Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Boj o Brno: Hrozí energetická „apokalypsa“? A co doprava? CELÝ ZÁZNAM předvolební debaty Blesku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. září 2022
13:58
Autor: red - 
12. září 2022
12:44

Komunální volby se kvapem blíží, čekají nás již 23. a 24. září. Blesk si pro vás připravil sérii čtyř předvolebních debat. Odstartovali jsme s kandidáty na primátora Brna. Řeč přišla na drahé energie i potíže s dopravou. A jak chtějí kandidáti na primátora řešit nedostatek bytů?

První živě vysílané předvolební studio se věnovalo otázkám, které trápí Brňany. Vedle dopravy, bydlení i energií to byly třeba výstavba slibované sportovní haly nebo problémy ve školkách. Kandidáti také čelili tomu, co obyvatele nejvíc trápí.

Mezi hosty v debatě boj o Brno usedli v předvolebním studiu Blesku současná primátorka Markéta Vaňková (kandiduje za ODS a TOP 09), dále René Černý (ANO), Petr Hladík (kandiduje za KDU-ČSL a STAN), Marek Lahoda (Piráti) a Jiří Oliva (ČSSD).

Jedním z hlavních témat debaty bya doprava. Brno dlouhodobě sužují protahované stavební práce či nedostatek parkovacích míst. Častým problémem jsou i kongesce, které omezují průjezdnost napříč městem. Podle současné primátorky Markéty Vaňkové je doprava v Brně celým souborem komplexních vztahů.

„Co se týče průjezdnosti, tak skutečně nejvýznamnější je dobudování velkého městského okruhu. Mám radost, že v posledních čtyřech letech se situace zlepšila,“ uvedla. Zároveň je podle ní nutné navýšit počet parkovacích míst, a to zejména formou rozšiřování parkovacích domů. „Na průjezdnost silnic je důležité dobudování městského okruhu, to se děje. A na parkování je potřeba zvýšení počtu parkovacích míst a rozšíření systému rezidentního parkování,“ shrnula nejdůležitější kroky Vaňková.

Dobudování městského okruhu požaduje za nutné i Marek Lahoda. Prioritou by však podle Pirátů mělo být zkvalitnění služeb MHD. „Podle nás ta doprava má být vyvážený mix. Nelze preferovat jeden typ dopravy. Město má zajistit lidem výběr všech způsobů dopravy, aby to pro ně bylo pohodlné, rychlé a bezpečné,“ dodává.

Městský okruh je prioritou i podle slov René Černého. Přednost by jeho dostavba měla prý dostat i před přesunem Hlavního nádraží. „Ta doprava potřebuje rychlé řešení, je to na dobré cestě. Přesun nádraží je určitě dobrá věc, ale vzhledem k současné ekonomické situaci nemůžeme očekávat, že to bude příliš brzy,“ uvedl Černý. „Když se tady bavíme o dopravě, je velice důležité, aby na nové nádraží byla navázána MHD a aby se tam taky dalo zaparkovat. Dovedu si představit, že by spousta řidičů měla i spojené parkovací místo s jízdenkou na vlak“, navrhuje Černý.

Video  Volební debata - Boj o Brno - 30 vteřin  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

„Investice do nového vlakového nádraží není primárně investicí města Brna. Pro nás je prioritní to, co můžeme přímo ovlivnit. To je dostupná MHD, protože čím více lidí bude jezdit MHD, tím méně jich bude v autech, tím méně budou ucpané ulice. Pozitivní dopad to bude mít i na životní prostředí,“ míní Jiří Oliva. Zároveň dodává, že hodlá udržet ceny jízdného, kvalitu a momentální dostupnost hromadné dopravy v Brně.

Velký počet stavebních prací v ulicích Brna je podle Petra Hladíka zároveň důkazem, že se do městské infrastruktury skutečně investuje. „Pro naši koalici je naprosto zásadní změnit pohled na veřejný prostor a dávat důraz na všechny módy dopravy,“ uvedl. Důraz hodlají Lidovci se Starosty a nezávislými taktéž klást na bezpečnost. Jedním z plánů, jak učinit ulice bezpečnějšími je podle koalice rozdělení ulic na průjezdné, kde bude max. povolená rychlost 50 km/h a rezidentní, kde nebude možné jet rychleji než 30 km/h.

Energetická apokalypsa?

Zastropování cen energií považuje Marek Lahoda za krok správným směrem. „Nyní by měly navazovat nějaké další kroky ze strany EU. Ten problém je celoevropský, nejen český. Řešit ho musí celá Evropa.“

Za dobrou zprávu zejména pro řadové občany považuje nastavení limitu i Vaňková. Opatření by mělo mít dopad zejména na provoz dopravního podniku. „Na rozpočet Brna to bude mít pozitivní vliv. My jsme počítali s tím, že si budeme muset udělat poměrně vysokou rezervu. Na příští rok počítáme s rezervou 1 mld. korun.“

Podle Petra Hladíka znamená pro město rozhodnutí vlády velkou stabilitu a určitou míru jistoty. „Město Brno jasně ví, že bude šetřit. Zároveň jasně můžeme predikovat rozpočet městských organizací.“ Plánuje se podle něj i zřízení „energetické kanceláře“, která bude mít za úkol pomoci majitelům domů se snížením výdajů za plyn a elektřinu.

Podle Jana Olivy česká vláda silně zaspala. „Pravicová politika nemá v genech regulování cen. Chápu, že je jim to nepřirozené, ale ve chvíli, kdy se na nás valí energetická apokalypsa, vláda reagovala neochotně na ministra spravedlnosti Blažka, který jako první začal bít na poplach,“ míní Oliva. Energie je podle něj základní surovina, jejíž cena by měla být určována výrobními náklady, nikoliv však formu spekulací na burze.

„V žádném případě nejsem optimistou, pokud jde o výši zastropování cen,“ vyjádřil svůj názor Černý. Brno podle něj šetřit rozhodně nebude, jelikož cena není zastropovaná na 2-3 korunách, nýbrž na 6. „Možná se dostaneme do situace, kdy se budeme muset zamyslet nad tím, jak některým ohroženým skupinám našich obyvatel pomoci a zlevnit jim život. Některé služby buď zlevníme, nebo je budeme muset poskytovat úplně zadarmo.“

Komunální volby budou už 23. a 24. září, kdy Češi vyberou své zastupitele do vedení obcí, městysů a měst. Blesk si proto připravil sérii debat, kde se bude věnovat těm nejpalčivějším tématům v Brně, Ostravě i Praze. Kromě nich ale ještě pozval lídry parlamentních stran do superdebaty.

Video  Komunální volby 2022: Sledujte čtyři předvolební debaty na Blesk.cz! Včetně superdebaty s lídry 22. září od 11:00.  - Blesk / V. Vokjan, K. Dlabač
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 13. září 2022 20:52 )

Paní primátorku Vaňkovou, tzv. "vytvořil" ministr pan Pavel Blažek, to se všeobecně ví.

nespokojeny ( 13. září 2022 20:49 )

Narodil jsem se v Brně a na Brno jako takové nedám dopustit.
Skutečností však je, že v Brně, druhém největším městě ČR, se vládne posledních 30roků opravdu jako V Kocourkově. V Brně chcípl pes.
Z Brna se stává skanzen. Zanedbané město po všech stránkách. Brno se dnes nemůže v žádném případě rovnat např. s Ostravou, ale i s jinými menšími městy v ČR.
Např: jen sportoviště Brna jsou na úrovni okresních měst. Multifunkční hala se ještě nezačala stavět. Spíše si myslím, po zkušenostech, že ani nezačne.
Fotbalový stadion Srbská je buď "nejškaredější" a technicky a stavebně nejzaostalejší v 1.lize nebo patří mezi tři nejhorší.
V Brně se asi krade ještě více než v jiných městech ČR.
Premiér, Válek, Blažek všichni z Brna!!!! Jak můžou řídit ČR, když "jejich" město chátrá.

rosicak ( 13. září 2022 14:27 )

Jako vždy před volbami. Řeči se vedou a voda teče. Jediná dobrá věc, že Nové nádraží se odsunulo do příštího století !!!

Uživatel_5566930 ( 13. září 2022 10:49 )

Primatorku Vankovou bych nikdy nevolila, a pokud jsem se bavila se sousedy, tak ani nikdo z nich. Je to ta nejhorsi mozna varianta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa