Pražská developerská společnost je příspěvkovou organizací Prahy, která vznikla k 1. červnu 2020. Praha ji založila s cílem přípravy městských pozemků a území pro výstavbu bytových domů především pro důležité profese jako jsou učitelé, policisté nebo hasiči. Městské byty by mohly být také nabízeny Pražanům, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou, přestože nepatří do bezpříjmové skupiny obyvatelstva. Stavět se poté bude různými formami, tedy i ve spolupráci se soukromým sektorem, družstvy či stavebními společenstvími.

Prvním projektem bylo vypsání veřejné zakázky na projekt školky v pražských Kyjích. Školka má vzniknout v novém centru čtvrti Na Hutích, kde město plánuje vybudovat do deseti let nový bytový projekt se 180 až 520 byty. Přesný počet bude záviset na plánované změně územního plánu.

Praha dlouhodobě bojuje s nedostatkem bytů a cena za metr čtvereční každoročně stoupá vzhůru. Podle společnosti Deloitte je v současné době průměrná cena metru čtverečního asi 125 400 korun. Právě PDS by měla mít za úkol na městských pozemcích připravit výstavbu městských bytů.

 „Svěřené pozemky mají rozlohu asi 620.000 metrů čtverečních, to znamená, že by na nich bylo možné vybudovat až 8 tisíc bytů,“ vysvětlil ředitel PDS Petr Urbánek. „Ještě před čtyřmi lety Praha připravoval výstavbu bytů o celkové rozloze bytové plochy 90 tisíc metrů čtverečních, v současné době plánujeme výstavbu bytů o celkové rozloze 890 tisíc metrů čtverečních,“ dodal.

V březnu tak PDS plánuje vypsat soutěž na bytové domy v Krči a na Zlíchově. „V druhé půlce letošního roku je naplánovaná architektonická soutěž na výstavbu bytového domu u stadionu Ďolíček,“ řekl ředitel. Zahájit by se měla i první část tendru na bytový projekt v Dolních Počernicích. Kromě výstavby menších projektů bytových domů je v plánu i rozsáhlá výstavba v okolí nové stanice metra D Nové Dvory a také nová čtvrť s parkem na Palmovce.

Fotogalerie
6 fotografií