Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby v Česku: Jejich důvěryhodnost ohlídá speciální skupina. Vede ji Babišův poradce

Autor: vei - 
17. července 2021
17:58

Na regulérnost voleb do Poslanecké sněmovny má dohlédnout speciální skupina. Zaměřit se má především na dezinformátory. Tým vedený bezpečnostním poradcem premiéra podplukovníkem Petrem Matoušem vznikl přímo na Úřadu vlády. Informoval o tom Radiožurnál.

Tým Petra Matouše doplnili také zástupci ministerstev vnitra, obrany, zahraničních věcí nebo zpravodajských služeb i kyberúřadu (Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost – NÚKIB).

„Skupina vznikla v rámci iniciativy Úřadu vlády. Nicméně dotčené složky, které řeší volby a případný vliv dezinformací na ně, si informace vyměňují dlouhodobě. Probíhá i spolupráce s Centrem proto terorismu a hybridním hrozbám MV,“ reagoval pro Blesk Zprávy viceprermiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Právě pod jeho úřadem funguje CTHH od ledna 2017

„S působností NÚKIB tato skupiny není v žádném rozporu, protože dezinformace nejsou v naší gesci. My se zabýváme kybernetickou bezpečností,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí kyberúřadu Jiří Táborský. Dezinformační kampaně považují odborníci za hybridní útoky.

Experti mají za úkol připravit se i na situaci, která se stala před čtyřmi lety, kdy při volbách v roce 2017 napadli hackeři web Českého statistického úřadu, který zveřejňuje průběžné sčítání hlasů. Volby narušené sice nebyly, ale podobné útoky je mohou znedůvěryhodnit.

„Cílem je posílit komunikaci před, během a po volbách. Monitorovat negativní vlivy. Děláme to proto, abychom mohli včas, adekvátně a koordinovaně reagovat,“ vysvětlil Matouš pro Radiožurnál.

Skupina se má podle zjištění Českého rozhlasu věnovat ale pouze dezinformacím, které snižují nebo úplně popírají důvěryhodnost voleb. Do její gesce tak nebude patřit například řešení případů, které by se týkaly jednotlivých kandidujících stran, koalic či hnutí, nebo samotných kandidátů a kandidátek na poslance.

Se vznikem skupiny při úřadu vlády souhlasí opoziční politici. Členové skupiny i další úředníci už prošli také školením od finských kolegů, kde se na podobnou problematiku zaměřují v Centre for Excellence. Vznik koordinační skupiny pro ochranu voleb spadá podle náměstka ministra obrany Jana Havránka do vládní strategie schválené letos v dubnu.

Video  Krotitel fake news o Češích: Uvěří všemu, třeba že Soros chystá převrat  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa