Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chaos u PCR testů zdarma: Naštvaní lidé ve frontě se jich nedočkali. Vojtěch mění cenu

Aktualizováno -
1. června 2021
17:15
Autor: ula, ČTK - 
1. června 2021
09:51

Ode dneška by měli mít lidé hrazeny z veřejného zdravotního pojištění dva PCR testy na nemoc covid-19 a čtyři antigenní testy. Schválila to minulý týden vláda. Dosud mohly být hrazeny antigenní testy každé tři dny, ale dražší PCR test musel předepsat lékař či hygienik. Bez předpisu si museli lidé zaplatit PCR test sami. Jenže ne všude se ode dneška PCR testu „na pojišťovnu“ dočkáte. Některá testovací místa mají na svých webech uvedeno, že jim chybí metodika od ministerstva zdravotnictví a pojišťoven, a proto zatím dva hrazené PCR testy poskytovat nebudou. První problém už ministerstvo odstranilo - ministr Adam Vojtěch oznámil, že pojišťovny zvýší platbu za PCR testy bez žádanky na 614 korun místo 350 Kč.

Dosud mohly být hrazeny antigenní testy každé tři dny, ale dražší PCR test musel předepsat lékař či hygienik. Bez předpisu si museli lidé zaplatit PCR test sami. Jejich cena se pohybuje okolo 1500 korun.

Ode dneška už by dva PCR testy měsíčně měla hradit pojišťovna. Usnesení, se kterým přišla vláda 28. května, zřejmě přidělalo řadě odběrových míst starosti a ne všechna tak ode dneška nabízené služby mění.

Dlouhá fronta na Chodově

Na odběrovém místě na pražském Chodově se dnes kolem desáté hodiny tvořila dlouhá fronta, v které byli podle zpravodaje ČTK především zájemci o PCR testy zdarma bez žádanky. Místo ale zatím tuto službu nenabízí, laborantky lidem vysvětlovaly, že jim chybí metodika.

Někteří zájemci o test nakonec přistoupili na to, že si ho uhradí, někteří ale byli rozhořčeni. Jedna z čekajících ve frontě si stěžovala, že dnes navštívila už tři odběrová místa v hlavním městě a ani na jednom s žádostí o PCR test zdarma bez žádanky neuspěla.

Chybí metodika od ministerstva a pojišťoven

„Dovolte nám oznámit, že s okamžitou platností rušíme možnost testování metodou PCR zdarma (hrazeno zdravotní pojišťovnou) v laboratoři Genvia. Tato informace se netýká pacientů, které na odběr vyslal lékař či hygiena a mají vystavenou žádanku na vyšetření,“ uvádí např. na svých stránkách společnost GENvia, s.r.o., která provozuje čtyři odběrová místa v Praze.

Některá testovací centra zatím neposkytují PCR testy zdarma Některá testovací centra zatím neposkytují PCR testy zdarma | Agel

„Z  kapacitních důvodů nebudeme na žádném z našich odběrových míst poskytovat službu PCR test zdarma pro občany ČR, již mají platné zdravotní pojištění. Zatím počítáme s poskytováním této služby nejdříve od 10.6.2021,“ upozorňuje na svém webu společnost GHC Genetics, která provozuje v Praze šest odběrových míst, včetně Václavského náměstí a Letiště Václava Havla.

Podobné informace uvádí i AeskuLab, který dodává, že k provádění PCR testů na pojišťovnu jim „chybí metodika“. AgelLab doplňuje, že jim konkrétně „chybí metodika od Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven.“ Totéž uvádí na svých webových stránkách i Synlab.

„Z důvodu absence metodiky ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR a zdravotních pojišťoven k preventivnímu vyšetření COVID-19 metodou PCR „zdarma“ a vzhledem k plánovaným úhradám pojišťoven, které jsou pod našimi náklady, nejsme zatím schopni preventivní PCR testy nabídnout. Testování se žádankou od lékaře a samoplátců zůstává beze změny.“ řekla Blesk Zprávám mluvčí EUC Laboratoří Eva Pánová.

Ministerstvo výtky odmítlo. Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová ČTK napsala, že úřad informoval odběrová místa o změně hned po schválení vládou, tedy v pátek 28. května, tím, že vydal mimořádné opatření. „Informace odešla na všechna odběrová místa také skrze ISIN (Informační systém infekčního onemocnění). Kromě toho centrální řídící tým s nimi průběžně o změnách komunikuje,“ uvedla.

Chybí i číselníky pro hlášení výsledků

Firma Prevedig, která má odběrová místa v Praze, Teplicích, Ústí nad Labem, Sokolově a Krupce, dnes v prohlášení na webu také uvedla, že ministerstvo dosud nevydalo plnohodnotnou metodiku pro toto preventivní a laboratoře tak neví, zda mají testovat každý vzorek samostatně nebo levnější metodou s takzvaným poolingem, kdy se testuje více vzorků najednou.

„Nejsou vydány příslušné číselníky pro hlášení výsledků do centrálního registru ISIN a chybí i další nezbytné pokyny pro testování. Stále čekáme na upřesnění a jasné instrukce,“ napsala.

I na jejích odběrových místech se lidé tohoto testu dožadovali. „Veškerý hněv nebo přinejmenším rozčarování našich jinak obvykle spokojených klientů chápeme, ale adresovat své dotazy a připomínky musíte výhradně na ty instituce, které nám všem mají stanovovat jasná a předvídatelná pravidla a které, jak se zdá, pro svoji roli nedostaly dostatečný prostor,“ dodala firma.

Některá testovací centra zatím neposkytují PCR testy zdarma Některá testovací centra zatím neposkytují PCR testy zdarma | SynLab

Pokud si chcete tedy dnes dojít na PCR test zdarma, ověřte si, zda jej dané odběrové místo skutečně nabízí. Stanovisko Ministerstva zdravotnictví Blesk Zprávy zjištují.

Například v nemocnici v Nymburku fungovalo dnes toto PCR testování podle zpravodaje ČTK bez problémů. Také vinohradská nemocnice na svém webu už v pondělí informovala, že tuto službu bude poskytovat. Lidé se ale musí objednat.

„Aktuální nárok na bezplatné testování žadatele ověřuje vždy odběrový tým v celostátním registru ČR bezprostředně před výkonem (samotným testem). V případě, že žadatel nemá nárok na PCR test zdarma, může využít služby pro samoplátce,“ uvedla vinohradská nemocnice na svém webu s tím, že testování lze učinit pouze na základě elektronické objednávky.

Vojtěch: Pojišťovny zaplatí za testy víc

A dalším důvodem, proč na řadě míst nebylo možné se testovat, je cena, kterou stát prostřednictvím pojišťoven plnánoval za CR test platit. Úhrada pojišťoven za toto vyšetření byla tedy ode dneška stanovena na 350 korun, podle Vojtěcha se zvýší. „Hrazené preventivní PCR testy musí být pro občany dostupné. Domluvil jsem se s pojišťovnami, že ještě dnes zvýší úhradu odběrovým místům na 614 Kč,“ napsal Vojtěch.

Pojišťovny do konce května hradily odběrovým místům za PCR test asi 1131 korun. V minulých dnech se s ministerstvem zdravotnictví domluvily, že za test se žádankou od lékaře budou poskytovatelům platit 614 korun. Za test, na který lidé přijdou bez žádanky a který má sloužit k preventivnímu testování například kvůli cestování, plánovaly platit 350 korun.

Video  Tisková konference po jednání vlády. (31.5.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Anifa ( 1. června 2021 19:25 )

Typicky české. Je to zadarmo, bude to možné získat několik týdnů, ale já to musím mít 1. den hned po otevření i když to nutně nepotřebuju

babrle ( 1. června 2021 18:15 )

Všechno je to o schopnosti lidí. Někde to jde hladce, někde se jen kvičí. To platí o všech činnostech. Ale ČT vybírá jen někoho. Bohužel, hlavně ty neschopné.

panda82 ( 1. června 2021 15:31 )

A ta metodika užu něčeho byla? nebo se jim něco nezhroutilo, nedomyšlené, šité horkou jehlou

Spravedlnost1 ( 1. června 2021 15:08 )

Musím říci, že jsem byla na PCR testu v Litoměřicích, perfektní přístup, možná tam asistuje víc lidí než je třeba. 1 zapisovala, 4 další koukali, připadali mi všechny spíš jako studentky. Já jsem měla test zdarma na pojišťovnu, a to kloktací. Přítel si zaplatil 1100 Kč nemá české zdravotní pojištění, test měl na rozdíl ode mne výtěrem z krku. Ani minuta čekání, vše v pohodě.

ptacek5 ( 1. června 2021 10:43 )

Totální chaos, zrovna jsem se dnes objednávala. Některé nemocnice vůbec nemají, v Brně jenom sv. Anna. Na stránkách jsou zavádějící informace. Zoufalý personál, který kromě své práce ještě musí neustále něco vysvětlovat. Já musím pochválit info u Sv. Anny v Brně. Napsala jsem dotaz, za 15 minut reakce. Vše vysvětleno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa