna podle něj bylo „jednoduše přiživit (britskou) rusofobii“. Kiseljovovy výroky jsou obecně považovány za hlas Kremlu, podotkla agentura AP.

Na vyšetřování otravy ruského exšpióna Sergeje Skripala se podílí policie, armáda i rozvědka. Na vyšetřování otravy ruského exšpióna Sergeje Skripala se podílí policie, armáda i rozvědka. | ČTK

 

Antonin Blaha ( 14. března 2018 07:09 )

 Kecy je to prace tajnych sluzeb at uz jakychkoliv,byl dvojity agent takze se neni cemu divit ale tentokrat bych na Rusi nevsadil,vidim to spis tak ze cely slavny zapad si s nimi nevi rady tak provede cokoliv a uz to ze nechteji poslat ani vzorek je prinejmensim zvlastni.To ze udajne je plyn z Ruska je smesne vzhledem k tomu ze byl vyvinuty v 80 letech a zapad o nem vedel,to znamena ze ma prinejmensim jeho napodobeniny,pripada mi to jako bile prilby v Syrii.

jetstream ( 13. března 2018 18:47 )

tak jsi najdi na youtube

hades ( 13. března 2018 18:41 )

A který soud ho vynesl? Ten v Lubjance, nebo ten v Kremlu.

mandy ( 13. března 2018 17:58 )

jetstream: Tak to jsem byl asi slepý, dokaž to, co meleš.

jetstream ( 13. března 2018 17:54 )

Kdyz se potopil Kursk tak se Putin take na novinare usmival

Zobrazit celou diskusi