Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novým starostou Prahy 15 bude Michal Fischer (ODS). Po osmi letech nahradí nemocného Wenzla (ANO)

Aktualizováno -
11. listopadu 2022
16:18
Autor: ČTK, diz, lig - 
9. listopadu 2022
18:11

Starostou Prahy 15 se stal Michal Fischer (Společně pro Prahu 15, nestraník za ODS), rozhodli o tom ve středu zastupitelé. Podpořilo ho 16 z 31 zastupitelů. Zastupitelé Pirátů a Patnáctky nášeho domova (KDU-ČSL a Zelení) při volbě na protest odešli ze sálu, neboť v městské části žádné strany dosud neoznámily vznik nové koalice. Komunální volby v Praze 15 vyhrála znovu Patnáctka náš domov, která získala 12 mandátů v jednatřicetičlenném zastupitelstvu.

Zastupitel Marcel Pencák (Patnáctka náš domov) na začátku jednání navrhl vypustit body týkající se volby nového vedení městské části. „A to z toho důvodu, že dosud nikdo veřejně nedeklaroval, že by vznikla nová koalice,“ řekl Pencák. Jeho návrh zastupitelé nepřijali. Zastupitelé Pirátů a Patnáctky náš domov po přestávce následně odešli ze sálu. Fischera navrhli do funkce občanští demokraté. V posledních čtyřech letech byl místostarostou pro sociální oblast a zdravotnictví.

Na pozici první místostarostky následně navrhl zastupitel Pavel Klega (ODS) Radku Daníčkovou (Piráti). Ta však na protest opustila sál a kandidaturu nepřijala. Následně hnutí ANO navrhlo Jitku Kolářovou (ANO), kterou zastupitelé podpořili. Zvoleni byli rovněž zbylí místostarostové, kterými se stali Petra Šikýřová (nez.), Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15, ODS), David Hájek (ANO), Pavel Pešek (Společně pro Prahu 15, TOP 09) a Petr Neumann (Společně pro Prahu 15, ODS). Radními pak byli zvoleni Klega a Ivan Tomeš (nez.).

Jak dopadly volby?

Praha 15 se rozkládá na jihovýchodě Prahy a zahrnuje katastrální území Horních Měcholup a Hostivaře a je obcí s rozšířenou působnosti pro Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice a Štěrboholy. V městské části žije zhruba 35 000 lidí.

Komunální volby v Praze 15 vyhrála Patnáctka náš domov (KDU-ČSL a Zelení), získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 31 členů. Druzí skončili Společně – ODS a TOP 09 se sedmi mandáty. Třetí ANO má pět zastupitelů. Čtvrtí Piráti mají tři mandáty, dva zastupitele má na pátém místě SPD. Šestí skončili nezávislí se dvěma mandáty.

Absentující poslanec

Předešlým starostou byl v letech 2014 až 2022 Milan Wenzl (ANO). Ten byl v roce 2021 zároveň zvolen i poslancem. Do Poslanecké sněmovny přitom svůj první rok ve funkci docházel prakticky minimálně. Bohužel z důvodu nemoci – jak informoval na svém Facebooku, byla mu diagnostikována leukémie. Za deset měsíců se ve sněmovně kvůli němoci účastnil jenom 16 hlasování, což je pouze 1,3 procenta ze všech hlasování.

Video  Politolog o napjatých vztazích v Praze: Bude muset Fiala překousnout další koalici s ANO?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa