Zbytek mostu se nachází na trati mezi Vysočany a Horními Počernicemi v trojúhelníku tvořeném železniční tratí, ulicí Za Černým mostem a Ciglerovou. Právě kvůli tomu, že SŽ chce zbytky mostu odstranit, projednali zastupitelé návrh podat žádost o svěření mostu. "Když to neuděláme, tak to SŽ strhne," řekl starosta Jiří Zajac (ODS).

Pokud by radnice torzo mostu získala, podle bývalého místostarosty a zastupitele Petra Hukala (Piráti) by jej opravila. V budoucnu by se z něj pak mohlo stát vyhlídkové místo, které by bylo součástí vlastivědných tras po městské části a zároveň by kolem něj vedla páteřní cyklostezka.

Někteří zastupitelé upozornili na složitost oprav, protože torzo je hned vedle kolejí a musela by se zastavit železniční doprava. Diskuse se vedla rovněž o nákladech na opravu a údržbu.

Most získal své jméno tím, že zčernal od sazí z parních lokomotiv, které tudy jezdily po trati z Prahy do Čelákovic. Původní most byl kamenný, avšak na začátku 20. století byl stržen a vyrostl zde most betonový. Dnes je dochováno asi desetimetrové torzo jednoho z nájezdů mostu.

Černý Most je čtvrť v severovýchodní části Prahy. Tvoří ji téměř výhradně panelová sídliště, která tu vznikala od 80. let.

Černý most
Autor: wikimedia commons