Na Palmovce vznikne unikátní moderní základní škola s kapacitou až pro 800 žáků, sloužit bude nejen žákům a učitelům, ale také široké veřejnosti jako místo pro rekreaci a setkávání. Svou koncepcí zapadá do plánovaného administrativně-bytového souboru Rohan City, kde do budoucna vznikne zástavba s městskými i soukromými byty a administrativními budovami.

Návrh projektu představili zástupci MČ Praha 8 společně s architekty Studia AXX1, kteří vyhráli architektonickou soutěž.  „Výstavba základní školy v této lokalitě je prakticky podmínkou pro to, aby se zde mohlo stavět. U investorů, kteří zde plánují realizovat své projekty, tedy důsledně trváme na tom, aby se podíleli na vybavenosti v okolí – ať už jde o školu, školky nebo kvalitní veřejný prostor,“ říká k budoucnosti Rohanského ostrova Tomáš Hřebík (STAN), radní Prahy 8 pro strategický rozvoj.

Přístupná pro všechny

V budoucích letech čeká Palmovku spousta změn, které ruku v ruce mají tuto část Prahy přeměnit v jednu z nejatraktivnějších čtvrtí. „Městská parková škola, jak jsme ji s kolegy pracovně nazvali, se stane srdcem výstavby na Rohanském ostrově,“ představuje návrh jeden z architektů Luděk Šimoník. Návrh je proto koncipován tak, aby budova sloužila nejen v době vyučování, ale 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Takový přístup je přesným opakem trendu, kdy se zástupci měst a ředitelé škol snaží vymyslet způsob, jak cizím osobám naopak ve vstupu do školy co nejvíce zabránit, především kvůli bezpečnosti.

V tomto případě má bezpečnost zajistit princip tzv. sociální kontroly. „Velmi zjednodušeně tam, kde je vidět, můžete něco kontrolovat. Škola má být maximálně otevřená, to znamená, že zvenku bude dobře vidět dovnitř a uvnitř zase musí být budova maximálně přehledná,“ vysvětluje pro Blesk architekt Šimoník. V praxi tento princip funguje tak, že například sprejer nebo jiný vandal si za svůj cíl vybere spíš objekt, který je nehlídaný a zastrčený, než aby se vydal na místo, kde si hrají rodiče s dětmi a je všem na očích. Veřejnost proto bude moct využít školní sportoviště, venkovní prostory, ale také například aulu nebo jídelnu, přičemž areál bude mít dva hlavní vstupy, jeden pro žáky a druhý pro veřejnost.

Udržitelnost a efektivita

Kromě tohoto společenského významu stavby se také počítá s tím, že škola bude z významné části energeticky soběstačná. Střecha tělocvičny bude osazena FVE panely, které budou dodávat energii na svícení. Střechy a všechny ostatní povrchy jsou navrženy tak, aby dokázaly zachytit maximum dešťové vody, kterou budova zužitkuje na splachování nebo závlahu zelených střech. Odhadem má stavba vyjít přibližně na miliardu korun a začít stavět by se mohlo v roce 2026, je ale důležité aby načasování hrálo dohromady i s okolní výstavbou.

Zhruba polovinu peněz vezme radnice ze svého fondu rozvoje, do kterého po vzájemné dohodě přispívají developeři, kteří staví na Praze 8. Zbytek peněz pak bude chtít městská část získat od magistrátu nebo ministerstva školství. Z fondu bude radnice platit také projekt a další kroky nutné k zahájení stavby.

Video
Video se připravuje ...

Rohan City, vizualizace. Sekyra Group

Fotogalerie
61 fotografií