Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Politolog Jelínek pro Blesk o konci Vildumetzové: Neřekla včas pravdu o kmotrovi dítěte

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. září 2022
15:29
Autor: Nikola Forejtová, pah - 
8. září 2022
14:20

Rezignace místopředsedkyně Sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) bylo odpovědnější a možná i šťastnější reakcí, než reakce ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Řekl to politolog Lukáš Jelínek v pořadu Epicentrum. Vildumetzová se dostala do hledáčku médií poté, co vyplulo na povrch spojení jejího manžela s obviněným podnikatelem Zakaríem Nemrahem.  Podle Jelínka ale dlouholeté političce zlomily vaz blížící se komunální a senátní volby, jinak by podle něj ANO chtělo kauzu nejspíše „vysedět“. Politolog s námi probral i další věci kolem komunálních voleb, včetně šancí parlamentních stran ve velkých městech.

„Paní Vildumetzová rezignovala celkem rychle. I ona se do té kauzy možná zbytečně zapletla, když nám neřekla všechno včas, jakože onen obviněný je dokonce kmotrem jejího dítěte. Na druhou stranu, já bych asi nebyl příznivcem nějakých velkých štvanic na paní Vildumetzovou, protože těch obviněných v kauze Dozimetr je celá řada a kdyby měli odstoupit všichni ti, kteří se s někým z nich potkali, tak to už by v politice asi moc lidí nezůstalo,“ řekl Jelínek na úvod.

Odpovědnější než Rakušan? Velkou roli ale hrají volby

Jak ale jedním dechem odborník dodává, postup Mračkové Vildumetzové a opozičního hnutí ANO by byl nejspíše jiný, kdyby se neblížily komunální a senátní volby.

„V takové situaci je vždycky pro politickou stranu primární zachovat si relativně čistý štít než provokovat osobami, které jsou nějakým způsobem toxické. Myslím si, že to byla reakce vhodná a vlastně možná i odpovědnější nebo šťastnější než reakce Víta Rakušana,“ uvedl na dotaz, zdali se jednalo o správné rozhodnutí ze strany brzy již bývalé místopředsedkyně.

Připomeneme, že u ministra vnitra došlo k jistým průtahům ve chvíli, kdy se zjistilo mírné napojení šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka na jednoho z obviněných. Rakušan Mlejnka dlouho hájil, než se šéf rozvědky rozhodl skončit v čele úřadu sám.

U Vildumetzové by podle Jelínka nejspíše také došlo k průtahům, kdyby byla jiná situace. „Je to spekulace, ale myslím si, že kdyby nebylo před volbami a kdyby se hnutí ANO nechtělo pasovat do role té v současnosti čisté politické strany, tak by se to asi nejspíš pokusilo vysedět a čekat, jestli to bude tak vážné,“ konstatoval.

Obecně se pak dá říci, že současné kauzy ovlivňují preference voličů, pokračoval v Epicentru politolog. A to i v případě, že se jedná o komunální volby. Důvody, proč jsou kauzy motivátorem pro voliče měnit své preference, se dozvíte v záznamu rozhovoru a také ráno v dalším článku.

S Jelínkem jsme probrali i šance parlamentních stran v největších městech, ale také šance menších uskupeních a stran, které byly nedávno vyřazeny s Poslanecké sněmovny.

Adal ( 9. září 2022 10:29 )

Rakušan není na pořadu dne teď přijde na řadu Ano

Adal ( 9. září 2022 10:27 )

Odstupovat neměla a ničím se neprovinila takže kdo bude další Nacher Havlíček Šilerová?Bude to pokračovat a Ano dopadne jako ČSSD

prochaskanamoste ( 9. září 2022 01:37 )

No a co, jako?! Byl snad tehdy ten chlápek stíhaný, nebo vůbec podezřelý? Ty jasnovidče, až ti za 5 let zavřou Máňu, nebo Pepka kámoše a budou ti vyčítat, že ses měl rozvést a kamarádství ukončit, tak to bude OK?

prochaskanamoste ( 9. září 2022 01:34 )

Ropušan už dávno nemá ve své funkci co dělat! To může být jen u nás. Ministr a předseda strany zodpovídá za všechno. Jestli policie (uniklé spisy) nazve hnutí STAN prolezlé mafiánskými praktikami, drogy, prostitutky, vazebně stíhá řadu lidí z komunální sféry, no, probůh, co ještě by mělo víc rozhoupnout jeho ministerskou sesli!??

prochaskanamoste ( 9. září 2022 01:31 )

Pan LJ se dost vypracoval, z těch politologů, co vy televizích vystupují je jeden z nejobjektivnějších a pan Kubáček Paní JMV má v sobě čest, morálku a smysl pro chování ve straně. Svým postojem pozvedla hnutí ANO na vyšší level. Nic neudělala, ale i přesto odstoupila.Těším se, že bude v příští vládě Pan Babiš je velký frajer, když odrazil nechutné útoky od novinářů české TV v momentě, kdy byla paní Vildumetzová ve stresu, podlomená. Odpověděl za ni, nepřipustil žádné dotazy, gentleman každým coulem, kus pořádného chlapa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa