Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Muž po covidu přestal chodit. Co mu pomohlo silný postcovidový syndrom překonat?

Autor: mav - 
11. srpna 2021
05:00

Řada lidí trpí po prodělaném covidu zdravotními obtížemi. Takzvaný postcovidový syndrom je může některé potrápit dokonce mnohem víc než samotná choroba. Podle přednostky kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice v Olomouci Elišky Sovové není výjimkou, když pacient zjistí, že covid prodělal ve chvíli, až se potýká s následnými obtížemi. Těmi může být těžké dýchání, únava, nebo bolest svalů a hlavy. Z těchto stavů mohou pomoci cílené rehabilitace, ale i lázeňský pobyt. Bohužel ten není na postcovidou péči stále úplně stavěný. Sovová o následcích covidu promluvil v Epicentru Blesk Zpráv.

„Měli jsme pacienta, kterému ještě ani nebylo padesát. Covid u něho probíhal úplně běžně. Potom začal mít velké problémy s chůzí, až před Vánocemi přestal úplně chodit. A jenom díky důkladné péči a aplikaci některých léků ve spojení s výbornou rehabilitací nyní chodí úplně normálně,“ popisuje jeden z nejtěžších případů lékařka a dodává, že kolem onemocnění covid-19 je stále hodně neznámých. 

Odbornice přesto uklidňuje, že z případů, které se k ní dostaly, to nevypadá, že by přímo covid způsoboval nějaké závažnější dlouhodobé potíže. Naopak problém léčby post covidu může narazit i na to, že se pacientovy potíže mohou zmírnit dřív, než se dostane například do lázní.

Video  Epicentrum - Eliška Sovová a Barbora Imrichová  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Bohužel doteď není indikace na covid, která by se dala předepsat. Ta situace se dá schovat pod diagnózu těžká virová pneumonie. Ale například nyní mám pacienta s těžkým post covidem, který dostal termín na nástup do lázní až na konci října. To je dlouhá doba, za kterou se toho může hodně změnit,“ posteskla si odbornice.

Chlapec během pandemie přibral 40 kilogramů

Obecně Sovová vysvětluje, že je ale důležité nenechat se postcovidovým syndromem vystrašit. Běžné je, že za nějakou dobu odezní a správně cílená léčba s rehabilitacemi může celý proces urychlit. Jako větší problém vnímá vedlejší následky pandemie: „Potkáváme vystrašené lidi, kteří žili rok a půl ve strachu, mají deprese, kardiální problémy. Máme chlapečka, který za dobu covidu přibrat 40 kilo,“ přidává s tím, že bychom si z pandemie měli odnést snahu větší péče o naše zdraví.

panda82 ( 11. srpna 2021 10:09 )

No určitě to není strašení, vůbec se to nepodobá chřipce, vlastní zkušenost, daleko horší, kdo neprošel neuvěří, nejsem a nebudu očkovaný, covid jsem zřejmě prodělal, aniž bych o něm věděl, test na protilátky vyšel 1,560 ale nevím co to znamená, za to teď si se mnou cvičí,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa