Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Tvůrce Nabarveného ptáčete Václav Marhoul bude točit v Hollywoodu. České herce však neobsadí!

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. srpna 2021
05:00

Film Nabarvené ptáče režisérovi a producentovi Václavu Marhoulovi změnil život po mnoha stránkách. Snímek, na kterém pracoval nepřetržitě celých 11 let a jehož rozpočet se vyšplhal na 175 milionů, mu mimo jiné otevřel dveře do světa amerického filmu a tento pražský rodák míří do Hollywoodu. V pořadu Epicentrum prozradil, proč do svého nového filmu neobsadí žádné české herce i to, jak zvládá dlouhá odloučení od své rodiny.

Pro mnohé kontroverzní snímek, ve kterém divák s hlavním hrdinou prožívá kromě jiného i násilí na lidech a zvířatech, provázela podle jeho tvůrce hysterie. „V Kanadě o mně psali, že jsem v Torontu zamykal dveře, aby lidi nemohli utíkat z kina. Já jsem v tom Torontu vůbec nebyl,“ popsal některé reakce v zahraničí. Podle jeho názoru se však jednalo o nafouklou bublinu a z jeho filmu odešlo jen pár lidí a mnohdy jen na toaletu.

Nabarvené ptáče úspěšně poletovalo po světě a až tento rok dolétlo na karlovarský filmový festival. Získalo už řadu ocenění a ovlivnilo i další Marhoulovy kariérní kroky. V Americe bude totiž natáčet film o neblaze proslulém republikánském senátorovi Josephu McCarthym. Přípravy zatím provází problémy s pandemickými opatřeními. Podle Marhoulových slov, i když jsou hlavní role již obsazeny, jména ještě prozradit nemůže. „Jedná se o opravdu velké hvězdy a až budou podepsány smlouvy, nemám problém jejich jména prozradit,“ řekl v Epicentru.

Bez českých herců

Svěřil také, že ku zklamání některých svých kolegů neplánuje obsadit žádné české herce. Má pro to ale jednoduché vysvětlení:  „Film se odehrává v Americe, Vždycky vás váš přízvuk prozradí, to se nedá odnaučit.“  Jako příklad uvedl vynikajícího herce Jana Třísku, který podle jeho slov byl i po desítkách let v imigraci právě kvůli svému přízvuku obsazován jen do rolí Rusů nebo cizinců. „Já je mám rád, vážím si jich a nemůžu je dávat jen do komparsu,“ vysvětloval omluvně Marhoul.

I když se většina filmu bude natáčet v Americe, interiéry a stavby by se měly tvořit u nás. „Příkladem toho, kde se v reálu nedá točit, je oválná pracovna prezidenta v Bílém domě. Tam jsou scény s prezidentem Eisenhowerem a to se prostě bude muset postavit, ale uvidíme, jak to dopadne,“ usmíval se.

Úplný magor

Odloučení od rodiny je pro něj velmi náročné.  „Rodina mě nevidí, je to cirkusáckej způsob života,“ přiznal zcela otevřeně. I to byl jeden z důvodů, proč vznikla jeho první kniha:  Deník tvrdohlavého režiséra. „ Je to absolutně autentická zpověď. Já to psal pro ně, aby pochopili, že mají tatínka úplnýho magora a blázna a aby se o mně něco dozvěděli,“  usmíval se otec čtyř dětí.

 

Tara-Tara ( 28. srpna 2021 09:18 )

asi se taková témata líbí těm, kteří to bohatě spon­zoru­jí..­..re­kord v návštěvnosti takové filmy neudělají ani náhodou

naidka ( 28. srpna 2021 09:02 )

Film Nabarvené ptáče jsem neviděla a ani bych nechtěla. Podle recenzí je film plný násilí a připadá mi, že právě tím násilím a hrůzami chtěl autor diváky ohromit, jako že něco takového ještě neviděli a kdo to vůbec natočil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa