Městská část Praha-Šeberov bude mít základní školu, její stavbu symbolickým poklepáním na základní kámen zahájila starostka Šeberova Petra Venturová (PRO LEPŠÍ OBEC) společně s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Škola pro 14 tříd by měla vyřešit nedostatek míst v prvních třídách v této oblasti.  a místní nebudou muset dojíždět. V Šeberově se dosud nachází jen jedna škola, která má ale pouze 1. stupeň.

Škola bude do tvaru písmene U a kromě 14 kmenových učeben zde budou i učebny odborné, počítá se s jídelnou, školní družinou nebo také knihovnou. Nejen školáci, ale všichni místní budou mít přístupné školní sportoviště, jelikož takové zařízení v Šeberově chybí.

Ačkoliv je naplánovaných 14 tříd, škola včetně jejího vybavení je už dopředu nadimenzovaná na 27 tříd, přičemž pavilon pro dodatečných 13 bude dostaven později. „My už teď podle demografické křivky spolehlivě víme, že těch 27 tříd bude záhy potřeba, takže hned další rok požádáme Prahu o dotaci na projektovou přípravu, abychom se nedostali do situace, že budeme ze školek losovat děti do prvních tříd,“ řekla Blesku starostka Venturová.

„Rozšiřování kapacit základních a mateřských škol je pro nás dlouhodobou prioritou a tohle je jeden z těch příkladů. Těší mě, že za necelé tři roky tady vznikne nová škola a rád bych zdůraznil, že společně s ní tady přibude i několik stromů,“ řekl k příležitosti zahájení stavby primátor Hřib.

Už za dva roky?

Starostka Venturová zároveň Blesku prozradila, že s dodavateli stavebních prací stavbu naplánovali tak, aby se její dokončení stihlo podstatně dříve a první prvňáčci mohli do školy nastoupit již za dva roky. Oproti původnímu plánu nastane změna také ve vytápění. Původně bylo součástí projektu vytápění plynem, které v současné situaci není výhodné, nahradit by jej měla tepelná čerpadla a solární panely na střechách.

První tři měsíce se budou provádět zemní práce, neboť se jedná o rozlehlý areál, který je ve svahu a částečně bude zapuštěn do země. Koncem letošního roku pak budou postaveny dva věžové jeřáby a začne hrubá stavba. Po jejím dokončení bude následovat budování střechy, která bude částečně zelená.

S hrubým dokončením vnějších stran budovy se počítá do konce roku 2023. Mezitím začnou vznikat i vnitřní části a poslední zhruba půlrok bude patřit finálním úpravám povrchů, instalaci vestavěného nábytku a provádění funkčních zkoušek. Stavba by měla vyjít na zhruba 470 milionů korun.

Fotogalerie
10 fotografií