Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Potíže dovolenkářů na jihu Francie: Otravy, příznaky podobné covidu a zavřené pláže

Autor: ČTK - 
10. srpna 2021
07:35

Jihozápadní pobřeží Francie v posledních dnech zaplavily toxické mikrořasy, které mohou způsobit dýchací obtíže a příznaky podobné chřipce. Přímořská města kvůli tomu v neděli uzavřela pláže a zakázala plavání v moři, informovala agentura AFP.

Plavci, surfaři i návštěvníci pláží si v posledních dnech stěžovali na problémy s dýcháním, kašel, svědění očí a nevolnost. Pláže kvůli tomu načas uzavřelo i letovisko Biarritz.

„Je to poprvé, co se tyto řasy v Biarritzu objevily,“ uvedla radnice tohoto přímořského letoviska. Město od té doby pláže opět otevřelo, regionální středisko ministerstva zdravotnictví (ARS), které mikrořasy analyzovalo, však situaci pravidelně monitoruje a místní úřady nevylučují další uzavírky.

Příznaky otravy jsou podle starosty nedaleké obce Bidart Emmanuela Alzuriho „mírné a samy přejdou“. Jsou ale podobné příznakům covidu-19, což u lidí vzbuzuje otázky, píše AFP. „Osoby s těmito příznaky momentálně žádáme, aby se nejdříve nechali otestovat na koronavirus, a pokud jsou negativní, aby zašli k doktorovi,“ uvedl Alzuri.

Mikrořasy, které pokrývají běžné mořské řasy i kamenolomy u pobřeží, se „uvolní vlnobitím a nacházejí se ve vodě, někdy i na jejím povrchu. Cytotoxin, který obsahují, se může přenášet i vzduchem nebo vodní tříští,“ řekl šéf zdravotnické sekce nevládní organizace Surfrider Foundation Marc Valmassoni. Podle něj za častější výskyt těchto řas, běžně se vyskytujících v teplejších tropických vodách, mohou změny klimatu.

Video  Hrozba „černé mutace“: Profesor Hořejší o variantě covidu, která by nás vrátila na počátek pandemie  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi