V letos postaveném pavilonu školy v Kolovratech jsou pro asi 120 žáků druhého stupně kmenové třídy a dvě odborné třídy pro výuku chemie a fyziky a pro výuku jazyků a informatiky. Náklady na vybudování dřevostavby a vybavení nových školských prostor byly podle starosty Klecandy 28 milionů korun včetně DPH. Stavba, kterou zhotovila společnost Urbiosisto, trvala devět měsíců. ZŠ v Kolovratech měla do roku 2020 jen první stupeň, poté díky přístavbě přibyl šestý a sedmý ročník.

První předškoláci nyní navštěvují novou čtyřtřídní školku v Praze 18 ve Škarvadově ulici. Dvoupodlažní objekt postavila asi za 68,8 milionu korun firma Pradast podle projektu architekta Radka Janošíka. Dvěma novými třídami nyní disponuje také MŠ Oáza v Praze 12. Kapacita školky se tak z původních 112 navýšila na 168 dětí. Mateřská škola se podle starosty Jana Adamce (Piráti) rozšířila do prostor, kde dříve sídlily některé odbory radnice. Přestavba objektu v Čechtické ulici vyšla radnici podle starosty na 13,3 milionu korun.

Od pondělí spravuje Praha 22 objekt v pražských Královicích. Radnice v něm otevřela třídy pro předškoláky. Třídy jsou podle starosty Kaněry detašovaným pracovištěm radnicí zřizované MŠ Sluneční. "Objekt sice neleží přímo v Uhříněvsi, ale je rozhodně blíže a snáze dostupný, než vozit děti do říčanských nebo pražských školek," řekl Kaněra.

Míst pro předškoláky má Uhříněves aktuálně nedostatek. Radnice nyní staví polyfunkční dům v Pitkovicích, v němž má být i školka pro 112 dětí. Dům měl být letos hotový, podle starosty se ale stavba nejméně o rok zpozdí. Důvodem je podle jeho dřívějšího vyjádření přechod zhotovitelské firmy Raeder & Falge do insolvence. Společnost měla budovu se vzdělávacím zařízením, ordinacemi a prodejnou potravin postavit za zhruba 105 milionů.

Děti ve třídě
Autor: Shutterstock.com