Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bára (13) bojovala s pocovidovým syndromem o život. České nemocnice léčí desítky dětí

Autor: sova - 
6. března 2021
05:00

Rozšířené a zavádějící tvrzení, že onemocnění covid-19 je pro mladší ročníky a děti téměř neškodné, se pokoušejí lékaři po celém světě vyvrátit dennodenně. A vážných případů přibývá i v Česku. Lékařům a zdravotnickému personálu ve Fakultní nemocnici v Ostravě se podařilo z kritického stavu uzdravit 13letou Báru Jakůbkovou. Na pokraj života ji dostala nemoc PIMS-TS, která postihuje děti s prodělaným koronavirem.

Syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi s označením PIMS-TS je vzácné imunitně podmíněné onemocnění se závažným klinickým průběhem. Vázáno je právě na infekci covid-19 a postihuje organismus dětí. Poprvé je popsali lékaři ve Velké Británii před necelým rokem, v dubnu 2020.

Bára ale není jediná, kdo se v ostravské nemocnici z PIMS-TS vyléčil. Tamním lékařům se podařilo vytrhnout ze spárů této nemoci dalších 13 dětských pacientů. O jejím závažném průběhu svědčí skutečnost, že tři z nich během léčby potřebovali umělou plicní ventilaci. Další desítky dětí léčili i v dalších nemocnicích.

„Vůbec jsme netušili, že v minulosti prodělala covid-19“

Dívka se na Klinice dětského lékařství v Ostravě objevila v loni v prosinci. V kritickém stavu byla přijata a následně musela být lékaři uvedena do umělého spánku.

„Dcera měla vysoké horečky, selhávaly jí životně důležité orgány. Lékaři diagnostikovali PIMS-TS. Vůbec jsme netušili, že v minulosti prodělala covid-19. Až doteď byla úplně zdravá, závodně se věnuje aerobiku,“ přiblížili počáteční příznaky onemocnění Bářini rodiče.

Boj jejich dcery na oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče trval dlouhých 47 dní. V rámci rehabilitace a rekonvalescence v něm bude pokračovat ještě dlouho, její maminka Jana je dnes už ale viditelně klidnější.

Vytrvalé vysoké horečky, bolesti a potíže s dýcháním

Milé sestřičky včetně zdravotního bratra Lukáše o naši dcerku pečovali jako o ‚vlastní‘ a Bára si je oblíbila. Stejně tak pana doktora Dudu, který to s dětmi opravdu umí. Ochotně odpovídal na naše dotazy, vysvětloval situaci, měl s námi rodiči soucit,“ svěřila se.

Drobná třináctiletá Bára je zároveň důkazem, že PIMS-TS se může projevit několik týdnů i po bezpříznakovém průběhu covidové infekce. Nebezpečné onemocnění pak způsobuje hlavně vytrvalé vysoké horečky, bolesti v oblasti břicha, zvracení, průjem, bolesti hlavy, záněty sliznic, otoky končetin a často je provázejí také potíže s dýcháním a především zvětšení lymfatických uzlin.

Vědci neměli o souvislosti jasno ještě v lednu

Jak se multisystémový zánětový syndrom léčí, přiblížil primář Bářina oddělení Tomáš Zaoral. „Léčba spočívá v podání antibiotik do vyloučení bakteriální infekce, v podání imunoglobulinů a kortikoidů, ve vážném stavu je indikovaná i biologická terapie,“ řekl a připomněl: „Toto onemocnění nebylo před pandemií SARS-CoV-2 známé. Jeho léčba se řídí dle klinického stavu a laboratorních výsledků. Důležitá je i prevence srážení krve, která je u těchto případů zvýšená.“

Podle něj je bohužel častým příznakem také srdeční selhání. V některých případech může dojít i ke zhoršení funkce plic, ledvin a jater.

O významu úspěchu ostravských lékařů u Bářina případu svědčí také fakt, že o jasné souvislosti PIMS-TS s infekcí covid-19 neměli odborníci jasno ještě v lednu tohoto roku. Tedy v době, kdy mladá dívka a závodní gymnastka nebyla ani v polovině nejtěžší fáze svého statečného boje. K radosti nás všech nakonec úspěšného. 

Video  Vakcína dorazila do Ostravy  - Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa