Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bratři Cabani v Epicentru: Chodili se stejnou holkou. Řekli si to až před kamerou Blesku

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. srpna 2021
05:00

Kůň, nahé dívky, bazén nad pódiem Thermalu, složité technologie i dechberoucí akrobacie, to vše patří k originálním zahajovacím ceremoniálům karlovarského filmového festivalu. Už dvacet pět let je vymýšlí a realizují světově proslulí režiséři, choreografové, scenáristé a také bratři, Michal a Šimon Cabani. V pořadu Epicentrum mimo jiné prozradili, proč je oblíbený herec Jiří Bartoška při začátku festivalu čím dál tím víc nervóznější, kdy při zkoušce trnuli hrůzou a při vzpomínkách na své „divoké“ dětské párty, vyšel najevo i jeden přes čtyřicet let starý prohřešek. 

Oba bratři jsou dobře sehranou dvojkou a úzce spolupracují již od ranného věku. V úvodu Epicentra zavzpomínali na první společné kroky směrem k slibné kariéře: „Na sklonku naší základní školy jsme žili čtyři roky v Egyptě. Jezdili jsme do Alexandrie k moři. Naše maminka dostala žloutenku a tatínek musel pracovat, takže jsme tam v těch čtrnácti, patnácti letech jeli sami a tam jsme organizovali mejdany a tím to asi všechno začalo.”

Při vzpomínkách na tyto „divoké“ párty se oba smáli a Šimon prozradil i další pikantní detaily:  „Vzpomínám si na obrázek, kde byl tác a na něm asi čtrnáct hrnků a v nich čaj. Tam nebyl vůbec alkohol, ale nás to ani nenapadlo, že bychom potřebovali alkohol, abychom se dobře pobavili…..maximum byl tanec tělo na tělo.”

Soupeřivost mezi sebou Michal a Šimon prý nepociťují.  A to i přesto, že se v Epicentru po mnoha letech provalil malý prohřešek z mládí: „Já vždycky říkám, že mi brácha přebral dvě až tři holky, ale já si už nepamatuju který,“ smál se mladší Šimon a v zápětí zmínil konkrétní dívku. „Počkej, já jsem měl za to, že s Alenou Černou jsem tak nějak lehce chodil, ale to že si s ní měl něco přede mnou, se dozvídám, až tady,” podivoval se s úsměvem starší bratr Michal. 

Nervózní Bartoška

Oba bratři spolu vytvářejí audiovizuální díla univerzálního zaměření, od operních představení počínaje, přes činohru až po sportovní akce konče. Tento rok oslavili 25 let tvorby openingových a closingových ceremoniálů na Karlovarském filmovém festivalu. Vydali k této příležitosti i knihu s názvem VARY 25, kterou jim na festivalu pokřtil mimo jiné i Jiří Bartoška.

Slavný herec bývá před začátkem festivalu podle jejich slov čím dál tím víc nervózní : „Protože tam nevystupuje jako herec, ale jde tam sám za sebe, jako prezident festivalu a z toho je strašně nervózní a s věkem se to snad zhoršuje,” smál se Michal Caban a Šimon dodal, že je to sice horší, ale o to půvabnější. „On má ale takové charisma, že i taková určitá nejistota je vlastně hezká a lidská,” dodal Michal.

„Chlapi, co blbnete!“

Šimon také zavzpomínal na přípravu jednoho ročníku, kdy při zkoušce nejen oni dva trnuli hrůzou: „Měli jsme tam bazén na výšku a kaskadéry zavěšené na lanech. Při zkoušce se najednou jeden z nich utrhl, a byť byl jištěn, tak letěl po hlavě dolů a zastavil se opravdu jen metr nad tím podiem. To jsme byli opravdu hotoví a najednou se ozvalo od toho co tam padal: Chlapi, co blbnete! To byla hrůza.”

Diváci v kinosále hotelu Thermal už v rámci zahajovacích a závěrečných ceremoniálů viděli nahé ženy, koně, dechberoucí akrobacii a tento rok za zvuků známé písně 70.let Popcorn mezi červená sedadla vběhli dobově oblečení uvaděči s krabicemi vybuchujícího popcornu. I když jsou jejich choreografie značně komplikované, za čtvrtstoletí spolupráce s karlovarským festivalem naštěstí nedošlo k žádnému zranění ani žádné jiné větší komplikaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa