Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politolog o klíčové roli komunistů u nedůvěry vládě: Babiš se jim bude ještě hodit

Video se připravuje ...
Autor: vol - 
3. června 2021
05:00

Dnešní hlasování o nedůvěře vládě je v rukou komunistů, kteří si se svým stanoviskem dávají na čas. Politolog Petr Just nicméně nemá příliš velkých pochyb o tom, že to z jejich strany skončí u „mezipostoje“ a Sněmovnu opustí. Nyní hrají o přežití v nadcházejících volbách, a kdyby se na podzim do dolní komory přeci jenom probojovali, přízeň Andreje Babiše se bude hodit. Hrát jedny housle s opozicí nemá podle politologa pro KSČM žádný význam.

„Komunisté pravděpodobně sál opustí. Efekt tohoto jednání je de facto podpora vládě. KSČM nemá důvod se zavděčovat kterékoli z opozičních stran, protože je do budoucna nemyslitelné, že by s nimi uzavírali jakoukoli spolupráci. Nenaštvat si Andreje Babiše pro ně může být stále o něco výhodnější,“ odhaduje Just.

Průtahy s rozhodováním se, jestli nedůvěru odhlasovat, podle něj dokazují, jak rozpolcená strana je a nakolik si uvědomuje svou vrtkavou pozici: „Dnes víme, že o tom mezipostoji nechali rozhodnout členskou základnu. V době vypovídání tolerance šlo spíš o spontánní vyjádření vedení strany,“ vysvětluje, proč se rétorika KSČM za měsíc a půl změnila. Ještě v dubnu totiž předseda Vojtěch Filip avizoval, že pokud někdo hlasování o nedůvěře vyvolá, strana ho podpoří.

Video  Opozice o nedůvěře Babišově vládě: Je pro ní mnoho důvodů, nejen střet zájmů.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Filip se tak se svým razantním postojem pravděpodobně dá na ústup: „Členská základna je silný hlas a žádný předseda by si v současné chvíli nerisknul, aby s ní šel do přímého rozporu,“ přidává politolog.

I přesto, že je skoro jisté, jak to celé dopadne, nepovažuje Just hlasování o nedůvěře za něco zbytečného či nezodpovědného: „Každé hlasování o vyslovení nedůvěry bude každá vláda považovat za zbytečné, zejména když bude dopředu jasné, jak dopadne. Ale žádná opozice si nenechá vzít své právo nedůvěru vyslovit. A kdyby byl v této pozici dnes Andrej Babiš, taky by do toho šel.“

Politolog nepopírá ani to, že co se týká opozičních stran, jde spíš o jakýsi vzkaz voličům a předvolební kampaň, než že by před volbami čekaly výraznou změnu. Připomíná ale také, že vláda svou kampaň už dávno rozjela: „Fotí se před očkovacími centry, veřejně chválí zdravotníky, armádu a podobně. Kdyby nebylo před volbami, takových výstupů by rozhodně tolik nebylo,“ uzavírá.

Anifa ( 3. června 2021 09:35 )

Sice máš pravdu,ale "demokracie" tu vládne již 32 let a za mne spáchala také zvěrstva. Kde jsou naše celosvětově známé průmyslové podniky, vesnice s kravíny, prasečáky, pole s obilím, cukrovkou, ovocem, zeleninou? Ve vesnicích byly obchody, hospody, školy, doktoři.Každý musel do práce a ne s nataženou rukou na sociálku.Také se kradlo, pohlaváři a zelináři měli výhody,ale co se děje dnes..

bullshit ( 3. června 2021 09:00 )

Uživa­tel_55­23821:­dovo­lím si opakovaně použit slova Petra Štěpánka:
Následuje otázka přímo kardinální. Proč dopouštíme, že tu vládnou idiotští politici? Odpověď je vcelku jednoduchá. Protože idioti žijící mezi námi je volí.
Zbývá otázka poslední. Dá se s tím něco dělat? Těžko. Idiot neví, že je idiot, pročež ani neví, že volí idioty. A je těžké mu to vysvětlit.
Proč? Protože je to idiot.

bullshit ( 3. června 2021 08:57 )

30 let po hadráku rozhodují komunisté o komunistech a stbácích. Holt Havlovo "nejsme jako oni" se nám vrací jako bumerang. Lúza tleská, netáhla se radují...

bullshit ( 3. června 2021 08:55 )

Mě se třeba "za Babiše" mzda snížila. nevím kde bereš těch +8000,- . Možná těm co nejvíce řvali - učitelé, sestry, fízlové, úředníci...možná se zvedly dotace, tak to jo

luder ( 3. června 2021 07:59 )

Komunisté už tady nevládnou 32 let a pokud je chtěly ty předchozí vlády ODS, ČSSD, Lidovci a spol. včetně tenkrát prezid. Havla zrušit, mohli to už dávno udělat ale nechtěli! Oni by se neměli celá ta desetiletí vymlouvat na to, že za všechno mohou komunisté a svého vnitřního nepřítele si budou nadále pěstovat třeba i na semeno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa