Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Oblíbený profesor a táta čtyř dětí si vzal život! Přemohl ho postcovidový syndrom

Autor: jag - 
4. srpna 2021
05:00

Tohle nikdo nečekal! Opavský básník, oblíbený profesor Slezské univerzity a především táta čtyř malých holčiček si sáhl na život! Radek G. (†41) prodělal covid-19, po kterém ho zasáhl postcovidový syndrom provázený těžkými depresemi. Bohužel před týdnem se rozhodl ukončit své trápení i život…

„Ač jeho život plynul v harmonii, od nemoci s ním nebylo něco v pořádku,“ napsal pro kulturní deník Ostravan Radkův kamarád. Učitel jazyků a autor básnických sbírek s problémem bojoval a léčil se. Ještě v osudný den ráno byl u své odborné lékařky, ale něco bylo silnější a večer už nebyl mezi živými...

I studenti truchlí

Smutek se dotkl i studentů. „Byl to učitel s velkým U, v lavicích měl vždy plno. Neznám žádného studenta, který by ho nemiloval. Jediný, ke komu jsem poctivě chodil na hodiny,“ napsal jeden z nich jménem mnohých spolužáků.

„Bylo mi velikou ctí setkat se s takovým velikánem a nesmírně inspirativním učitelem," stojí v soustrastech.

„Vždy jsem s láskou na jeho hodiny literatury a lidský přístup ke studentům vzpomínala. Neznám žádného jeho studenta, který by ho nemiloval,“ píše další studentka.

Radek vystudoval čestinu a angličtinu, vyučoval literaturu, podporoval také rozvoj českého montessori školství. Asociace Montessori ČR proto pomohla zřídit rodině účet, kam jí mohou lidé přispět.

Pojďme obklopit rodinu a čtyři malé dcery láskou a péčí, kterou jsme sami od Radka dostali, když ještě byl mezi námi,“ stojí na profilu asociace.Více se dozvíte ZDE

Nemusí ji poznat ani odborník

Podle psychiatra Radkina Honzáka je sebevražedné jednání jedním z projevů těžké deprese, která může být spuštěna celou řadou stimulů, jakoukoliv virózu nevyjímaje, tedy i covidem-19.

„Nebývá náhlým impulzem, ale systémem kroků, od úvah, přes souboj motivů pro a proti, až po konečné rozhodnutí. Po něm se pacienti paradoxně zcela uklidní, takže ani okolí, ani odborník nemají sebemenší signál o blížící se tragédii,“ vysvětluje Honzák.

Nemocnice chystá stacionář

Zástupce primáře psychiatrického oddělení ostravské fakultní nemocnice Martin Hýža potvrdil, že přibývá dospělých s těžkými depresemi i dětí s úzkostmi po pandemii. Nemocnice pro ně chystá postcovidový stacionář.

„Spouštěčem psychických potíží nemusí být jen nemoc jako taková, ale i sociální izolace či strach z nemoci nebo o své blízké,“ uvedl Hýža pro ČT. Pokud mají lidé pocit, že přestávají zvládat běžný život, neměli by se ostýchat vyhledat pomoc,“ dodal.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop. 

VIDEO: Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky. Imunoložka Bloomfield poradila, co sledovat.

Video  Blesk Podcast: Koronavirus může u dětí zanechat následky. Imunoložka Bloomfield poradila, co sledovat  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa