Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jednání o pražské koalici: Klub Spolu se sešel s Piráty a STAN. Jak to dopadlo?

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2022
15:05

Na pražském magistrátu se ve středu sešli předsedové zastupitelských klubů Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN. Schůzka však posun v jednání o pražské koalici nepřinesla a v pátek dopoledne by se měla konat znovu. Politici to po skončení jednání řekli novinářům. Podle předsedy klubu Pirátů Daniela Mazura bude nutné do pátku projednat, zda na schůzku půjde jako zástupce pouze svojí strany, nebo i Prahy Sobě, se kterou Piráti vytvořili Alianci stability. Spolu s Prahou Sobě stále jednat odmítá.

Předsedové tří klubů se ve středu na magistrátu sešli na pozvání předsedy klubu Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS). Koalice Spolu v úterý večer opět vyzvala Piráty a STAN k jednání o vytvoření koalice na vládním půdorysu, kterou od voleb prosazuje. Jednání nicméně stále nepokročila, komplikuje je vytvoření Aliance stability a deklarace Pirátů a Prahy Sobě, že budou jednat pouze společně.

Politici se na schůzce podle Zajíčka informovali o situaci po první části ustavujícího jednání zastupitelstva, které minulý týden zastupitelé kvůli absenci koaliční dohody přerušili do 24. listopadu. Zajíček dodal, že v pátek by se měla schůzka ve stejném formátu opakovat poté, co se k dalšímu postupu vyjádří jednotlivé kluby.

Na vyjádření klubů Pirátů a Prahy Sobě bude podle Mazura záležet to, jestli se schůzky v pátek zúčastní jako zástupce aliance nebo pouze Pirátů. „Bude to mít vliv na dynamiku toho, co se bude dít v následujících dnech a týdnech,“ řekl. Zajíček zopakoval, že o jednání s Prahou Sobě Spolu nestojí. „U nás je pozice stále stejná, v tuhle chvíli nehodláme dále jednat s aliancí. Pan kolega Mazur mě informoval o tom, že dostaneme oficiální nabídku ze strany aliance, já jsem zase přislíbil, že obratem na tu nabídku budeme reagovat,“ řekl.

»Blokátor« Hřib?

Právě skutečnost, že Piráti chtějí mít v koalici i Prahu sobě podle představitelů Spolu blokuje vznik koalice. „My nejsme ti, kdo brzdí vyjednáni koalice na vládním půdorysu. Chceme se domluvit. Osobní animozity opravdu musí jít stranou. Pražané potřebují silnou a efektivní vládu. Jen doufám, že už si to uvědomil i dosluhující primátor Hřib, který svým dosavadním jednáním moc uzavření koalice na vládním půdorysu nepřispíval,” vyjádřil se předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, v 65členném zastupitelstvu získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty. Praha je spolu s Hradcem Králové posledním z 27 statutárních měst v ČR, kde ještě není ustavené nové vedení města. V Hradci Králové již tento týden vznikla dohoda o koalici.

Video  Bohuslav Svoboda  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 12. listopadu 2022 13:09 )

Zlodějský STAN nacpat všude, aby se zabránilo vyšetřování jejich kauz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa